Hetet egy csapásra - a legjobb cseh sörözők Budapesten
A Hrabal-évforduló alkalmából körülnéztünk, hová érdemes eljárniuk a cseh sörök szerelmeseinek Budapesten. Persze, a teljesség igénye nélkül, ami ugyan meglenne bennünk, csak a kapacitásunk véges.
A cikket itt olvashatja>>
Kis budapesti cseh kocsmakörutunk annyiban mindenképpen rendhagyónak mondható, hogy a tesztelés során meglátogatott helyek nem nagyüzemi lágereket, hanem kisebb, regionális főzdék söreit verik csapra és forgalmazzák palackokban.
A lehető legmérsékeltebb szigorral eljárva, szigorúan még józanul, korsóban mértük pontjainkat 1-től 5-ig (legfeljebb hozzá csapoltunk egy poharat, mert azt még sem mondhatjuk, hogy négyharmad vagy ötnegyed korsó…) Az előérzetünk azt súgta, erős a mezőny.
1. Hrabal söröző
Tetthelyünk a Rákóczi úti Hrabal söröző, hiszen úgy illik, hogy legelébb a most 100 éve született mesternél tisztelegjünk egy rundóval. Mindjárt a bejáratnál üdvözölhetjük is, itt lévén az egyetlen valaha róla készült magyar szoborportré Monori Sebestyén szobrászművész jóvoltából. Ha nem lenne szemtelenség, meg is simogatnánk a posztamensre ültetett szoborfejet. (Itt kell megemlíteni, abból is látszik, hogy a hely nagyon komolyan veszi névadója emlékének ápolását, hogy a pénteki évfordulón ez első 100 liter jubileumi sört korsónként 100 forintért mérték.)
Levegős, tágas helyiségbe lépünk, igaz, ahogy haladunk befele úgy szűkül a tér, de még a pultnál és a fal mentén futó támaszkodónál is kényelmesen elférünk. Legfeljebb, a légi folyosó helyett e kettő közötti keskeny sztrádán, a konyhából az asztalokig megrakott tálcákkal berepülő pincérek kívánnak minket olykor arrébb. Mondjuk, kínálkozik még egy fönti galéria, és a konyha melletti disztingvált óriás boksz, ahol annyi jó ember fér el, amennyinek helyet szorítanak a megértő sörisszák és sörirodalmárok. Belsőépítészetileg jól hozza a hely a valódi cseh sörözők világát, bár talán nagyobb asztalok is elférnének az első traktusban, és akkor még többen élvezhetnék a nymburki söröket.
Mondjuk ki bátran, a sörök pompásak, a négyféle nymburki mellett még további négyféle csapoltat és persze tucatnyi palackost is kortyolhatunk. Autentikusak a sörkorcsolyák: itt mindig van rakott Hermelin sajt, „vízbefúlt”, avagy az Utopenec néven minden csehországi sörözőben kötelező pácolt szafaládé / vagy virsli /,göngyölt hering, olmützi kvargli hagymával. Nagytermészetűeknek feltétlenül ajánljuk a morva knédlis sörgulyást, a sült csülköt, s uram bocsá’, a pacal levest.
A cseh hangulathoz jól illenek a Sörgyári capriccio és a Szigorúan ellenőrzött vonatok című film jeleneteinek standfotói, illetve a Hrabal-galaxis életképei, a galéria fém sörgyári táblái, meg a pult felett sorakozó macska figurák, amiket Hrabal egy kiszuperált tévé képernyőjéről figyel. Akárcsak minket.
Mindez együtt nálunk : 4 korsót (és egy poharat) ér. 5-öt csak azért nem adunk, hogy nekik is legyen még hová fejlődni.
/ Bp. VIII. Rákóczi út 11. /
2. Fekete Kutya
A pár hónapja nyílt Dob utcai söröző a környék kocsmáihoz hasonlóan eredeti enteriőrt alakított ki, a falakat kortárs magyar festők képei díszítik és a művészi vonalat erősítik az esetenkénti koncertek is. A Fekete Kutyában, mint ebből is kiderül, „csak” a sör cseh, de az a javából: a nyitás óta kínált Postřižiny sörök mellett Konrad és Bohemia Regent söröket kortyolgathatunk 490 és 750 forint közötti árakon.
