szerző:
hvg.hu

Ha a békés családi ünnep receptjének egyik elengedhetetlen hozzávalója a bejgli, akkor nem mindegy, miféle. Ha nincs bevált nagymama, vagy egy olyan megbízható lelőhely, ahol még nem csalódtunk a tészta-töltelék arányban, a frissességben és a tömörségben, nincs túl jó hírünk. A szupermarketek kínálata a silánytól a borzalmasig terjed, de legalább olcsó. Független bejgliteszt, nagy csalódásokkal.

Őrölt napraforgómag, zsemlemorzsa, kén-dioxid, mustár, zeller. Meglepő, de ezek is a bejgli hozzávalói, persze nem a tökéletes karácsonyi sütemény receptjéről van szó. Pedig, ha valaki nem tud sütni, és drágállja a kedvenc cukrászatának 1400-1800 forintos bejglikínálatát, könnyen elcsábul és leveszi a legközelebbi szupermarket polcáról az előre csomagolt terméket. Találtunk olyan üzletet, ahol már 500 forint alatt árulnak félkilós "omlós diós és mákos tekercset", aminek javára válik, hogy nem bejglinek (beiglinek, bájglinak) titulálják. A téli csemege nem hungarikum, a tökéletes bejgliről írt cikkünkből kiderült, hogy már a sumérok és az egyiptomiak is ismerték, viszont az utóbbi évszázadokban a magyar karácsony elengedhetetlen gasztrokellékévé vált.

©

Ezért sok családban kardinális kérdés, hogy ki süti a bejglit – általában a nagymama –, hogy melyik ízesítésből hány tekervény készüljön, illetve, hogy kerülhet-e bele mazsola. A tesztünk során az üzleteket körbejárva azt tapasztaltuk, hogy a mákos a kelendőbb, ebből sok helyen már nem volt a polcokon, diós viszont még bőven akadt mindenhol. Ezt betudtuk annak, hogy a drága dióárak mellett az emberek talán tisztában vannak azzal, hogy az olcsóbb dejóból készül, és/vagy sokan allergiásak az olajos magra. A másik kérdést egyszerűen megoldották a gyártók: mazsolát még nyomokban sem találtunk semelyikben, egyéb élelmiszer-biztonságunkra veszélyesnek "hallatszó" anyagokat viszont igen. Feltételezhetően  ezek a "nagykönyv" szerint engedélyezett adalékok, mégis úgy véljük, már az is veszélyes  "ép testben ép lélekre", ha csak kiolvassuk a címkéket...

©

A teszt során kénytelenek voltunk végigkóstolni 13 bejglit (az írásmódja az egyes termékek  címkéje szerint változhat), és ez csak addig volt irigylésre méltó feladat, amíg az első tételt meg nem kóstoltuk. Sőt, volt olyan tekercs, ami már a kóstolás előtt gyanús lett, hiszen beletört a bicskánk - a legmeghökkentőbb, hogy ízre viszont verte a többit (Spar). De nem akarunk senkit félrevezetni: vakok között volt félszemű. A magyar iskolarendszer értékelése alapján pontoztunk.

Lidl: Pékvarázs diós és mákos bejgli, 499 forint, 500 gramm

Első látásra pofás a Pékvarázs karácsonyi ízek lógójával ellátott diós bejgli, aminek címkéjén nagy betűvel feltüntetik, hogy 48 százalékos a töltelékarány. Ám ez csalóka, érdemes az apró betűt is elolvasni, onnan ugyanis kiderül, hogy a dió ebből csak 20 százalék. De legalább valódi dió, bár ez nem segít a széteső textúrán, és a kesernyés utóízen. A száraz tésztát semmilyen módon nem tudja kompenzálni avagy nedvesíteni a töltelék, nehéz leküzdeni a falatot.

©

Érdemjegy: egyes

A Pékvarázs mákos kiadása sem tud sokkal többet, a tésztája darabokra hullik, a töltelék pedig a címke szerint már csak 46 százalék, ennek 19 százaléka mák. Mindhiába a pálmazsír, repce- és napraforgóolaj kombó, alig lehet lenyelni valamilyen folyadék nélkül.

