szerző:
Lőrincz Zsolt
Tetszett a cikk?

A piacon kora ősztől egész télen át ott virítanak a színes kobakosok, amelyekből számos egészséges, tápláló, vitamindús, ízletes s nem utolsó sorban olcsó fogás készíthető.

A sütőtök őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi vidéke. Az indiánok kedvelt eledele volt, szárítva tartósították is. A paprikával és burgonyával érkezett Európába. Magyarországon is régóta termelik. Általában a kukoricásban volt a helye, a sorok közé vetették. Faluhelyen hosszú téli estéken a kenyérsütő kemencében vagy a búbos kályhában sütötték. A második világháborút követő szűkös esztendőkben szinte néptápláléknak számított. 

© Gyimesi Zsuzsa
A sütőtök C- és E-vitamint, fehérjét és emészthető rostot tartalmaz, szénhidráttartalma annyi, mint a burgonyáé. Jelentős a karotin tartalma, amelyből szervezetünk A-vitamint állít elő. Magas a vastartalma is, ezért kis gyerekek, várandós mamák fontos tápláléka. Száz gramm sütőtök energiatartalma csupán 336 kJ (80kcal), így fogyókúra estén is fogyasztható.

Egyik nagy előnye, hogy jól eltartható. Eleink a szalma között, fagymentes helyen tárolták egészen a tavasz beköszöntéig. Az se baj, ha megcsípi a dér, mert akkor lesz igazán finom, édes. A neve is mutatja, hogy ezt a tökfajtát leggyakrabban sütve szokták fogyasztani. Sokan nem is tudják, hogy mennyi más tápláló és egészséges ételt lehet belőle varázsolni.

Tippek
Tokajis sütőtök krémleves


Egy kanál olívaolaj és ugyanannyi vaj keverékén megpirítunk 8-8 deka csíkokra vágott bacont és karikára vágott póréhagymát. Ha kész, félretesszük, melegen tartjuk. A megmaradt zsiradékra teszünk fél kiló kockára vágott sütőtököt, aláöntünk egy deci száraz tokaji szamorodnit, és erős tűzön egy percig pároljuk. Majd felöntjük hat deci húslevessel, ízesítjük sóval, két gerezd tört fokhagymával, kevés őrölt fehér borssal, csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval és kardamommal. Ha megpuhult a tökhús, hozzáadunk másfél deci tejszínt, botmixerrel krémesítjük, újra felforraljuk. A szalonnapörccel és sült hagymakarikákkal tálaljuk.

Csőben sült sütőtök

Kivajazunk egy tűzálló tálat, beleszórjuk a sütőtök kockára vágott húsát. Megsózzuk, ízesítjük csipetnyi borsika fűvel és oregánóval, megszórjuk frissen őrölt színes borssal. Felöntjük annyi tejszínnel, ami félig ellepi. Forró sütőben aranyszínűre sütjük, mikor színesedni kezd gazdagon megszórjuk reszelt sajttal.

Csirkemell tökbundában

© Gyimesi Zsuzsa
Lereszelünk 20 deka sütőtököt, összekeverjük két egész tojással, 10 deka liszttel, sóval, szerecsendióval és borssal ízesítjük. Beleforgatjuk a csirkemell szeleteket és bő forró olajban megsütjük.

Sütőtök curry

A sütőtök édeskés ízével jól harmonizálnak a csípős, testet átmelegítő fűszerek. Így Indiában is közkedvelt táplálék. A tök curryhez csíkokra vágunk egy nagy, húsos kaliforniai paprikát, majd megpirítjuk egy kanál ghín(tisztított vaj) vagy olívaolajon. Megszórjuk egy teáskanál curryvel és egy kávéskanál garam masalával (indiai fűszerkeverék, készen kapható.) Fél percig keverjük őket a forró olajon, hogy az ízek jól kioldódjanak. Hozzáadjuk egy kisebb tök felkockázott húsát, felöntjük fél liter kókusztejjel, és annyi vízzel, hogy ellepje. Sózzuk és puhára pároljuk. A végén megszórhatjuk apróra vágott csilipaprikával. Főtt rizzsel tálaljuk. 

Sütőtök köret

Afrika déli részén is szinte mindennapos eledel a tök. A kockára vágott tökhúst enyhén megfűszerezik, meglocsolják olajjal és sütőben megsütik. Magában is finom, de remek kiegészítője a sülteknek. Ahogy a sütőtökpüré is, amihez a tepsiben megsült tök forró húsát vajjal törjük össze, szerecsendióval és sóval ízesítjük, és habverővel keverjük, verjük fel.

Desszert

A sütőtökből igen egyszerűen nagyon finom desszert is készíthető. Lágy, édeskés ízéhez illik a vanília, a gyömbér, a szerecsendió, a szegfűszeg és a fahéj is. Az egyszerű, kockákra vagy hasábokra szelt sült tököt meg lehet bolondítani, ha ezekből szórunk rá egy-egy  csipetet és megcsorgatjuk egy-egy  kiskanálnyi mézzel. Sok helyütt népszerű a tökös-mákos rétes. A lereszelt tököt összekeverjük a cukros darált mazsolás mákkal, reszelt citrom- és narancshéjjal, majd ezzel a töltelékkel töltjük meg a réteslapokat.
 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!