szerző:
in

Még első osztályú vízilabdázó volt, amikor diplomázott a Kertészeti és Szőlészeti Egyetemen. Pár évvel később ugyanitt doktorált, hogy aztán újra visszaüljön az iskolapadba, csak éppen hittudományokat folytatni. A Borászok borászát (2008), az Év bortermelőjét (2009), a Mária-szobrokat emelő, templomot építő dr. Lőrincz Györgyöt, a St. Andrea Szőlőbirtok tulajdonos-vezetőjét karácsony közeledtével a bor spirituális üzenetéről is kérdeztük.

hvg.hu: Nemrégiben úgy utalt magára, mint „Máriás borászra”. Ez mit jelent?

Lőrincz György: Vannak Máriás papok, akik kiemelten odafigyelnek Szűz Mária hódolatára, tiszteletére. Mi az elmúlt években emeltünk néhány Mária-szobrot a birtokon, külföldi útjainkon egy-egy kegyhelyről hazahozunk néhány Máriával kapcsolatos ajándékot, így Mária tisztelete, az imádságokkal, rózsafüzérrel együtt szép csendesen egyre fontosabb lett az életünkben.

hvg.hu: Mária és az Isten szereti a bort?

L. Gy.: Hú, a kutyafáját, milyen kérdés! Szívesen válaszolnám rá, hogy persze, igen, mert éppen az Isten csodáját fejezi ki a bor. Feltételezem, hogy ez fontos, mert Isten használja üzenetként, közvetítőként, még az átváltoztatás lényegeként is.

hvg.hu: Teológiát is végzett, így minden bizonnyal tud válaszolni a kérdésre: Jézus Krisztus a kánai menyegzőn, ahol borrá változtatta a vizet, vajon milyen bort „készített”?

L. Gy.: Számomra egyértelmű, hogy vörösbort, minden bizonnyal egy nagyon meggyőző, zamatos, élményt adó vörösbort. Úgy gondolom, hogy ott és akkor a bornak egy új dimenzióját mutathatta meg. Maga a borélmény is más lehetett, nyilván nem hétköznapi volt az az íz.

hvg.hu: Inkább beaujolais-jellegű gyümölcsös vagy éppen ellenkezőleg, nagy, hordós bor lehetett?

L. Gy.: Az biztos, hogy gazdag volt. A gazdag, izgalmas ízeket szinte stílustól függetlenül értékeli az ember, ezek a könnyű és a testes vörösborokban is előfordulhatnak. Ha erős az élmény, az a bor értékes.

hvg.hu: Visszatérve Máriára, nem tart attól, hogy az efféle hitvallásokkal eltávolíthatja a nem hívő borkedvelőket, ad absurdum még a protestánsokat is?

L. Gy.: Eszembe szokott jutni. Ugyanakkor egy tiszta, bűn nélküli, jó teremtmény gondolata azért önmagában is szép lehet mindenkinek. Ez az ideál inkább közelebb hozhatja egymáshoz az embereket. Nem szabad szélsőségesnek lenni a vallásokban, szerintem minden felekezet és vallás alapvetően a szeretetet hangsúlyozza. A társaim reformátusok, mégis, az otthonukban, munkahelyükön náluk is ott van egy-egy Mária-szobor. Ami szép és jó, tiszta és értékes, az szerintem bejön.

hvg.hu: Ha valaki egy ilyen, többszörösen megáldott bort iszik, miben fog megváltozni az élete? Más ez, mintha ateista borász készítene bort?

L. Gy.: Igen, más. A megszentelt dolgok felismeréséhez kell egyfajta érzékenység, fel kell szabadulni a lelki megkötözöttségekből. A szentség áthatja a tárgyakat is, de nem mindenki érzi ezt meg feltétlenül. Máskor egy gondolat, egy ízélmény éppen hogy meg tudja nyitni a kaput a természetfelettire. Nem vagyok olyan bátor, hogy azt állítsam, ettől a borom íze is más, de az élmény valóban más lesz. Ugye, milyen furcsa?

©

hvg.hu: Meghívják konferenciákra előadni, ahol sokszor azzal lepi meg a hallgatóságát, hogy a szakmai mondandója mellett több imádkozásra biztatja őket. Hogy látja, megfogadják a tanácsát?

L. Gy.: Valóban, például egy idegenforgalmi konferencia nem éppen a lelki életről szól, de úgy látom, tényleg el szoktak gondolkodni az emberek. Az ilyen nyilvános szerepléseimmel kapcsolatban nem kaptam még negatív visszajelzést. Hiszem azt, hogy a számok, a szakmaiság, a teljesítmény mellett kell egy lelki összetevő az egész életünkhöz. Meg a munkánkhoz is.

hvg.hu: Értjük ezt, de mintha minden egyes borának lenne valamilyen spirituális töltete. Hirtelen az Örökké, az Áldás, a Merengő, a Mária, a Valóban méltó jut eszünkbe.

L. Gy.: Azért ott van az Akutyafáját is! Annak kevésbé spirituális alapjai vannak, az a mindennapi, profán küzdelmek érzelmi megnyilvánulása. Így fejeztem ki az elégedetlenségemet, amikor nem úgy sikerült a bor, ahogy elterveztem. Ennél jóval durvábban beszélnek a világban, nálam ez a legsúlyosabb „szitkozódás”, de azért benne van, hogy nehezteltem az adott helyzet miatt. Nem is annyira Istenre, mint inkább magamra: gazdag, értékes bikavérre törekedtem, de helyette egy könnyed bort kaptam – mondhattam volna azt is, hogy „Abetyárját!”.

hvg.hu: Erősebb szavakra nem igazán lehet szüksége, hiszen mára szinte mindent elért. Alig múlt 40, amikor 2009-ben megkapta az életműdíjnak tekintett Év Bortermelője elismerést, de volt már Borászok Borásza is. Mi az, ami még célként lebeg a szeme előtt?