Érdemjegy: egyes

Auchan: solymári diós tekercs, 439 Forint, 350 gramm

Bár a tölteléknek állítólag 50 százaléka dió a címke szerint, a tesztalanyok első felkiáltása az volt, hogy ez nem az, ha mégis, akkor a még éretlen dióból mertek a pékek. A fojtó érzést okozó falatban az a furcsa, hogy a tészta-töltelék arány látszatra az utóbbi felé billen, mégsem válik valóra a tömörség iránti vágy. Állaga egy fokkal jobb, mint a lidlis terméké.

©

Érdemjegy: kettes alá

CBA: Diós bejgli 50% töltelékkel, 549 Forint, 500 gramm

A CBA-ban kapható akciós bejgliből a mákosat elkapkodták, így csak a diós került elénk. A címke szerint fele tészta, fele töltelék, aminek 44 százaléka dió, a többi például sárgabarack lekvár és burgonyapehely, avagy pektin (ami egy elég ijesztő poliszaharid). A "valamire ráharaptam"- felkiáltás után pedig kiderült, hogy  a "nyomokban tartalmazhat" figyelmeztetés nem csupán ígéret. A terméknek van ezen túl még egy furcsa mellékíze. Tippeltünk rumra, de az kizárt, legalábbis a leírás alapján. Akkor inkább citrom- vagy szorbinsav. Az egyik tesztelőnk vizeletszagúnak nevezte, a másik tompított a durva rágalmazáson, ő csak gyógyszerízűnek jellemezte. A dió viszont tényleg valódi, sajnos minden negatívumával és keserűségével egyetemben.

©

Érdemjegy: egyes

Aldi: Édes Ízek mákos és diós beigli, 599 forint, 500 gramm

Egyre fogy a töltelék, az Aldiban kapható mákosban már csak 42 százalékot foglal el, ebből 18 százalék állítólag tiszta mák. Az összhatás egy a márkájával ellentétben egyáltalán nem édes tekercs, amit leginkább a tetejére kent lakk tart össze.

©

Érdemjegy: kettes alá

A diós verzió kóstolásánál egyre kreatívabbá vált a tesztelő sereg: "ez egy egészen más étel"- szólt az ítélet, de volt aki háztartási keksznek titulálta, de a nevetséges jelző is elhangzott.

Érdemjegy: egyes

Tesco Expressz: Omlós diós és mákos tekercs, 459 forint, 500 gramm

A Tesco legalább korrekt, és nem meri bejglinek nevezni a tekercset, melyben csupán 31 százalék a töltelék, ennek pedig 30 százaléka a dió. Van benne még búzadara, szójaliszt és mandulaliszt, sőt pálmamag és shea is, ezek után nem csoda, hogy műkalácsnak vagy műkuglófnak hitték a tesztelők. Annak viszont elmegy.

©

Érdemjegy: kettes

A teszkós mákos 18 százalékos máktartalmával sem körözi le a többit, javára csak az válik, hogy tekercsnek hívják, csak ezért kap egy hangyányival jobb jegyet, mint az előzőek.

Érdemjegy: kettes

Spar: Intersweet diós bejgli, 599 forint, 500 gramm

A fűrész nem a poros jelzővel párosul kivételesen, a szerszámra viszont szükség van, ha szelni akar valaki a Sparos bejgliből, aminek a címkéje alapján 50 százaléka töltelék. Látszatra a kőkemény csemegében valóban vastagon áll a dió, egyesek kézműves szappanhoz hasonlították, de a sertészsírral, tejföllel, kajszilekvárral elkevert töltelék egész elfogadható, és érdekes módon sokkal kevésbé száraz, mint amit várnánk tőle a nehézkes szeletelés után.

©

Érdemjegy: kettes fölé

CBA Príma: Fornetti mákos és diós bejgli, 799 és 899 forint, 500 gramm

Nagy reménységgel vágtunk bele a Fornetti-bejglikbe. Ki tudja, mit árulnak az aluljárókban túrós és barackos párna címen, de az finom. Ez viszont nem az, hiába a jelentős felár. A mákos kifejezetten savanyú és avas hatást keltett, a kaparó érzés a torokban sokáig nem feledteti a brutális élményt. A diósban egyikünk kiérezte a kőolajat.

