szerző:
hvg.hu

Nem akárkinek a menüjét eszik az elkövetkezendő hat hónapban a Párizs - New York járaton a francia légitársaság business osztályának utasai. Anne-Sophie Pic, három Michelin csillagos séf főzte ki az új menüket.

  Pic  előzetesen személyesen mérte fel az utasok igényeit, észrevételeket-javaslatokat gyűjtött, és tanulmányozta, miként lehet összhangba hozni a magas minőségű gasztronómiát a fedélzeti ellátás korlátaival. A légiutaskísérőkkel is megosztotta tapasztalatait, akik a fogások helyes tálalási módját is elsajátíthatták. Anne-Sophie Pic-hez a Servair séfje, Michel Nugues is csatlakozott, hiszen az Air France leányvállalatának és légi ellátás specialistájának, a Servairnek az is a feladata, hogy biztosítsa: a csillagos fogásokat az utasok lehetőleg az eredeti ízvilágban és frissességben élvezhessék akár 9000 méter magasban is. Ez nem kis feladat, hiszen ebben a magasságban eleve másként érzékeljük az ízeket, illatokat.

A világ egyik legjobbja, három Michelin csillaggal
©

 Pic már decemberben és januárban”próbát” tartott, fogásait a La Première kabin utasai tesztelhették, ezután állította össze a business-re szánt menüt. Olyan fogásokkal, mint például a sült borjú royal quinoa-val, sült paprikával és ananásszal, vagy az enyhére sütött tőkehal krémes fekete rizzsel és kókusztejjel.

Anne-Sophie Pic az egyetlen francia női séf, aki három Michelin csillaggal rendelkezik, valamint 2011-ben a világ legjobb női szakácsának is megválasztották.  

Utóhang  

A francia légitársaságnál folyamatos a Szakácsok a fedélzeten című program, amelynek keretében lehetőség van arra is, hogy a Servair egyik szakácsa bevezesse az utasokat a fedélzeti ellátás kulisszatitkaiba. Anne-Sophie Pic mellett a párizsi Charles de Gaulle repülőtérről Szöulba tartó gép fedélzetén a Servair elismert szakácsa, Eric Wilmes képviseli a legmagasabb minőségű kulináriát. A programsorozat követhető a Twitteren is.

Egyébként nem a francia légitársaság az egyetlen, ahol különböző járatokon a first class és business osztályok utasainak neves séfek fogásait kínálják. A KLM-nél például ez év január végétől október végéig Jonnie Boer, szintén három Michelines séf kreációi kerülnek a fedélzetre. Boer több csillagos étterme, a Zwolle-ban levő De Librije évek óta ott van a világ 50 legjobbja között.

A Chine Airlines-nál több esztendeje Albert Tse, a Michelin csillagos Chine Blue étterem séfje állítja össze a menüket.

A Lufhansa is rendszeresen villant neves séfekkel, a fedélzeti „úttörő” még 2000 januárjában John Besh New Orleans-i sztárszakács volt, aki a cajun és creol konyha fogásait repítette az égbe.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Töröltek egy posztot, megy is a találgatás a Xiaomi 5G-s telefonjáról

Töröltek egy posztot, megy is a találgatás a Xiaomi 5G-s telefonjáról

Serena Williams megvigasztalta legyőzött és könnyező ellenfelét

Serena Williams megvigasztalta legyőzött és könnyező ellenfelét

Ellenzéki képviselőnők üzentek Nagy Blankának: Nálunk most ötöst kaptál

Ellenzéki képviselőnők üzentek Nagy Blankának: Nálunk most ötöst kaptál

Ezt egye, ha megmentené a Földet, és magának is jót akar

Ezt egye, ha megmentené a Földet, és magának is jót akar

Görögországban és Egyiptomban nyaral a legtöbb magyar

Görögországban és Egyiptomban nyaral a legtöbb magyar

Megérkezett az új Hyundai Ioniq

Megérkezett az új Hyundai Ioniq