szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Hrabal-évforduló alkalmából körülnéztünk, hová érdemes eljárniuk a cseh sörök szerelmeseinek Budapesten. Persze, a teljesség igénye nélkül, ami ugyan meglenne bennünk, csak a kapacitásunk véges.

Hrabal 100
Pont 100 esztendeje március 28-án született Bohumil Hrabal. A bohém író nevét szülői tiltakozás miatt nem veheti fel egykori iskolája, megítélése hazájában máig nem egyértelmű. Magyarországon viszont több rajongói köre alakult, akik (naná, hogy!) sörözőkben tartják üléseiket. Utánajártunk a Hrabal-galaxisnak, és mi tagadás, be is rúgtunk kicsit.

A cikket itt olvashatja>>

Kis budapesti cseh kocsmakörutunk annyiban mindenképpen rendhagyónak mondható, hogy a tesztelés során meglátogatott helyek nem nagyüzemi lágereket, hanem kisebb, regionális főzdék söreit verik csapra és forgalmazzák palackokban.

A lehető legmérsékeltebb szigorral eljárva, szigorúan még józanul, korsóban mértük pontjainkat 1-től 5-ig (legfeljebb hozzá csapoltunk egy poharat, mert azt még sem mondhatjuk, hogy négyharmad vagy ötnegyed korsó…) Az előérzetünk azt súgta, erős a mezőny.

1. Hrabal söröző

Tetthelyünk a Rákóczi úti Hrabal söröző, hiszen úgy illik, hogy legelébb a most 100 éve született mesternél tisztelegjünk egy rundóval. Mindjárt a bejáratnál üdvözölhetjük is, itt lévén az egyetlen valaha róla készült magyar szoborportré Monori Sebestyén szobrászművész jóvoltából. Ha nem lenne szemtelenség, meg is simogatnánk a posztamensre ültetett szoborfejet. (Itt kell megemlíteni, abból is látszik, hogy a hely nagyon komolyan veszi névadója emlékének ápolását, hogy a pénteki évfordulón ez első 100 liter jubileumi sört korsónként 100 forintért mérték.)

Levegős, tágas helyiségbe lépünk, igaz, ahogy haladunk befele úgy szűkül a tér, de még a pultnál és a fal mentén futó támaszkodónál is kényelmesen elférünk. Legfeljebb, a légi folyosó helyett e kettő közötti keskeny sztrádán, a konyhából az asztalokig megrakott tálcákkal berepülő pincérek kívánnak minket olykor arrébb. Mondjuk, kínálkozik még egy fönti galéria, és a konyha melletti disztingvált óriás boksz, ahol annyi jó ember fér el, amennyinek helyet szorítanak a megértő sörisszák és sörirodalmárok.  Belsőépítészetileg jól hozza a hely a valódi cseh sörözők világát, bár talán nagyobb asztalok is elférnének az első traktusban, és akkor még többen élvezhetnék a nymburki söröket.

©

Mondjuk ki bátran, a sörök pompásak, a négyféle nymburki mellett még további négyféle csapoltat és persze tucatnyi palackost is kortyolhatunk.  Autentikusak a sörkorcsolyák: itt mindig van rakott Hermelin sajt, „vízbefúlt”, avagy az Utopenec néven minden csehországi sörözőben kötelező pácolt szafaládé / vagy virsli /,göngyölt hering, olmützi kvargli hagymával. Nagytermészetűeknek feltétlenül ajánljuk a morva knédlis sörgulyást, a sült csülköt, s uram bocsá’, a pacal levest.

A cseh hangulathoz jól illenek a Sörgyári capriccio és a Szigorúan ellenőrzött vonatok című film jeleneteinek standfotói, illetve a Hrabal-galaxis életképei, a galéria fém sörgyári táblái, meg a pult felett sorakozó macska figurák, amiket Hrabal egy kiszuperált tévé képernyőjéről figyel. Akárcsak minket.

Mindez együtt nálunk : 4 korsót (és egy poharat) ér. 5-öt csak azért nem adunk, hogy nekik is legyen még hová fejlődni.
/ Bp. VIII. Rákóczi út 11. /

2.  Fekete Kutya

A pár hónapja nyílt Dob utcai söröző a környék kocsmáihoz hasonlóan eredeti enteriőrt alakított ki, a falakat kortárs magyar festők képei díszítik és a művészi vonalat erősítik az esetenkénti koncertek is. A Fekete Kutyában, mint ebből is kiderül, „csak” a sör cseh, de az a javából: a nyitás óta kínált Postřižiny sörök mellett Konrad és Bohemia Regent söröket kortyolgathatunk 490 és 750 forint közötti árakon.

