szerző:
hvg.hu

A vevők dühöngenek, az alkalmazottak elkeseredettek, a tulajdonosok leszegett fejjel beállnak a pult mögé, hogy legalább csökkentsék veszteségeiket. Az új nyitvatartási rezsim a nonstop üzletekben mindenkinek rossz: a vásárlók nem tudják megvenni, amit akarnak, az alkalmazottak egy részét kirugdossák, akik marad(hat)nak, azok is elvesztik az esti/éjjeli többletpénzüket. Van, aki állítja, az önkormányzatnál kapott túlélési tippet.

„Rajtunk csattan az ostor" – mondja az egyik legnagyobb szegedi nonstop üzlet alkalmazottja. "A vevők dühösek, nem értik, hogy vagyunk így éjjel-nappaliak. Nekünk meg nagyon furcsa, hogy este 10-kor bezárjuk az ajtót, holott 18 éve nyitottunk, azóta nonstop vagyunk nyitva. De a részleteket kérdezze a tulajtól, én többet nem tudok mondani.”

A hvg.hu-nak név nélkül nyilatkozó tulajdonos viszont azt mondja, még korai beszélni a tapasztalatokról. Egyelőre tesztelik, hogyan alakul a forgalom, így nem küldtek még el egyetlen dolgozót sem. A beszállítói rendszeren is változtatni kell, most az is döcög, de majd kialakul – mondja a tulajdonosnő, akitől azt is megtudjuk, hogy két üzletet működtet, a másik normál menetben üzemel. A nonstop üzlet forgalma csappanhat meg, de egyelőre kivárnak.

“A főnök még megpróbál intézni valamit, folyamatosan tárgyal” – érzékelteti egy másik, a budavári világörökségi területen működő nonstop élelmiszerbolt eladója, hogy másfél héttel a boltbezárási törvénymódosítás hatályba lépése után még mindig erős a homály. A vasárnapi nyitva tartásról hasonlóan nyilatkozik, igaz, e tárgyban elárul némi bizonytalanságot. Eddig úgy fest, a főnök sikeresen tárgyal, hiszen a sarki kis üzlet négy alkalmazottja közül egyelőre senkit sem kellett elbocsátani, ilyenről nem is volt szó, sőt időnként a főnök is beáll a pult mögé. Így feltehetően nem lesz gond a tulajdonosi működéssel, már ki is tettek a kirakatba egy méretes tacepaót “Vasárnap is nyitva tartunk” felirattal.

Várakozás egy éjjel-nappali üzlet előtt
©
Tovább szorít a spanyolcsizmán a kormány

A vasárnapi zárva tartást előíró jogszabályok az eddig éjjel is nyitva tartó boltok többségének alaposan betesz. A üzletek ugyanis a hüvelykujjszabály értelmében este 10 és reggel 6 óra között nem tarthatnak nyitva, csak azok, amelyek eladótere 200 négyzetméternél kisebb, de ezek is csak úgy, hogy a tulajdonos, vagy családtagja áll a pult mögé. Ahol csak alkalmazott tud dolgozni, ott be kell zárni. Ezzel aztán haza is vágják azokat az éjjel-nappalikat, amelyek tulajdonosa nem tud, vagy valamiért nem akar eladóként is részt venni a bizniszben.

A kormány egy, az Országgyűlés elé beterjesztett törvényjavaslattal tovább szorított a satun, mert a világörökségi területekre is kiterjesztené a vasárnapi munkavégzés tilalmát a kereskedelemben. Így a legutóbbi vasárnapon erre hivatkozva nyitva tartó üzletek – közöttük a Spar több üzlete, mint például a Batthyány téren, vagy a Szent István körúton is – “találtak” találtak egy kereskedései napot. Amennyiben a világörökségi stopra vonatkozó javaslatból jogszabály lenne, úgy a Spar jelenleg ilyen alapon nyitva tartható 10 saját tulajdonú üzlete közül hetet nem nyithatna ki vasárnap – tudtuk meg a vállalat kommunikációs vezetőjétől. A megmaradó három egyike a Ferihegyi repülőtér 2B terminálján működik, a másik kettő pedig a budapesti Rákóczi téri, illetve a nyírbátori piacon üzemel.

