szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bizonyára sokunk problémája, hogy legfeljebb hétvégén jut idő a meleg reggelire, a hétköznapi rohanásban pedig marad a hideg tejes-müzlis kombó, vagy az sem. A mostani pár perces ötletekkel erre kínálunk gyors megoldásokat.

A reggelizés jogosultságát kár vitatni, és ha már felkelünk kicsit korábban, tegyük a hajnali készülődést is kellemesebbé. A Chow nevű oldal hat igen könnyű receptet gyűjtött össze, elkészítésük nem igényel negyedóránál többet. Ha pedig elkészítjük ezeket, magunk is meggyőződhetünk, mennyire egyszerű finom ízeket varázsolni az asztalra, akár félálomban is. Gondoltunk az édesszájúakra is, a sós fogások mellett egy grillezett sajtos-lekváros melegszendvics is helyet kapott. Íme a válogatásunk!

Reggeli pizza pitából

Ez a recept kiváló arra, hogy felhasználjuk a maradék pitákat. És amíg lejön a reggeli kávé, ezzel is megvagyunk. Ha igazán gyorsak akarunk lenni, a sajtot lereszelhetjük előző este.

chow.com

2 pita
1 csésze reszelt mozzarella sajt (körülbelül 4 dl)
1/4 teáskanál szárított oregánó
1/4 teáskanál fűszerpaprika-pehely
1 csésze bébispenót
2 nagy tojás

Frissen őrölt fekete bors
1 evőkanál reszelt parmezán sajt

Melegítsük fel a sütőt, és amennyiben a pizzánkat majd sütőrácsra akarjuk helyezni, vonjuk be alufóliával. Vegyük elő a pitát, rakjuk meg mozzarellával, szórjuk meg oregánóval, fűszerpaprika-pehellyel. Alakítsunk ki egy kisebb fészket a pita közepén, ahová a tojások kerülnek. Amikor a sütő elég forró, mehet bele a pizzánk, miután 1-1 tojás bekerült a fészekbe, majd sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk a sütőben, amíg a tojások megsülnek, körülbelül 6-7 percig, nem baj, ha a sárgája lágyabb marad. A sütőből kivéve még meghinthetjük parmezánnal, majd szeleteljük, és tálaljuk.

Grillezett sajtos, lekváros szendvics

A grillezett kenyér garantáltan nem olyan, mint a pirítós. A lekvárral összeolvadt sajt pedig igazán remekül kiegészíti egymást. Na és ezúttal is meleg reggelivel indultunk el otthonról.

chow.com

4 szelet fehér kenyér
1/3 csésze krémsajt
1/4 csésze eperlekvár vagy dzsem
2 evőkanál sótlan vaj

Helyezzük a kenyérszeleteket egy munkafelületre. Osszuk el két részre a krémsajtot, illetve a lekvárt a két-két szelet kenyérre, majd borítsuk össze őket. Olvasszunk fel 1 evőkanál vajat a serpenyőben közepes lángon, közben a maradékot kenjük rá a szendvicsek tetejére. Tegyük a szendvicseket a serpenyőbe úgy, hogy a vajas felük fölül legyen. Addig pirítsuk, míg aranybarna lesz az alsó része, azaz körülbelül 4 percig. Majd fordítsuk meg, amíg a másik oldala is aranybarna lesz. Eközben a töltelék is átmelegszik. Az azonnali tálalás kötelező.

Gyors sonkás polenta

Igen laktatós reggelit dobhatunk össze, ezúttal is kevés hozzávalóból és persze, hogy 15 perc alatt. Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy beleférünk a negyedórába, este előkészíthetjük a sonkát és a sajtot. Lehetőleg főtt vagy füstölt sokát, illetve cheddar sajtot válasszunk hozzá.

1 csésze víz
1/2 csésze tej
1 evőkanál sótlan vaj
1/2 teáskanál só
1/4 teáskanál frissen őrölt fekete bors,
2 teáskanál növényi olaj
1/2 csésze kis kockákra, teljesen főtt sonka (kb. 2 dkg)
1/3 csésze fehér vagy sárga kukoricadara
kevés cheddar sajt
1 közepes mogyoróhagyma
Csípős, például Tabasco szósz

Keverjük össze a vizet, tejet és vajat egy kis edényben, kevés sóval, borssal. Ezután forrósítsuk fel az olajat egy közepes serpenyőben. Adjuk hozzá a sonkát, pirítsuk úgy 5-6 percig. Majd vegyük le a tűzről, és tegyük félre.

Forraljuk fel a tejes keveréket, miközben habverővel kavargatva lassan hozzáadjuk a kukoricadarát. Majd keverés nélkül főzzük még 1 percig. Vegyük le az edényt a tűzről, és hagyjuk állni, míg a dara meg nem puhul, körülbelül 7 percig. Eközben reszeljük le a sajtot –  ha nem tettük meg előző este – nagy lyukú reszelővel (mintegy 3/4 csészényit). Vágjuk vékony szeletekre a mogyoróhagymát, és tegyük félre.

Amikor a kukoricadara készen áll, keverjük jól át, hogy sima legyen, közben dolgozzuk bele a sajt kétharmadát is.Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges. Osszuk két tálkába a kukoricadarát, szórjuk meg a maradék sajttal, a sonkával, mogyoróhagymával, és adjuk hozzá a szószt. Azonnal fogyasszuk.

Kenyérszeletben sült tojás

Annyira egyszerű ez a recept, hogy szinte nem merjük megosztani a kedves olvasókkal. Kiváló példa arra, hogyan lehet mutatós reggelit készíteni pár perc alatt, mert ez még annyi időt sem vesz el, mint az előző receptek. Friss, őrölt fűszereket is használhatunk, és a kenyérszeleteket bekenhetjük fokhagymával.

chow.com

2 nagyobb szelet kenyér
1 evőkanál sótlan vaj
2 nagy tojás

Frissen őrölt fekete bors és tetszés szerin más zöldfűszerek

A kenyérszeletet középen bevágjuk. Felolvasztjuk a vajat, beletesszük a kenyeret, majd ráütjük a tojásokat, a bevágásoknál, hogy a kenyérre, és a vágásokba is jusson. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, és hagyjuk, amíg aranybárna nem lesz az alja. Majd megfordítjuk, körülbelül 3 percre, hogy lágy maradjon a tojás sárgája. Azonnal tálaljuk. Ha szerénynek gondoljuk a fogást, süssünk hozzá grillkolbászokat.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!