©

Érdemjegy: egyes alá

G-Roby: Édes Anna Cukrászat diós és mákos beigli, 899 forint, 500 gramm

A másik magyar áruházlánc sem szívbajos, 900 forintért árulja a beiglit, ami a címkéje szerint kézműves. Pongó Andrásné Piliscsabáról pedig nem kertel, a dióshoz bevallottan dejót is használ. Azt nem tudjuk meg, hogy miből mennyi került a termékekbe, de ránézésre megvan az 50 százalékos töltelékarány, a mákos mákízű, és bár a diósban érezhetőek az aromák, egész jó az összhatás. A nagymama-féle beiglitől az összvélemény alapján még mindig távol van, de felüdülés a többi silány termék után.

©

Érdemjegy: hármas

A gasztrodráma után azt ajánljuk, inkább csinálja meg mindenki maga a bejglit, és csak a hozzávalókat vegye meg a szupermarketben. Íme, egy mestercukrász, Auguszt Olga dinasztikus receptje és egy videós "tanfolyam":

A mestercukrász karácsonyi bejglitippje

 

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg vaj,
1 kg liszt, 3 dkg élesztő,
2 db tojás,
6 dkg kristálycukor,
1 csipet só, 4 dl tej


Diótöltelék:

40 dkg darált dió,
20 dkg kristálycukor,
2 dl tej, 1 evőkanál méz,
8 dkg mazsola,
1 kávéskanál fahéj,
1 db citrom reszelt héja


Máktöltelék:

40 dkg darált mák, 2,5 dl tej
20 dkg kristálycukor,
2 evőkanál méz, 1 db citrom reszelt héja 1-1 kávéskanál fahéj és őrölt szegfűszeg,
8 dkg mazsola


A lisztet átszitáljuk, az élesztőt kevés, enyhén cukros langyos tejbe morzsoljuk. A lisztet a lágy vajjal, a cukorral és a sóval, valamint a megkelt kovásszal és a megmaradt tejjel sima tésztává gyúrjuk. Letakarva 30 percig pihentetjük. A tésztát hat részre osztjuk és téglalapokká nyújtjuk. Dió- vagy máktölteléket kenünk rá és összesodorjuk. A rudakat vajjal kikent sütőlapra, egymástól kis távolságra elhelyezzük és mindegyiket 3-3 helyen megszúrjuk. A rudakat megkenjünk tojássárgájával és meleg helyen kelesztjük, ha megszáradt a tetején a kenés, akkor lekenjük tojás fehérjével is és kivisszük a hideg karácsonyi éjszakába. A bejglit körülvevő hideg megállítja a folyamatokat, de belül még dolgozik a tészta és tovább kel. Ez megrepeszti a sárgáját pár milliméterre, és ettől lesz márványos a teteje. Előmelegített sütőben, mérsékelt hőmérsékleten megsütjük.

A diótöltelék készítése: A tejet felforraljuk a cukorral és leforrázzuk vele a darált diót vagy adott esetben a mákot. Belekeverjük a mazsolát, a mézet és a reszelt citromhéjat illetve az egyéb fűszereket. Állandó keverés közben átforraljuk.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Zöldséget imitáló hússal reagál a műhústrendre egy amerikai gyorsétterem

Zöldséget imitáló hússal reagál a műhústrendre egy amerikai gyorsétterem

Bozótvágóval támadt feleségére

Bozótvágóval támadt feleségére

A román elnök Make Romania Great Again feliratú sapkát kapott Trumptól

A román elnök Make Romania Great Again feliratú sapkát kapott Trumptól

A Google szerint kár Windowst használni, mert már lejárt lemez

A Google szerint kár Windowst használni, mert már lejárt lemez

Előbb-utóbb mindenki találkozik a rákkal

Előbb-utóbb mindenki találkozik a rákkal

Erős puttonyos: itt a kereken 600 lóerős hibrid Audi RS6 Avant

Erős puttonyos: itt a kereken 600 lóerős hibrid Audi RS6 Avant