“Két év munkáját dobhatom a kukába”

A budapesti vigalmi negyed szélén található nonstop trafik szép forgalmat bonyolít éjszakánként. Nemcsak a környék lakói, de a Király utcában mulató külföldiek, a kocsmák és szórakozóhelyek vendégei is itt “tankolnak” – mondja egyelőre a bolt alkalmazottja, miközben szolgálja ki a folyamatosan érkező vevőket. Utóbbiaknak azonban hamarosan más hely után kell majd nézniük, a tulaj ugyanis nem tud beállni a pultba éjszakára: egyedül neveli négyéves kislányát, és a rokonok sem tudnak besegíteni.

„Korábban úgy nézett ki, hogy minket nem érint a dolog, mert az üzlethelyiség világörökségi részen van, de erre most ezt is kihúznák a kivételek közül” – mondja ezúttal már egy másik cégtulaj. „Körülbelül két év munkáját dobhatom ki a kukába egy tollvonás miatt” – dühöng a telefonban a neve elhallgatását kérő hölgy, aki három trafikot is üzemeltet. Ezek közül kettő éjjel-nappali, egy normál nyitva tartású. Mint mondja, ugyan nem kell lehúznia a rolót, mert szerencsére elég forgalmas helyen található mindhárom trafik, de miután a Király utcához közelit is be kell zárnia éjszakára és vasárnapra is, a dolgozók 40-50 százalékát – 5-6 alkalmazottat – el kell bocsátania.

Az alkalmazottak borítékja vékonyabb lesz

„A három műszak helyett most kettőben dolgoznak, majd elválik, kit hogyan érint ez, mennyivel lesz kevesebb a pénz. Az éjszakai pótlék 30 százalék, a vasárnapi 50 volt. Ha valaki vasárnap éjjel dolgozott, annak járt a 30 és az 50 százalék is – kesereg egy vidéki nagyváros nonstop boltjának alkalmazottja. „Mivel egyelőre fél hónapról van szó, hiszen március 15-én lépett élebe a vasárnapi boltzáras törvény, nem tudjuk, hogy mennyi kerül a zsebünkbe.”

Azt már az üzlet vezetője magyarázza, hogy neki a vevőkkel kell küzdenie. Rajta kérik számon ugyanis, hogy ezentúl nem tudnak hozzá bármikor bemenni. „Nem tudják megérteni, hogy ez rendelet, ez nem olyan, hogy odamegyek, azt’ elintézem.” Ennek az üzletnek a forgalma, ha csökken is, nem fog nagy kiesést okozni a tulajdonosnak, mivel napi egy műszakkal kevesebb pénzt kell kifizetnie, s a pótlékokat is megspórolhatja. Akinek nyilvánvalóan kevesebb pénz üti a markát, az az alkalmazott.

"Diákként nekem komoly pénzt jelentett/jelenthetne a hétvégi pénztári munka. De ezt már nem tudom végezni, mert nem vesznek fel embereket, tekintve, hogy elbocsátások vannak, valamint vasárnapra már amúgy sincs szükség a munkaerőre" – írta egy olvasónk, aki rendszeres jövedelemkiegészítéstől esik el az új kereskedelmi rezsim miatt.

Tulajdonos a pult mögé, alkalmazott az utcára

Budapesten a VIII. kerületben mindig is elterjedtek voltak az éjjel-nappal nyitva tartó kisboltok, és a jelek szerint ez nem sokat változik azután sem, hogy a Fidesz-KDNP nehezített egyet az életükön a vasárnapi és az éjjeli nyitva tartás tilalmával. A nonstopok, amelyekben jártunk, továbbra is folyamatosan nyitva tartanak, és mindegyik ugyanazt a törvényben biztosított kiskaput használja ki: beáll a kassza mögé a tulaj és a családtagjai is. "A főnök is dolgozni fog” – mondta az egyik éjjel nappali bolt munkatársa.

