szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A sütőtök eredeti lelőhelye Közép- és Dél-Amerika trópusi része. Az inkák, a maják, az aztékok és főként az indiánok kedvenc eledele volt. Amerika felfedezése után begurult Európába is.

Magyarországon a 16. század óta termesztik, remekül érzi magát mindenütt és nem igényel különösebb gondozást. Ősz elejétől tavaszkezdetig élénk színeivel és finom ízeivel deríti fel a napjainkat. Gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. Ha lehámozzuk róla a hozzátapadt sztereotípiákat, mi szerint a szegények eledele volt,illetve csak  bébi papinak való, egészségünk is tök jó lesz tőle.
 
Magyar neve minden bizonnyal a szláv  tekvica vagy tykev szóból származik. Erdélyből vettük át az általános sütőtök elnevezést, de tájegységenként találkozhatunk az olasztök, tamburatök, banántök titulussal is. Egyik kedvenc szabadfordítású elnevezésem pedig az angol butternut szó nyers fordítása, a vajdió. A két  világháború közötti, utáni ínséges időszakokban, de még a fejletlen szocializmusban is néptápláléknak számított. Illata telente ugyanúgy belengte az utcát, mint a gesztenyéké, utcai árusok kínálták a forró, édes, olcsó finomságot. A házi tűzhelyeken pedig tökből készült a hamis húsleves.

© Aréna 2000 kiadó
Nomen est omen: a sütőtököt legtöbben főként sült formájában fogyasztották, s üdvözítik ma is. Pedig elkészítésének számos, finom végeredményre vezető módja van. Nagyszerű krémleveseket készíthetünk belőle, a krumplit kiváltó köretként, vagy a húsokat kísérő salátaként is helyet kaphat az asztalon. Csőben sült változatai igazán frappáns egytálételek, és számos töltött variációja jegyzett. Desszertnek is kiváló, sőt naranccsal együtt pompás lekvárt főzhetünk belőle.

Alapvetően édeskés, de nem karakteresen, így bátran fűszerezhetjük. A fűszereket attól függően válasszuk meg, hogy milyen fogást készítünk belőle. A sütőtök krémleveshez szinte kötelező a szerecsendió és a római kömény, de egyes receptek a frissen reszelt gyömbért, koriandert és a babérlevelet is megemlítik. Ha köretnek való sütőtökpürét készítünk – amely halakhoz és pecsenyékhez is kiváló – akkor rozmaringgal, borssal vagy zsályával ízesítjük. Ha édesség készül belőle, akkor téli fűszerekkel aromásítjuk: gyömbér, szerecsendió, szegfűszeg, fahéj, vanília. A sajtok közül jól harmonizál vele a parmezán és a cheddar. Az olajos magvak közül pedig érdemes dióval, mandulával társítani.

Tippek, receptek
- Mindig egészséges, feszes darabot válasszunk. Ha kocsánya kemény, pár centi hosszú és zöldes, héja sértetlen, akkor nagyon jól tárolható, az enyhébb fagyot is eltűri. Az a sütőtök, amelynek kocsánya puha, gyorsan megromlik.
- Minél sárgább a sütőtök húsa, annál édesebb
- Sütőtököt zárt sütőben süssünk, egy kevés vizet tegyünk a sütőedény aljába, így gyorsabban megpuhul.
- A szeletelt, darabolt sütőtök nyersen, fóliába csomagolva max. 1 hétig tárolható.
- A sütőtök tisztítása során – héj és magok eltávolítása –  kb. 30 százalékos veszteséggel kell számolni. A receptek a felhasználható sütőtök hússal számolnak, ezt vegyük figyelembe. 
- A nagyobb példányok húsa puhább.
- A sütőtököt nyersen nem lehet jól fagyasztani, mert felengedés után szivacsos lesz. Érdemes megfőzni, pürésíteni és úgy mélyhűtőbe tenni.
- Ha nehezen jön le a nyers sütőtök héja, akkor tegyük pár percre forró vízbe.
- Sütésre a legjobbak a hosszúkás, kanadai fajták, vagy a hokkaidó, mert a hagyományosnál vékonyabb a héjuk és édesebbek.
- Nem árt, sőt, kimondottan jót tesz neki ha megcsípi a dér.



