szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha valami erőteljes, maradandó károkat okozott az elmúlt bő fél évszázadban gasztro kultúránkban, az kétségtelenül a közétkeztetés. Örömmel vettük a tervezett reformtörekvéseket. Még nem tudjuk, hogy milyenek lesznek, s miként valósulnak meg. De azt igen, hogy mit nem akarunk többé.

Ha van valamilyen étel, amit igazán sikerült megutáltatni a boldogult szocializmusban menzákon felnőtt generációkkal – és ennek feledésére meglehetősen kevés volt az elmúlt húsz év – az a paradicsomos káposzta és a finomfőzelék. Nem arról van szó, hogy egy főzelék nem lehet finom. De ez a kettő olyan, a „vagon alján „ összesöpört, silány alapanyagokat kényszerített a közfazékba, melyeket hiába szerettünk külön-külön, enyhén szólva is, gasztronómiai melléfogássá váltak. Mielőtt bárki rám fogná, hogy lenézem a magyar konyha legeredetibb ételeit, a főzelékeket, megjegyzem, hogy semmi kifogásom a háziasan készült kapros tökfőzelék, a tárkonyos krumplifőzelék, a spenót, a szilveszteri lencse ellen. Sőt, a sárgaborsó főzelék lyoni hagymával egyenesen a kedvencem, a kelkáposzta főzelékkel sem lehet kikergetni a világból.

A paradicsommal sincs gondom, ha magyar, de legalábbis friss, nem a világ másik fertályáról ránk sózott termésből kerül a lecsóba. S a répa, a zöldborsó, a karalábé helyét sem vitatom a húslevesben. A káposzta ellen sem emelek kifogást, szeretem, ha savanyítják, ha káposztás tésztához használják és gond nélkül elfogyasztom ha leveleit töltelék köré csavarják s így főzik meg. Külön bejáratú véleményem szerint a legkevésbé főzeléknek alkalmas, de mindent a közért… Már ha tényleg paradicsommal ízesítik, és nem lejárt konzervvel… Nem is szólva a másik borzalomról, a paradicsomos krumpliról, mindannyiunk menzás rémálmáról, mert abban még a pityóka is gezarolos volt.

De nézzük, hogy is készül a paradicsomos káposzta – a legszerencsésebb esetben. A káposztafejet leöblítik, kettévágják, torzsáját kiemelik, leveleit vékony csíkokra vágják. Aztán vesznek egy fej hagymát meghámozzák. Ez azért fontos megjegyzés, mert a minapi celebes Vacsoracsata egyik szereplője a mosás után rögvest feldarabolta és az ételhez adta a hagymát. Szóval ne feledjük a hámozást. A leszűrt káposztát nagyobb edénybe öntik és annyi vízben, amennyi éppen ellepi, az egészben hagyott hagymával felteszik főni. Kissé megsózzák és puhára főzik. Jöhet a rántás: felforrósítják az olajat elkeverik a liszttel, és világosra pirítják. Lehúzzák a tűzről, hozzáadják a paradicsomlevet vagy a felhígított paradicsompürét, majd ezt az egész hagymától megfosztott káposztához szűrik és összeforralják.

Lévén, hogy ez így minden jóérzésű ember számára idáig ehetetlen lenne, sózzák, borsozzák, és a cukorral édesítik. Nem vagyok ellensége az izgalmas íz kombinációknak, és az íz kontraszt miatt csipetnyi cukrot olykor én is adok a sós ételekhez. A menzákon azonban  szó sem volt erről. A káposzta és a paradicsom sehogy sem került összhangba, ezért a són és a cukron kívül, bármit beletehettek, aligha sikerült emberi fogyasztásra alkalmas ételt összehozni. Rosszkedvünk fokozandó a meleg-konyhás étkezdéket még jól be is lepte a káposztafőzés semmi máshoz nem fogható illata. Leszögezhetjük tehát, hogy sajnos a paradicsom ez idáig alkalmatlannak bizonyult arra, hogy a magyar unikumnak számító főzelék használható, szeretnivaló alapanyaga lehessen a közétkeztetésben.

Igen ám, de mi a helyzet a finomfőzelékkel, hiszen nincs is benne paradicsom? Kérdezhetik joggal. Erre az a válaszom, hogy még közasztalnál soha nem ettem finomat! Lehet, ez a bajom a paradicsomos káposztával is?
Szóval, ránk férne egy kis reform.

Közétkeztetési roadshow
Majd a Buday...

Az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE) támogatni kívánja az egészséges étkezést és a változatosabb ételeket kínáló közétkeztetést. Ennek szellemében indítja el  az EUFE roadshow-t.

A roadshow keretében a neves séf, Buday Péter mutatja be az általa, összeállított ételsorokat, a közétkeztetésben is bevezethető egészséges ételeket, a kifejezetten gyermekbarát menüket, különös tekintettel a költséghatékony megoldásokra. A program célja, hogy a helyi önkormányzatok és közétkeztetési cégek bátorítást, motivációt kapjanak a reform elindításához és közös elhatározással, akarattal minőségfejlesztési változtatásokat valósítsanak meg a közétkeztetésben, illetve hangsúlyosan  a gyermekétkeztetésben.

Az EUFE roadshow első állomása december 7-én Gödöllő . A helyi Kalória Kft. Török Ignác Gimnáziumban üzemelő konyhájának dolgozói egy új „Buday menüt” készítenek a séf receptje és személyes útmutatásai alapján.  

hvg.hu

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!