Az üzlet közelében működő dohányboltban szintén sikerült megoldani a helyzetet, a trafikon is ott díszeleg a „Március 15. után is változatlanul nyitva tartanak” felirat. Egy Coop-cégér alatt működő kisboltban az alkalmazott hasonló megoldásról mesélt, ott a tulajdonos testvére vállalja magára a bolti eladó szerepét a kormánypártok kedvéért.

A dolgozók a tizedelést választották

„Rengeteg munka van abban, hogy egy normális emberekből álló csapatot toborozzon az ember, akikre számíthat, és ezért meg is fizeti őket. Leültem velük, miután kiderült, hogy a nappali boltot vasárnapra bezárjuk, az egyik nonstopot pedig ezentúl csak nappal nyitjuk ki. Megkérdeztem, melyiket választják, hogy mindenkinek arányosan csökkentjük a fizetését, vagy elküldök néhány embert. Az utóbbit választották, és most remegve várják, hogy kinek kell mennie, miközben még valószínűleg azt sem tudják, hogy ez most már nem néhány ember, de közel a fél brigád lesz” – mutat rá egy bulinegyedbeli üzlettulajdonos, aki szerint a szimpla vasárnapi bezárást még komolyabb áldozatok nélkül elviselte volna, de így muszáj leépítenie.

Szeged belvárosában a bulizók Mekkája egy trafikként működő üzlet, ahol rogyadoznak a sörös, boros, töményes polcok. Ennek megfelelően péntekenként mozdulni sem lehet a boltban. Mivel éppen az éjszaka és a hétvége a legnagyobb hasznot hozó időszak, a tulajdonos inkább maga áll a pult mögé, de arról, hogy el kell-e küldenie valakit az alkalmazottak közül, nem akar beszélni.

Egy kicsi, de szintén már több mint 10 éve működő szegedi lakótelepi éjjel-nappaliban dolgozó fiatalember közben csak a főnököt sajnálja. Eddig is ő vitte az üzlet fontos dolgait, a beszerzéseket, most majd beállhat a pult mögé minden este 10-kor, meg szombat estétől gyakorlatilag hétfő reggelig: „Csak bírja ki.”

Ahol akár nőhet is a forgalom

Debrecenben az érintett boltok többsége családi üzemeltetésben működik, így vasárnap is nyitva tarthat, de hogy ennek milyen hatása lesz a forgalomra, azt egyelőre sem a tulajdonosok, sem a dolgozók nem tudják. Tudósítónknak több éjjel-nappali élelmiszerboltban is elmondták: eddig vasárnap a forgalmuk 80 százalékát a nagyjából állandó törzsvásárlói kör adta. Mostantól viszont talán betérnek az üzletbe olyanok is, akik eddig egyébként nagyobb hipermarketekben vásároltak, így ebből pluszbevétel is lehet.

Arra, hogy mekkora forgalomnövekedésre számítanak vasárnapokon, kevesen tudtak egyértelmű választ adni. Mindenki csak találgat. Mint több helyen is elmondták, várhatóan 5-10 százalékkal több áru lesz a polcokon, mint korábban, így a legtöbb kereskedő a forgalom nagyjából ugyanekkora növekedésével számol. Abban minden megkérdezett egyetértett: teljesen felesleges volt felrúgni egy jól működő rendszert, "és nagyobb hülyeséget, mint ez a vasárnapi bezárás", elképzelni is nehezen tudnak.

Éjjel-nappali a belvárosban
©

Az önkormányzat mutatja, hol a kiskapu?