A hely erőssége a házias koszt, hetente többször is készülnek egytálételek, de az ifjú, kiéhezett kocsmalátogatóknak a legnagyobb vonzerőt a sörfalatok, azaz a különféle kenőkék, krémek, saláták és a sült hagymás-májkrémes dekli jelenti.
Az eredetiség: 5 korsót érne, de Hrabal nem biztos, hogy ezt a dübörgést választaná, így marad a 4 korsó.
/ Bp.VII. Dob u. 31. /
3. Sladek
A Ráday buli, bisztró és pub negyed farvízére - a Ferdinánd sörözős naszádból - behajózott impozáns kocsma tavaly óta várja a cseh sörök szerelmeseit. A kellemes enteriőrben a cseh konyha választékából kínálnak klasszikus sörkorcsolyákat, például barna sörrel kavart körözöttet és kacsatepertő krémes pirítóst. Egytálételek is feltűnnek az étlapon, itt a sörgulyás pilseni, de a bryndzás halusky, azaz sztrapacska, az kassai. Az árak ugyancsak felhasználóbarátnak mondhatók.
Kevésbé dicsérhetjük az állandóan változó sörválasztékot, bár mostanában mintha a strakonicei Dudák sörökkel állandósulna a kínálat. A vendégcsapon időszakosan mért Ferdinánd, Primátor, Budweiser 1795 sörök is biztatóak a jövőre nézve. Kár, hogy látogatásunkkor a korsónkba mért egyik fajta sör „másodlagos frissességű” volt. A megjegyzésünket rezzenéstelen arccal elkönyvelő felszolgáló viszont egy pókerasztalnál is megülné a helyét.
E csalódás miatt adunk a négy helyett csak: 3 korsót.
/ Bp. IX. Erkel u. 14. /
4. Chech In
A Cech In egy legújabb kori belsőépítész látomásait követve egy avantgarde ládagyár dizájnját igyekszik átültetni a budapesti sörözők világába. A siker maximális, már ami a látványt illeti, a ládák mozgatása azonban nem egyszerű, és a magunk részéről a rajtuk való üldögélést sem neveznénk kényelmesnek. De itt véget is érnek sopánkodásaink.
A Cech In Hrabal kedvenc zeneszerzőjének Gustav Mahlernek a városából, Jihlavából importálja a Jezek – Sündisznó – nevű söreit. Ezek mellett a Černa Hora-i Merlin különleges barna söre van még csapon. Mindegyik megbízhatóan hozza a cseh átlagot, és az árfekvés sem okoz pénzügyi válságot. A cseh sörözők elmaradhatatlan Hermelinje itt is sorakozik a sörkorcsolyák között, de van magyaros-házias, zsíros kenyeres vonal is.
A személyzet készséges, nem ők, hanem a népszerűség a ludas, ha olykor picit elúsznak a rendelésekkel. Kapacitásuk többszörösen leterhelt esténként. Jogos a: 4 korsó.
/ Bp. VI. Lázár u. 7. /
5. Pikoló
A cseh vonalat, a műfajban szinte még újszülöttnek számító Pikoló söröző hozza látványelemeiben a legerősebben: a portálra festett cseh zászlók, és körbe futó esti fények egyértelművé teszik, hogy ebben a tenyérnyi, illetve tényleg pikolónyi ivoldában bizony nem a hazai választékból kaphatunk ízelítőt. És így is van.
A Nova Paka-i Kumburák és Podkrokonossky Special tmavé , meg a vratislvcei Konrad 11-es söre van csapon, valamint vannak palackos nymburki sörök is. Elsőre talán túlzásnak is tűnhet a háromféle csapolt sör a parányi, bár pici galériával és a felfelé még biztonságos, de lefelé a fogyasztott sörök arányában csak saját felelősségre ajánlott, keskeny lépcsővel felpózolt vendéglátóhelyen. Állitólag odafönt nem csak a tévé szolgáltat programot, alkalmanként szűkkörű filmklubbá alakul a galéria. Mindenesetre a Pikolóban szerzett tapasztalatunk igazolja: a kocsmai sörfogyást a törzsvendégek kapacitása határozza meg és nem a belakható négyzetméterek.
