szerző:
K.G.
Tetszett a cikk?

Miközben Magyarországon is egyre többen állnak neki otthon sört főzni, magyar nyelven könyv idáig csak 2000-ben jelent meg a témában, és antikvár példányai se igen lelhetők fel. Így a vállalkozó szellemű házi főzők információkat és szakmai leírásokat úgyszólván kizárólag az internetről szerezhettek, jellemzően angol vagy német nyelven. Most már nem kell habozniuk, hogyan készüljön az otthoni habos sörital. Itt az új kézikönyv.

Greg Hughes most megjelent Házi sörfőzde című könyve hiánypótló munka, mindenképpen segítség azoknak, akik ismerkednek a sörfőzés szépségeivel. A szerző, aki maga is hobbi-főzőként kezdte, az Egyesült Királyság egyik vezető webáruházának a társtulajdonosa. A cég profilja az otthoni sörfőzők kiszolgálása a főzés alapanyagaival és eszközeivel. Mi tagadás, a könyvszakmai hátterét ez az üzlet biztosította Dorling Kindersley számára.

Libri

Könyve főleg azoknak szól, akik megmaradnának a legegyszerűbb módszernél, a készen kapható sörsűrítményeket használva, de azoknak is a figyelmébe ajánlható, akik nem akarnak leragadni az alapoknál. Előbbiek persze könnyebben ismerhetik meg a siker, vagyis a saját sörük ízét. Hiszen a neten megrendelhető házi sörfőző csomagokkal az eredmény – ha betartják a használati utasítást – garantált, viszont nincs lehetőség a fantázia szárnyalására. Használhatnak malátakivonatot is, ez már több lehetőséget ad elképzeléseik magvalósítására, hiszen a komlózást maguk végezik. A próbálkozók többsége meg is marad ennél a két technológiánál, és ha ügyesen bánik a receptekkel, kellemes iható sört tud készíteni. Az ő számukra a könyv első 70 oldala bőségesen elegendő információt ad az alapismeretekről.

Azoknak, akik a sörfőzés minden lépését – cefrézés, máslás, erjesztés – maguk végzik, szintén hasznos lehet a könyv sörfőző szakmai része, de ehhez a 70 oldalnyi tudományhoz még szükséges további kitartó tanulás és gyakorlati tapasztalatszerzés, hogy képessé válhassanak igazán piacképes söröket főzni.

A kötet következő mintegy 140 oldala a sörtípusokat és recepteket ismerteti elég behatóan. A receptek tartalmazzák az összetevők pontos mennyiségét – elképesztő számú malátával, komlóval és élesztővel ismerkedhetünk meg – emellett megadja a cefrézési és a forralási időket, fokokat is. Rutinos főző nem riad vissza persze akkor sem, ha hozzáférhetetlen, de legalábbis nehezen beszerezhető alapanyagokkal kerül szembe: egyrészt tapasztalatai megtaníthatták arra, mivel pótolhatja ezeket az anyagokat, másrészt a receptek továbbgondolásával ki-ki megfőzheti a saját belga dubbel-jét, old ale-jét, vagy kávés stoutját, hogy csak hármat említsünk a könyvben található 100 leírás közül. 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!