©

A hely erőssége a házias koszt, hetente többször is készülnek egytálételek, de az ifjú, kiéhezett kocsmalátogatóknak a legnagyobb vonzerőt a sörfalatok, azaz a különféle kenőkék, krémek, saláták és a sült hagymás-májkrémes dekli jelenti.

Az eredetiség: 5 korsót érne, de Hrabal nem biztos, hogy ezt a dübörgést választaná, így marad a 4 korsó.
/ Bp.VII. Dob u. 31. /

3. Sladek

A Ráday buli, bisztró és pub negyed farvízére - a Ferdinánd sörözős naszádból -  behajózott impozáns kocsma tavaly óta várja a cseh sörök szerelmeseit. A kellemes enteriőrben  a cseh konyha választékából kínálnak klasszikus sörkorcsolyákat, például barna sörrel kavart körözöttet és kacsatepertő krémes pirítóst. Egytálételek is feltűnnek az étlapon, itt a sörgulyás pilseni, de a bryndzás halusky, azaz sztrapacska, az kassai. Az árak ugyancsak felhasználóbarátnak mondhatók.

©

Kevésbé dicsérhetjük az állandóan változó sörválasztékot, bár mostanában mintha a strakonicei Dudák sörökkel állandósulna a kínálat. A vendégcsapon időszakosan mért Ferdinánd, Primátor, Budweiser 1795 sörök is biztatóak a jövőre nézve. Kár, hogy látogatásunkkor a korsónkba mért egyik fajta sör „másodlagos frissességű” volt. A megjegyzésünket rezzenéstelen arccal elkönyvelő felszolgáló viszont egy pókerasztalnál is megülné a helyét.

©

E csalódás miatt adunk a négy helyett csak: 3 korsót.
/ Bp. IX. Erkel u. 14. /

4. Chech In

A Cech In egy legújabb kori belsőépítész látomásait követve egy avantgarde ládagyár dizájnját igyekszik átültetni a budapesti sörözők világába. A siker maximális, már ami a látványt illeti, a ládák mozgatása azonban nem egyszerű, és a magunk részéről a rajtuk való üldögélést sem neveznénk kényelmesnek. De itt véget is érnek sopánkodásaink.

©

A Cech In Hrabal kedvenc zeneszerzőjének Gustav Mahlernek a városából,  Jihlavából importálja a Jezek – Sündisznó – nevű söreit. Ezek mellett a Černa Hora-i Merlin különleges barna söre van még csapon. Mindegyik megbízhatóan hozza a cseh átlagot, és az árfekvés sem okoz pénzügyi válságot. A cseh sörözők elmaradhatatlan Hermelinje itt is sorakozik a sörkorcsolyák között, de van magyaros-házias,  zsíros kenyeres vonal is.

©

A személyzet készséges, nem ők, hanem a népszerűség a ludas, ha olykor picit elúsznak a rendelésekkel. Kapacitásuk többszörösen leterhelt esténként.  Jogos a: 4 korsó.
/ Bp. VI. Lázár u. 7. /

5. Pikoló

A cseh vonalat, a műfajban szinte még újszülöttnek számító Pikoló söröző hozza látványelemeiben a legerősebben: a portálra festett cseh zászlók, és körbe futó esti fények  egyértelművé teszik, hogy ebben a tenyérnyi, illetve tényleg pikolónyi  ivoldában bizony nem a hazai választékból kaphatunk ízelítőt. És így is van.

©

A Nova Paka-i Kumburák és Podkrokonossky Special tmavé , meg a vratislvcei Konrad 11-es söre van csapon,  valamint vannak palackos nymburki sörök is. Elsőre talán túlzásnak is tűnhet a háromféle csapolt sör a parányi, bár pici galériával és a felfelé még biztonságos, de lefelé a fogyasztott sörök arányában csak saját felelősségre ajánlott, keskeny lépcsővel felpózolt vendéglátóhelyen. Állitólag odafönt nem csak a tévé szolgáltat programot,  alkalmanként szűkkörű filmklubbá alakul a galéria. Mindenesetre a Pikolóban szerzett tapasztalatunk igazolja: a kocsmai sörfogyást a törzsvendégek kapacitása határozza meg és nem a belakható négyzetméterek.

