szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Shannon Bennett, a neves ausztrál séf inspirációt keres Főzés a világ körül című könyvéhez. Az új benyomásokat és ízélményeket egy világkörüli úton gyűjti be, amelynek során 20 városba látogat el. Szeptember 11-én Budapesten landolt.

A világ legismertebb száz séfje között számont tartott Bennett gasztronómiai vándorútja júliusban indult. S bár az első állomása a tőlünk alig több mint 500 kilométerre fekvő Prága volt, nem kis kitérő, több európai metropolisz meglátogatása után szeptember 11-én érkezett meg Budapestre , ahol a Miele bemutatótermében egy ausztrál specialitásokból álló menüsorral mutatta be hazája ízeit.

Angolosan átsütött kengurugerinc
Miele

A szerencsés kiválasztottak megkóstolhatták a karamell réteggel bevont füstölt angolnát kaviárral, a friss osztrigát citrommal, és a baramundi halfilét tigrisrákkal, karfiolos tejhab mártással. Ám kétségtelenül a legexkluzívabb fogás a bükkfa forgácson füstölt kengurugerinc volt angolosan átsütve, amit a séf a ehető virágokkal tálalt. Végül Pavlova tányérdesszertet kínált a vendégeknek mangó- és maracujapürével, illetve szezonális gyümölcsökkel,   macadámia dióval. Bennett ráadásról is gondoskodott, ami egy jellegzetes, ausztrál kókuszos édességgel szervírozott kávé volt. 

Bennett desszerttál
Miele

 A 38 éves melbourne-i szakács, aki egyébként a Miele nagykövete, természetesen nemcsak főzött Budapesten.  Megkóstolt néhány magyar specialitást is: a lecsó, a halászlé és a libamáj abszolút befutó lett nála. Barátja a magyar bornak is,  és a Vámház körúti nagycsarnokban tett látogatása során felfedezte a magyar akácmézet is.

Kiváncsian várjuk hát  a Főzés a világ körül című könyvét, amely tervei szerint  év végére már meg is jelenhet. Bennett-nek ez lesz a hetedik gasztronómiai témájú könyve.

Miele

 Amit az utazó séfről tudni kell: 

 Shannon Bennett többek között olyan neves séfektől tanult, mint Albert Roux, John Burton-Race, Marco Pierre White és Alain Ducasse. 24 évesen nyitotta meg első éttermét, a Vue de Monde-t Melbourne-ben, mára a Bennett birodalom kibővült a Lui koktélbárral, a Bistro Vue és a Cafe Vue hálózattal. A világ 2003-ban ismerte meg a nevét, amikor a Gourmet Traveller Magazin felfedezte az év új tehetségeként . 2004-ben a rangos San Pellegrino séfverseny abszolút győztese lett. 2007-ben már meghívást kapott a sztárséfek New York-i világkongresszusára. A Vue Monde 2013-ban elnyerte a Good Food Guide Év étterme díját. A Vue Monde a klasszikus fine dining és a szofisztikált modern konyha ötvözete; a 14-17 fogásos degusztációs és gourmet menüben - 200/250 dollár - Bennett kedvenc alapanyagai vonulnak fel, többek között az osztriga, a királyrák, a szarvasgomba, a Wagyu marha, az angolna, a baramundi. 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!