szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Google elkezdte rontani a nem mobilbarát weboldalak rankingjét, vagyis ha nem eléggé mobilbarát az oldal, akkor rosszabb helyezést ér el a találati listákon, így kevesebb kattintást kap.

A változásokat eddig a keresőcég hivatalosan nem kommentálta, csak az elemzések alapján lehet sejteni, hogy történt valami változás, amit többen algoritmus-váltásnak tudnak be. Az új algoritmus egész egyszerűen lerontja a mobilon nem megfelelően működő oldalak rankingjét a mobilos keresések során, vagyis ha nem eléggé mobilbarát az oldal, akkor hiába jó a SEO-ja (search engine optimalization), mégis rosszabb helyezést ér el a mobilos találati listákon, vagyis kevesebb kattintást kap a mobilos keresési forgalomból – derül ki a hrenko.hu cikkéből.

Ezt a változást sok hazai cég megérezheti, hiszen kisebb-nagyobb problémák sokaknál lehetnek a nem, vagy nem elég jól mobilra optimalizált oldalaknál. Az új mobilos algoritmust január 26-án élesíthette a Google, az erre utaló jeleket olyan weboldalak keresési forgalmából lehetett kiolvasni, amelyeket egyik napról a másikra hátrányosan érintett a változás.

Az elmúlt években a Google a Pingvin és a Panda kódnevű frissítésekkel hangolta tovább az algoritmusát, amelyek jelentős változásokat hoztak, vagyis sok weblap helyezését lerontották a Google-ban. Az új, mobilos keresést érintő frissítésnek még nincs kódneve, vagy az legalábbis nem nyilvános. A változás mindenesetre felhívja rá a figyelmet, hogy már csak tökéletes mobilos élményt biztosító weboldalban érdemes gondolkodni. Egy gyors, könnyen kezelhető reszponzív oldallal kivédhető a hasonló algoritmusváltások hatása, de nem csak a dizájn a meghatározó, a sikeres mobilos megjelenésnek több eleme van. Érdemes tehát eleve reszponzív, mobilra szabott oldalt tervezni, hiszen ma már a hazai internetezők több mint fele rendelkezik okostelefonnal vagy tablettel. Hogy mit jelent a reszponzív oldal, és hogy milyen a megfelelő, mobilra optimalizált weboldal, korábbi cikkünkből megtudja.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!