szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Miután az Európai Néppárt módosította a frakciójának működési szabályzatát, a Fidesz kilépett a képviselőcsoportból. Egy fideszes szerint a Néppárt megfutamodott, egy cseh politikus azt mondta, hogy a döntés Orbáné volt, nem a képviselőké, Weber frakcióvezető pedig tudomásul vette a fejleményeket.

"Nem fejeztük be a vitákat az EPP-n belül azokról a kérdésekről, amelyeket mi vetettünk fel a Néppárt politikájával, szerepével, helyével kapcsolatban" – mondta az Európai Parlamentben Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő nem sokkal azt követően, hogy a Fidesz kilépett a néppárti frakcióból. A képviselő szerint nekik az elsődleges céljuk a választóik képviselete, és ennek ezt követően is eleget fognak tenni.

Mi egy politikai vitában álltunk már egy jó ideje az EPP-vel, én azt látom, hogy most gyáván megfutamodnak a vita elől, én inkább megváltoztatják a belső működési szabályzatukat úgy, hogy minket el tudjanak némítani, ezt nem fogadhatjuk el

– mondta Hidvéghi. Felrótta azt is a néppárti vezetésének, hogy már jó ideje egyfajta balra tolódás tapasztalható a párt irányvonalában, olyannyira, hogy egyes kérdésekben nehéz megkülönböztetni a konzervatív álláspontot a szocialistákétól vagy a zöldekétől.

Hidvéghi Balázs arra nem válaszolt, hogy a jövőben milyen keretek között fognak politizálni.

Beszéltünk egy cseh néppárti EP-képviselővel, Michaela Sojdorovával, akit megdöbbentett a Fidesz kilépése, mert egytől egyig kiváló képviselőknek tartotta a fideszeseket, akikkel szívesen dolgozott együtt. A módosításokat ő is megszavazta, mert benne fel sem merült, hogy ez a Fidesz távozásához vezethet.

Tudtam Orbán Viktor leveléről, és hogy ez egyfajta kockázatot jelent. De nekem Orbán Viktor nem a kollégám itt az Európai Parlamentben, de most Orbán döntött helyettük. Biztos vagyok abban, hogy ez nem az én kollégáim, hanem a pártelnök döntése

– jelentette ki Sojdorova, aki némi megütközéssel mondta, hogy Orbán Viktor kilépésről szóló levelét még a szavazás eredményének ismerete előtt megkapták a képviselők. Hozzátette, hogy a szabályzat módosítása egyáltalán nem a Fidesz ellen készült, hanem a képviselőcsoport egysége érdekében. Azt mondta, ő sohasem szavazott volna a Fidesz kizárására, az pedig a magyarok dolga, hogy ki választanak meg saját vezetőiknek, mert “Magyarország demokrácia”.

Rövid sajtótájékoztatót tartott Manfed Weber frakcióvezető is. Ő úgy fogalmazott, hogy több olyan kérdés merült fel, amivel kapcsolatban nem sikerült azonos álláspontra helyezkedni a magyar kormánnyal. Megemlítette a jogállamisági kérdést, az akadémiai szabadság és a média szabadságának ügyét, az igazságszolgáltatás függetlenségét. Kiemelte, hogy a tavalyi évben a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatos vitában különösen nagyok voltak a távolságok.

Őszintén szólva ez már egy nagyon régi vita, amely a frakción belül is zajlik. A döntést a Fidesz kilépéséről Budapesten hozták meg, és mi ezt tiszteletben tartjuk. Mi szeretnénk hidat építeni, de ha a másik oldalon nincs senki, akkor ezt a hídépítést nem lehet semmire sem használni.

– mondta a frakcióvezető. Weber sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta azt az értesülést, hogy a lengyel delegáció ultimátumot fogalmazott meg: vagy a Fidesz távozik, vagy a lengyel képviselőcsoport. Hozzá kell tenni, hogy míg a Fidesznek 12 képviselője van, addig a lengyeleknek 17.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy dugóra számíthat, aki péntek délelőtt a M0-son autózna

Nagy dugóra számíthat, aki péntek délelőtt a M0-son autózna

Több mint ötszáz letartóztatott a Navalnij melletti oroszországi tüntetéseken

Több mint ötszáz letartóztatott a Navalnij melletti oroszországi tüntetéseken

Gulyás: Szombattól este 11 órakor kezdődik a kijárási tilalom

Gulyás: Szombattól este 11 órakor kezdődik a kijárási tilalom