szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tizenheten lettek rosszul.

„A zalaegerszegi Piccolo étteremben történt, halmozott enterális tüneteket okozó, élelmiszer eredetű megbetegedéssel kapcsolatos teljes körű kivizsgálás még nem zárult le. A részleges vizsgálati eredmények alapján azonban megállapítható, hogy a megbetegedéseket nagy döggomba mérgezés okozta. A létesítménnyel szemben alkalmazható hatósági intézkedésekről a további vizsgálati eredmények függvényében dönt a kormányhivatal, melynek során eljárást indíthat és élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabhat ki, 150 000 forinttól 2 250 000 forintig terjedő mértékben” – írta a Zala Vármegyei Kormányhivatal a ZAOL tudósítása szerint.

A nagy döggombát a menüben felszolgált gombalevesbe sikerült belevágni, amitől 17-en rosszul is lettek, az étterem 14 vendége a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályán jelentkezett. Jellemző tüneteik a hányás és a hasmenés volt, többen gyomormosáson is átestek.

A mérgezésről korábban mi is beszámoltunk, ahogyan arról is, hogy a betegek ugyanabban az étteremben fogyasztottak gombalevest.

Az őszi szezon folyamán komoly mértékben megnőtt a gombamérgezések száma, a legtöbb esetért két faj felel. Az egyik a nagy döggomba, amit könnyedén össze lehet téveszteni az ehető szürke tölcsérgombával, a másik pedig a világító tölcsérgomba, amit avatatlan szemek hajlamosak rókagombának nézni.

Hogyan ne haljunk bele a gombapaprikásba: jótanácsok kezdő gyűjtőknek és gyakorló fogyasztóknak

Az őszi esők nagyon gazdag gombatermést hoztak a magyarországi erdőkben, boldog-boldogtalan szedi is fel a termőtesteket. Van azonban néhány dolog, amit mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hogy a gombafogyasztásból ne legyen tragédia. Miért ne higgyünk a gombafelismerő appoknak? Mire ügyeljünk, ha az út szélén veszünk gombát? Miről lehet felismerni a gyilkos galócát?

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!