 

 













 

Receptek (Oldaltörés)

Sütőtökös-spenótos frittata

1 kg sütőtök vékonyra szeletelve
6 tojás
1,5 dl tejszín
20 dkg spenót
50 g reszelt parmezán sajt
3 evőkanál olívaolaj
4 gerezd fokhagyma összezúzva
Só, bors, szerecsendió, bazsalikom

A sütőtök szeleteket tegyük egy sütőlapra és kenjük meg a fokhagymával elkevert olívaolajjal. Tegyük a sütőbe és süssük puhára. Amíg sül a tök, addig készítsünk elő egy másik sütőtálat és béleljük ki sütőpapírral. Verjük fel a tejszínt és a tojást, adjuk hozzá a sót, borsot, szerecsendiót. A közben elkészült, puha sütőtökszeletek felét fektessük le a tál aljába, majd öntsük rá a tojásos keverék felét. Rakjuk meg a spenótlevelekkel (lehet mélyhűtött is, de akkor felengedés után öntsük le a levét) és a bazsalikommal, majd borítsuk be a maradék tejszínes-tojásos keverékkel. Szórjuk a tetejére a reszelt sajtot. Süssük fedő nélkül 180 fokon, kb. 25 – 30 percig, illetve amíg megszilárdul. Tálalás előtt várjunk 5 percig, majd tortaszelet formájúra szeleteljük.

Narancsos sütőtök krémleves

© Aréna 2000 kiadó
80 dkg tök, apró kockára vágva
3 narancs frissen facsart leve
1 narancs reszelt héja
0,5 dl narancslikőr
125 ml tejszín
100 ml víz
5 dkg vaj
Frissen reszelt gyömbér (max. fél cm )

A kockára vágott sütőtököt vajon 5 – 10 percig pároljuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje és puhára főzzük. Leturmixoljuk, hozzá öntjük a narancs levét, a narancslikőrt, a tejszínt, beletesszük a narancshéjat,  a frissen reszelt gyömbért, Visszatesszük a tűzhelyre, és addig főzzük, amíg gyöngyözni kezd. Tálaláskor díszíthetjük kevés tejszínnel, egy-két mentalevéllel, szelet naranccsal.

Sütőtökös szelet

35 dkg nyers sütőtök, lereszelve
30 dkg finomliszt
20 dkg kristálycukor
2 vaníliás cukor
2 narancs héja lereszelve
3 egész tojás
1 csomag sütőpor
2 – 3  csipetnyi fahéj
Vaj a tepsi kikenéséhez

A lisztet keverjük össze a sütőporral és a reszelt narancshéjjal. A tojást keverjük habosra cukorral és a vaníliás cukorral. Keverjük hozzá a reszelt sütőtököt, majd forgassuk bele a lisztes keveréket. Öntsük az egész rakományt vajjal kikent, kilisztezett tepsibe, és előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 percig süssük. Ízlés szerint kipróbálhatjuk rumba áztatott mazsolával, vagy aszalt szilvával, kevés kókuszreszelékkel is. Azoknak is ízleni fog, akik azt híresztelik magukról, nem szeretik a sütőtököt (ha nem áruljuk el miből készült). 

A méret a lényeg
Nagydoboson, ahol a fáma szerint a legfinomabb sütőtök terem, 1998 óta minden év szeptemberében megrendezik a Nemzetközi Sütőtökfesztivált. A gazdák határokon innen és túlról cipelik terméseiket,hogy benevezzenek az Ország legnagyobb töke versenyre, ahol a szín és a forma nem számít, csak a súly. Az eddigi rekordnagyságú darab 116 kilót nyomott.








VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!