Értetlenül áll az egész jelenség előtt egy kereskedő, aki Budapest talán legmenőbb városrészében visz több boltot is. Véleménye szerint ezzel kapitális öngólt lő a kormányzat, hiszen nemcsak az ő forgalma, de az állam jövedéki adóból származó jövedelme is megcsappan. „Másik meg az, hogy ha a trafikpályázattal a kisvállalkozókat, illetve a vállalkozóvá válást akarták támogatni, akkor miért pont a legkisebbekkel, az egyéni vállalkozókkal tolnak ki? Hiszen amíg egy betéti társaság tulajdonosa egyszerűen kültaggá teszi alkalmazottait és tulajdonrészt ad nekik, addig ugyanezt én egyéni vállalkozóként nem tudom megtenni, sőt, bt.-vé sem alakulhatok, mert köt a koncessziós szerződés” – mutat rá a problémára, amit már egy korábbi cikkünkben megszólaló kárvallott is említett.

A mostanra már széles körben ismert és vélhetően elterjedt kiskapu – az alkalmazott kültaggá emelése – valóban működő megoldás, egy dél-budai éjjel-nappali tulajdonosa szerint még a XI. kerületi önkormányzatnál is hallotta ezt. Azt állítja, pár hete kétségbeesve kereste fel az önkormányzatot, ott  pedig valaki rámutatott a lehetőségre: hanem tud bent lenni a pultban éjszakánként, akkor vegye be kültagnak alkalmazottait, és minden mehet tovább, mintha mi sem történt volna.

A vásárlók dühöngenek

A "keményen dolgozó embereket" megint jól megszívatták az éjjel-nappal nyitva tartó boltok bezáratásával – dühöngött a szerkesztőségünknek küldött e-mailben egy vásárló. Sok ember hajnalban megy munkába, mondjuk reggel 6-ra, eddig a nonstop nyitva tartó élelmiszer boltban reggel 5 és fél 6 között az emberek a friss pékárut, kenyeret, estig szükséges élelmiszert meg tudták venni, esetleg a reggeli kávéjukat ott itták meg. “Most meg sötét boltok, zárva tartó büfék szegélyezik a reggelt.” Igaz, e tekintetben némi reményt jelenthet nekik, hogy az RTL Klub értesülései szerint pont e téren elképzelhetők változások.

“A vasárnapi zárva tartást még csak magyarázták valami hülyeséggel, de hétköznap korán reggel miért nem lehet nyitva tartani? Persze, meg lehet venni a kaját előző nap, de munka után, este egy kisebb boltban nemhogy péksütemény, de jó, ha kenyér van, és hát másnap már az sem friss.”

Egy másik levélírónknak hét végi félhivatalos programja volt Budapesten, és vasárnap komoly nehézségek elé állította az éhség. Nem tudott ugyanis ételt vásárolni sehol. "Reggel elmentem a McDonaldsba, egyéb híján, és ettem egy kis egészségtelen ételt, jó sok pénzért." Körbejárta a környéket, de semmi nem volt nyitva. Egy miniatűr pékség sem, a CBA sem, de még a gíroszos is bezárt. Egyórás ebédszünetét ugyancsak kaja hajkurászásával töltötte, az épületben ahol volt a büfé, vasárnap az is zárva volt. A közeli étterem, ahol szombaton ebédelt, szintén. Végül egy benzinkutat talált, ahol vásárolt vizet, és "egy műanyag szendvicset". "Mondanom sem kell, négyszer annyiért, mint amennyiért egy rendes boltban megvehetném."

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
5200 éves sírrendszert tártak fel Németországban

5200 éves sírrendszert tártak fel Németországban

A Felcsút és a Debrecen is nyerni tudott az NB I-ben

A Felcsút és a Debrecen is nyerni tudott az NB I-ben

Drámai hatását mutatták ki a légszennyezettségnek

Drámai hatását mutatták ki a légszennyezettségnek

Először repült megállás nélkül egy gép New Yorkból Sydneybe

Először repült megállás nélkül egy gép New Yorkból Sydneybe

Halálos motorbaleset az M5-ösön

Halálos motorbaleset az M5-ösön

Még mindig keresik a Himaláján eltűnt magyar hegymászót

Még mindig keresik a Himaláján eltűnt magyar hegymászót