L. Gy.: Nagyon áldottnak érzem magam, hiszen az elismerések szempontjából sem szűkölködött velem a Gondviselő. Hadd mondjam el, hogy bár hatalmas kitüntetés volt megkapni az Év Bortermelője díjat, mégis, sokan úgy érzik, azt bárki megkaphatja. Ez jó üzenet minden bortermelőnek, hisz’ Isten kegyelméből minden lehetséges – én sem vagyok különb borosgazda. Ugyanakkor nekem sokat jelentene például – mert ezzel a magyar borászatot minősíthetnénk –, ha a külföldi borújságírás egy-egy nemzetközileg elismert, nagy borral együtt emlegetné a bikavéreimet. Tehát nem feltétlenül díjra, hanem egy-két ilyen jellegű fontos szakmai véleményre lennék inkább kíváncsi. Ha például egy elismert szakember azt mondaná, hogy a Nagy-Egedet szégyen nélkül össze lehet kóstolni egy francia vagy olasz csúcsborral, például egy Sassicaiával, akkor nagyon elégedett lennék.

hvg.hu: Talán kellene egy olyan bor is, hogy „Hála”…

L. Gy.: Én elképesztően hálás vagyok a Jóistennek és mindenkinek, akitől tanulhattam, akivel együtt dolgozhattam. Mégis, talán a vízilabdás múltamból maradt bennem annyi ambíció, versenyszellem, hogy a St. Andrea mottójához hűen, kitartóan törekszem a jónak, sőt a legjobbnak a gyakorlására. Ha ezt mások is észreveszik, annak örülök.

hvg.hu: Korábban panaszkodott arra, hogy az Örökké nem fogy olyan jól, mert egy fehér borért az emberek nem szívesen adnak ki 4-5 ezer forintot. Ehhez képest a Mária háromszor annyiba kerül. Hogy is van ez?

L. Gy.: Hát, igen, értékén kell kezelni a borokat. Magyarországon élünk, tudjuk, milyen árkategóriák vannak nálunk. Én sem egészen értem, de a Mária elfogyott.

hvg.hu: Azt is mondta már, hogy a borászkodást tulajdonképpen apostolkodásnak tekinti. Ha valaki a tanítványa szeretne lenni, mit kellene tennie?

L. Gy.: Figyeljen picit érzékenyebben a világra, éljen lelki életet, és legyen nyitott az Isten csodáira. Ehhez az is kell, hogy levetkőzze a világi beidegződéseket: ne a pénz és a siker legyen a meghatározó szempont az életében.

hvg.hu: Önnek mi a siker?

L. Gy.: Azért tartom magam sikeresnek, mert áldott családban élek, megtehetem, hogy rendszeresen járok templomba, és békességben tudok élni. Persze, az is a sikerhez tartozik, hogy a bortermelői feladatomat jól ellássam. Ne rontsam el a munkát, legyen működőképes a gazdaság. A fő cél azonban a tisztességes élet, a gyereknevelés, a templom-, a közösségépítés.

hvg.hu: Idén nyílt meg Budapesten a St. Andrea Borbár, ami – Barna Ádám séffel együtt – az Év felfedezettje elismerést rögtön meg is kapta a Gault Millau-tól. Ez is siker?

L. Gy.: Hogyne, büszke is vagyok rá. Az együttműködésünk sikerességét meg abból tudom megítélni, hogy mennyi bor fogy el náluk. A legutóbbi hónapban például közel 2 ezer palack, és ez óriási siker.

Névjegy

dr. Lőrincz György (48)

1991-ben szerzett diplomát a Kertészeti és Élelmiszer-ipari Egyetemen, 1998-ban ugyanott doktorált. 2011-2014 között a Szent Atanáz Hittudományi Főiskola hallgatója.

1985-1992 között OB-I osztályú vízilabdázó, 1994-ig az Egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet borásza, 1995-2002 között az EGERVIN technológiai vezetője, ezt követően a St. Andrea Szőlőbirtok vezetője, borásza, társtulajdonosa.

2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki, 2008-ban a Borászok borásza, 2009-ben az Év Bortermelője, 2013-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét.

 

 

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Akarjunk-e kísérleti terep lenni?

Akarjunk-e kísérleti terep lenni?

Korábban izraeli zászlót égetett, most hosszú cikket írt a Magyar Nemzetbe

Korábban izraeli zászlót égetett, most hosszú cikket írt a Magyar Nemzetbe

ELTE-s leépítések: a zenei tanszék munkája teljesen ellehetetlenül

ELTE-s leépítések: a zenei tanszék munkája teljesen ellehetetlenül

A japánok sem ússzák meg óriási drágulás nélkül az olimpiarendezést

A japánok sem ússzák meg óriási drágulás nélkül az olimpiarendezést

Rejtélyes módon eltűnt egy meleg muszlimokról szóló képregény az Instagramról

Rejtélyes módon eltűnt egy meleg muszlimokról szóló képregény az Instagramról

Meddig halogatható az Apokalipszis? – Ezek a filmek választ adhatnak

Meddig halogatható az Apokalipszis? – Ezek a filmek választ adhatnak