szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Rövid időn belül harmadszor kért bocsánatot Deutsch Tamás az Európai Néppárt frakcióvezetőjétől. A képviselő ügye alaposan megosztotta a legnagyobb európai parlamenti képviselőcsoportot.

Az Európai Néppárt EP-frakciója szerdán későn délután tárgyalja azt az indítványt, amely Deutsch Tamás képviselő frakcióból történő kizárásáról szól. A fideszeses politikussal szemben Othmar Karas, egy osztrák frakciótársa adott be egy indítványt, amelyet már több mint 40 képviselő írt alá. Mindezt azért, mert két tévéinterjúban is arról beszélt, hogy Manfred Weber frakcióvezető egyik kijelentése a náci Gestapo és a magyar kommunista titkosrendőrség, az ÁVO módszereire emlékeztetnek.

Múlt héten Deutsch több közleményt is kiadott a kizárási kezdeményezére reagálva. Először “családon belüli politikai erőszakról” beszélt, aztán két nap múlva kiderült, hogy már az interjút követő napon bocsánatot kért Webertől és ezt meg is ismételte. A téma azonban továbbra is napirenden maradt, Othmar Karas szerint ugyanis a bocsánatkérés nem volt őszinte és a Deutsch nem is vonta vissza a szavait. A Karas-szal készült interjúnkat itt olvashatják:

„Ha az uniónak szüksége lesz B-tervre, az a Fidesz kizárását is felgyorsítja a Néppártból"

Deutsch Tamás frakciótagságának megszüntetését kezdeményezte Othmar Karas, az Osztrák Néppárt európai delegációvezetője. Az ÖVP politikusát a vétóról, a Fideszről és Szájerről kérdeztük.

Most azonban Deutsch Tamás ismét bocsánatot kért. Közleményében ezt írja:

Szeretném megismételni a bocsánatkérésemet Manfredtől és valamennyi képviselőtársamtól. Nem állt szándékomban senkit sem megsérteni - sem képviselőcsoportunk vezetőjét, sem frakciónk akár egyetlen tagját is, sem pedig a politikai családunkat.

A megfogalmazás helytelen volt a részemről, amiért elnézést kérek. Az általam használt szerencsétlen összehasonlítást visszavonom.”

A rövid közlemény végén Deutsch már a jövőre koncentrál.

"Remélem, hogy fel tudjuk oldani a feszültségeket és folytatni tudjuk a közös munkánkat az Európai Unió erősítése érdekében, különösen egy olyan válsághelyzetben, amikor az egységre minden korábbinál nagyobb szükségünk van."

A kizárási indítvány azonban önálló életre kelt. Mások mellett támogatja a javaslatot a 17 tagú lengyel delegáció is, akik mindenképpen szavazni akarnak róla. Szerintük nem csak Manfred Webert támadta a fideszes politikus megbocsáthatatlan módon.

“Elfogadhatatlan összehasonlításokkal támadják vezetőinket, Jean-Claude Junckertől, Donald Tuskon át Manfred Weberig”

mondta a Politicónak Andrzej Halicki, a küldöttség vezetője. Vagyis itt már sokkal többről van szó, mint Weber egyszeri lenácizásáról és lekomcsizásáról

Ugyanakkor a Süddeutschen Zeitung brüsszeli tudósítója úgy értesült a képviselőcsoportban meghatározó szerepet betöltő német delegációtól, hogy ők nem szeretnének szavazni Deutsch kizárásáról.
VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EUrologus EUrologus

A lengyelek is kizárnák Deutsch Tamást a néppárti frakcióból

Ha lehet, még tovább élesedik a vita az Európai Néppárton belül. Miközben Orbán Viktor már egyfajta nyitott kapcsolatot ajánlott fel, egyre többen vannak amellett, hogy a Fideszt ki kellene zárni. Kezdve Deutsch Tamással, akiről valószínűleg szerdán dönt a Néppárt EP-frakciója.

Nyelvi gyarmatosítás: Így lett újra hatalompolitikai eszköz a francia nyelv

Nyelvi gyarmatosítás: Így lett újra hatalompolitikai eszköz a francia nyelv

Meghalt a legendás amerikai tévés, Larry King

Meghalt a legendás amerikai tévés, Larry King

Gyanús venezuelai dollármilliárdok Svájcban

Gyanús venezuelai dollármilliárdok Svájcban