©

Sörben és sörivóban a Pikoló erősen hozza egy prágai kocsma hangulatát, amit némi harapnivalóval még tovább illene fokozni, hogy ne a csípszes zacskót kelljen zörgetni, aminek tartalma köztudomásúlag nemcsak egészségtelen, de túlívókat hiperaktivitásra késztethet. Szívünk szakad, addig csak:  3 korsó.
/ Bp. VI. Desseffy u. 5. /

6. Pivo

A budai a harmadik a Pivo sörözők sorában ( a családalapítók a XIII. kerületi Hegedűs Gyula és az erzsébetvárosi Wesselényi utcában tanyáznak), és mondhatjuk, éppen ideje volt, hogy a Duna jobb partját is becsapolják söreikkel. Itt a Tölgyfa utcában mindjárt dupláztak is, legalábbis, ami a méreteket illeti,  mert jóval többen és jóval kényelmesebben fogyaszthatják a habzó italokat a népek, mint odaát. Igaz, a kissé rideg, „ se hús, se hal”  enteriőrön még lenne mit javítani.

©

A választék jellemzően hatféle csapolt sört jelent és több tucat üveges sört. A Pivohalle kínálatát eredetileg Černa Hora – kisváros Hrabal szülőhelye Břno mellett – söreire alapozták, de mára egy sor sörgyár terméke csapra került. Talán kicsit zavaró is a bőség, hiszen sok sörissza ragaszkodik megszokott jól bevált márkáihoz, és e nagy változatosság miatt bizony olykor lukra futhat.

©

A korsó sörök árai a Pivohalleban ott kezdődnek – 600 forintnál – ahol a Hrabalé végződnek, viszont a cseh finomságok mellett osztrák sörkülönlegességeket is kínálnak, a szakértő csapos sörkalauzolása mellett. Csak kis túlzás, hogy itt a monarchia sörhabjába feledkezhetünk. A „csehes” sörkorcsolyák mellett, hagyományos éttermi ételeket is választhatunk a vaskos, boldogult úrfikorunk 80-as éveit idéző étlapból, hogy jobban csússzon a sör. Sztrapacskában nagyon jók, de vigyázat, akkora adagot pakolnak a tányérra szalonna- és csülökkockákkal turbózva, párolt káposztával oldalba kanyarítva, hogy egy itteni vacsora kitart másnap ebédig, és tekintélyes mennyiségű sört képes felszívni. Nem mintha kifogásunk lenne ellene, sőt.

Értékelésünk: 4 korsó, ami az enteriőr okán nem több.
/ Bp. II. Tölgyfa u. 26. /

 7. Mr&Mrs Colombo

A budai Szarvas téren nemrég nyitott a hely, de a név ismerősen csenghet sokak fülében. Nem véletlen. A távoli Terézváros Aradi utcájának Colombo sörözője tette át Budára székhelyét, hogy az egykori szenespince helyett most egy borospincében kezdjen új életet. A hangulat persze kellemesebb az új helyen, igaz az eredeti funkcióhoz rendelt berendezés nem feltétlen sörözői, de a masszív faasztalok és a hozzájuk passzított padok multifunkcionálisak, és a tipikus borozói kármentő érintetlen átmentése sem zavar bennünket a Postřižiny sörök élvezetében.

©

És ha már megismerkedhetünk – húszévnyi várakozás után – Mrs. Colomboval, arról is meggyőződhettünk, hogy nem csak kedvesen kínálja kosztját, de háziasan és jól is főz. A leveseket cipóba meregeti, és különösen bramborákban, azaz lepényben, krumplilángosban - alias tócsniban - erős. Egy – mindenféle elképzelhető és elképzelhetetlen feltéttel is kérhető, natur változatában csókállatlan fűszerezéssel erősített - darab betakar egy méretes lapostányért. Nyilván az olasz mellett a Colombo család felvidéki felmenőkkel is rendelkezik. Ja, a borozóba oltott söröző egyúttal rádiómúzeum is, és persze Colombo tényleg ott tartja a balonkabátját.

©

A nosztalgia okán a család: 4 korsót (és egy poharat) érdemel.
/ Bp. I. Szarvas tér 1. – bejárat az Attila út  11-nél /

Ha körutunk végeztével hiányolni tetszenének az 5-ös osztályzatokat, megsúgjuk, csak azért nem adtuk ki, hogy legközelebb legyen miért ismételni.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Megbízható spekulánsokkal magyarokat is gazdaggá tehetett a német újraegyesítés

Megbízható spekulánsokkal magyarokat is gazdaggá tehetett a német újraegyesítés

Egyre több helyen durvul a Covid-19 járvány – jönnek az új szigorítások

Egyre több helyen durvul a Covid-19 járvány – jönnek az új szigorítások

Miért éri meg néha hallgatni beszéd helyett?

Miért éri meg néha hallgatni beszéd helyett?