Sörben és sörivóban a Pikoló erősen hozza egy prágai kocsma hangulatát, amit némi harapnivalóval még tovább illene fokozni, hogy ne a csípszes zacskót kelljen zörgetni, aminek tartalma köztudomásúlag nemcsak egészségtelen, de túlívókat hiperaktivitásra késztethet. Szívünk szakad, addig csak: 3 korsó.
/ Bp. VI. Desseffy u. 5. /
6. Pivo
A budai a harmadik a Pivo sörözők sorában ( a családalapítók a XIII. kerületi Hegedűs Gyula és az erzsébetvárosi Wesselényi utcában tanyáznak), és mondhatjuk, éppen ideje volt, hogy a Duna jobb partját is becsapolják söreikkel. Itt a Tölgyfa utcában mindjárt dupláztak is, legalábbis, ami a méreteket illeti, mert jóval többen és jóval kényelmesebben fogyaszthatják a habzó italokat a népek, mint odaát. Igaz, a kissé rideg, „ se hús, se hal” enteriőrön még lenne mit javítani.
A választék jellemzően hatféle csapolt sört jelent és több tucat üveges sört. A Pivohalle kínálatát eredetileg Černa Hora – kisváros Hrabal szülőhelye Břno mellett – söreire alapozták, de mára egy sor sörgyár terméke csapra került. Talán kicsit zavaró is a bőség, hiszen sok sörissza ragaszkodik megszokott jól bevált márkáihoz, és e nagy változatosság miatt bizony olykor lukra futhat.
A korsó sörök árai a Pivohalleban ott kezdődnek – 600 forintnál – ahol a Hrabalé végződnek, viszont a cseh finomságok mellett osztrák sörkülönlegességeket is kínálnak, a szakértő csapos sörkalauzolása mellett. Csak kis túlzás, hogy itt a monarchia sörhabjába feledkezhetünk. A „csehes” sörkorcsolyák mellett, hagyományos éttermi ételeket is választhatunk a vaskos, boldogult úrfikorunk 80-as éveit idéző étlapból, hogy jobban csússzon a sör. Sztrapacskában nagyon jók, de vigyázat, akkora adagot pakolnak a tányérra szalonna- és csülökkockákkal turbózva, párolt káposztával oldalba kanyarítva, hogy egy itteni vacsora kitart másnap ebédig, és tekintélyes mennyiségű sört képes felszívni. Nem mintha kifogásunk lenne ellene, sőt.
Értékelésünk: 4 korsó, ami az enteriőr okán nem több.
/ Bp. II. Tölgyfa u. 26. /
7. Mr&Mrs Colombo
A budai Szarvas téren nemrég nyitott a hely, de a név ismerősen csenghet sokak fülében. Nem véletlen. A távoli Terézváros Aradi utcájának Colombo sörözője tette át Budára székhelyét, hogy az egykori szenespince helyett most egy borospincében kezdjen új életet. A hangulat persze kellemesebb az új helyen, igaz az eredeti funkcióhoz rendelt berendezés nem feltétlen sörözői, de a masszív faasztalok és a hozzájuk passzított padok multifunkcionálisak, és a tipikus borozói kármentő érintetlen átmentése sem zavar bennünket a Postřižiny sörök élvezetében.
És ha már megismerkedhetünk – húszévnyi várakozás után – Mrs. Colomboval, arról is meggyőződhettünk, hogy nem csak kedvesen kínálja kosztját, de háziasan és jól is főz. A leveseket cipóba meregeti, és különösen bramborákban, azaz lepényben, krumplilángosban - alias tócsniban - erős. Egy – mindenféle elképzelhető és elképzelhetetlen feltéttel is kérhető, natur változatában csókállatlan fűszerezéssel erősített - darab betakar egy méretes lapostányért. Nyilván az olasz mellett a Colombo család felvidéki felmenőkkel is rendelkezik. Ja, a borozóba oltott söröző egyúttal rádiómúzeum is, és persze Colombo tényleg ott tartja a balonkabátját.
A nosztalgia okán a család: 4 korsót (és egy poharat) érdemel.
/ Bp. I. Szarvas tér 1. – bejárat az Attila út 11-nél /
Ha körutunk végeztével hiányolni tetszenének az 5-ös osztályzatokat, megsúgjuk, csak azért nem adtuk ki, hogy legközelebb legyen miért ismételni.