szerző:
hvg.hu

Az ember első és legtökéletesebb tápláléka az anyatej. Aztán sokakat egy életen át elkísér a tej, míg másoknak üres marad a tejes poharuk. Mindkét tábor esküszik az igazára. Miért pont a tejhez ne kapcsolódnának hitek és tévhitek, miért pont ezt hagynák érintetlenül táplálkozási divatok.

Generációk nőttek fel az olyan szlogeneken, mint hogy: "a tej élet, erő, egészség; egy pohár tej tiszta fej; azért vagyok csupa izom, minden este tejet iszom". Aztán tejivóknak lehetett jó nagy lelkiismeretfurdalása, midőn korunk egészségmániájának jegyében felkent prókátorok prédikálni kezdték: nincs még egy emlős, amely felnőtt korában is tejet iszik. A tejivás fokozza a nyáktermelést, megterheli az emésztést, az ősemberek sem fogyasztották. Kiderült, sokan érzékenyek is rá, a tejfogyasztás panaszokat okoz náluk. A laktózérzékenységet lassan kezdjük tudomásul venni. Nyilván megvolt ez régen is, csak nemigen törődtek vele a népek, meg a körzeti orvosok. A különböző tüneteket különböző nyavalyákra kenték.

Tejügyben most éppen ott tartunk, hogy a szakértők azt tanácsolják, naponta fogyasszunk valamilyen tejterméket. A legújabb táplálkozási ajánlásokban itthon és világszerte kiemelt szerepe van a tejnek, a tejtermékeknek. A Bonafarm Henter Izabella dietetikus szakértőt kérte meg, hogy független szakértőként öntsön tiszta tejet a poharakba, illetve mutassa be a tej élettani hatásait.

A dietetikus  mindjárt emlékeztet is egy, a tengerentúl már három évvel ezelőtt megjelent  táplálkozási ajánlásra.  2010-ben tűnt fel az „Én tányérom”, amin külön kis kör jelezte a napi tej-, tejtermékfogyasztás szükségességét.

Normál esetben az emberi szervezet alkalmas a tej lebontására, felszívására és hasznosítására. A tejcukor, a laktóz a tej legfontosabb szénhidrát összetevője, amit a vékonybél laktóz enzime glukózzá és galaktózzá bont. Viszont valóban jelentős a száma azoknak, akiknél a laktóz megemésztési képessége lecsökkent, vagy eleve nem is adott, ezt hívjuk laktóz intoleranciának. Ennek hátterében több ok is állhat, és lehet állandósult vagy átmeneti állapot. /Részünkről nagyon halkan felemlegetnénk a civilizációs ártalmakat - a szerk. megjegyzése./

Maradjunk az egészséges "átlagember " szervezeténél. A hasznosítást tekintve, a tej valamennyi élelmi anyag közül a leginkább sokoldalúan felhasználható, számos formában fogyasztható: egyrészt adott maga a tej, a savó, az író, aztán a vaj, a sajtok, joghurtok, kefirek, tejfölök és a tejalapú csemegék.

Fontos tudni, hogy a tej fehérjéjének összetétele is fajonként eltérő. Vannak kazein – tehén, kecske, juh, bivaly, és albumin – kanca, szamár – típusú tejek. A tehéntej fehérjéjét felépítő aminosavak mennyiségét és egymáshoz viszonyított arányát gyakorlatilag ideálisnak tekintjük, ami elősegíti a felszívódást és hasznosulást.

Esszenciális fehérjeforrás, azaz a szervezet nem tudja egyedül előállítani, emellett segíti a kalcium felszívódást a tejcukorral együtt, hat a fogszuvasodás (caries) ellen és a kalciummal együtt vérnyomáscsökkentő hatású is.

Zsírtartalmát tekintve az átlagos tehéntej 3,6 százalék körüli - Magyarországon a 2,8 százalékos a legnépszerűbb -, fajtakülönbségek lehetnek. A fogyasztó viszont már a termékekre jellemző zsírtartalmakkal találkozik az üzletekben, amit a feldolgozás során állítanak be. A tej tényleges mennyisége és zsírsav összetétele – a genetikai határokon belül – takarmányozásfüggő. Viszonylag sok telített zsírsavat tartalmaz, ugyanakkor különlegessége, hogy jelentős mennyiségű CLA-t (konjugált linolsavat) tartalmaz, amely előnyösen hat a rák elleni védelemben, erősíti az immun-rendszer kapacitását és segít az izmok szálkásításában. A tejzsír ideális omega-6 és omega-3 zsírsav aránya a növekedést serkenti, az immunrendszert támogatja.

A tejcukor a tejfeldolgozás során „alkalmazott" baktériumok és gombák (kefir) alapvető tápláléka, és lehetővé teszi a savanyú tejtermékek és a sajtféleségek gyártását. A tejcukor a tejsavbaktériumok kizárólagos tápláléka, amelyek a vastagbélben gátolják a mérgező, rákkeltő anyagok hatását, szaporodását.

A fent említett fő tápanyagok mellett a tej ásványi anyagokat, nyomelemeket, vitaminokat és bioaktív anyagokat is tartalmaz. A tej, és tejtermék a szervezet számára kedvező arányban tartalmazzák a kalciumot és a foszfort. Ami a csontozat és fogak fejlődése, később a csontritkulás megelőzése és kezelése esetén különösen fontos, valamint szerepe van a daganat megelőzésben is.

A kálium ismert vérnyomáscsökkentő, a tejmagnézium szívizom-erősítő és hozzájárul a magzati fejlődéshez, a szelén csökkenti az érelmeszesedést, és a rákképződés veszélyét. A vas az oxigén szállítás bázisa a szervezetben. Az A-, D-, E-, C-, K-, B2-, B6-, folát és B12 vitaminok többek között növekedést serkentők, bőrregenerálók.

Ugye, elég alapos és meggyőző a dietetikus szakértő? Mi csak annyit mondunk, aki teheti és szereti, igyon egy pohár langyos tejet este, melegben oltsa a szomját egy pohár hideg tejjel - állitólag meglepően hatásos a forró kakaó is a hőségben -, kisérletezzen frissen készült, szezonális gyümölcsökkel turbózott tejturmixszal.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Figyelmeztet a CÖF: Álcivil szervezetek támadják a magyar kormányt

Figyelmeztet a CÖF: Álcivil szervezetek támadják a magyar kormányt

Otthagyja az új olasz kormánypártot a volt miniszterelnök

Otthagyja az új olasz kormánypártot a volt miniszterelnök

Megéri felújítani a lakást eladás előtt

Megéri felújítani a lakást eladás előtt

Gyurta megszólalt a volt edzője szenvedélybetegségéről

Gyurta megszólalt a volt edzője szenvedélybetegségéről

Greta Thunberg ökölpacsizott egyet Barack Obamával

Greta Thunberg ökölpacsizott egyet Barack Obamával

Törölhetik a nevelőszülői képzést új Országos Képzési Jegyzékből

Törölhetik a nevelőszülői képzést új Országos Képzési Jegyzékből