szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Ma este tárgyalják Deutsch Tamás ügyét, miután mintegy 40 képviselő a kizárását kezdeményezte az Európai Néppárt frakciójából. Úgy tűnik, Deutsch maradhat tag, de jogfosztott lesz.

Az EUrologus birtokába jutott állásfoglalás-tervezet szerint Deutsch Tamást nem zárják ki az Európai Néppárt európai parlamenti (EP) frakciójából szerda este, azonban megvonják a frakciótagsághoz fűződő összes jogosultságát. A javaslat szerint a képviselőcsoport a következőkről határoz:

Azonnali hatállyal visszavonják azt a jogot, hogy

  • a képviselőcsoport nevében az EP plenáris ülésén felszólaljon,

  • egyes ügyek előadójaként vagy árnyékelőadójaként dolgozzon,

  • bármilyen tisztséget töltsön be az EP-ben, ez elsősorban a Költségvetési és Ellenőrzési Bizottság alelnöki mandátumát jelenti.

Az állásfoglalásban leszögezik, mélyen aggasztónak találják Deutsch Tamás kijelentéseit, amelyek ellentmondanak az európai kereszténydemokráciának és a Néppárt értékeinek. A kizárására vonatkozó javaslat pedig továbbra is “az asztalon marad”.

Kijelentik azt is, hogy a Fidesz megnyilvánulásai nem felelnek meg az Európai Néppárt alapvető meggyőződésének, nevezetesen "az európai integráció, a jogállamiság, a független igazságszolgáltatás, a politikai beavatkozástól mentes média, a civil társadalom támogatása, az emberi jogok és az összes kisebbség védelmével" kapcsolatos elvárásoknak.

Felszólítják az összes fideszes EP-képviselőt, hogy gondolkodjanak el azon, megfelel-e politikai meggyőződésük a Néppárt értékeinek. Az Európai Néppárt vezetését pedig arra kérik, hogy amint az egészségügyi helyzet engedi, azonnal döntsenek a Fidesz kizárására vonatkozó javaslatról.

Háromszor kért bocsánatot

A fideszeses politikussal szemben Othmar Karas, osztrák frakciótársa adott be egy indítványt. Mindezt azért, mert Deutsch két tévéinterjúban is arról beszélt, hogy Manfred Weber frakcióvezető egyik kijelentése a náci Gestapo és a magyar kommunista titkosrendőrség, az ÁVO módszereire emlékeztetnek.

Deutsch Tamás rövid időn belül háromszor kért bocsánatot szavai miatt, legutóbb éppen kedden, amikor közleményében azt írta:

"Nem állt szándékomban senkit sem megsérteni – sem képviselőcsoportunk vezetőjét, sem frakciónk akár egyetlen tagját is, sem pedig a politikai családunkat. A megfogalmazás helytelen volt a részemről, amiért elnézést kérek. Az általam használt szerencsétlen összehasonlítást visszavonom.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG360 hvg360

Politico: Ha Merkelen múlik, soha nem zárják ki Deutschot

A magyar EP-képviselők szeretnék elkerülni, hogy távozniuk kelljen az Európai Néppárt strasbourgi frakciójából, és ez a törekvésük nagyon is egybevág a német kancellár álláspontjával – jelentette megbízható forrásokra hivatkozva a Politico.

Átszervezések miatt ideiglenesen kevesebb Pfizer-vakcina érkezik Európába

Átszervezések miatt ideiglenesen kevesebb Pfizer-vakcina érkezik Európába

Megszűnt az útlezárás az M5-ös autópályán Balástyánál

Megszűnt az útlezárás az M5-ös autópályán Balástyánál

Videón a Microsoft új operációs rendszere, a Windows 10X

Videón a Microsoft új operációs rendszere, a Windows 10X