szerző:
-in-

Túlnyomó többséggel Kovács Nimródot választották az év gasztro-borászának a Best of Budapest & Hungary idei szavazásán az ország legjobb éttermei. A UPC-vezérből lett egri borosgazda részben pincér múltjával indokolja az elismerést.

hvg.hu: E friss kitüntetés két dolgot is jelez: kiváló kapcsolatokat ápol a hazai csúcsgasztronómia meghatározó szereplőivel, illetve nyilván jól működnek a Kovács Nimród Borászat borai az ételekkel. Melyik a lényegesebb?

Kovács Nimród: Mindenekelőtt hadd jelezzem, hogy igazán komoly megtiszteltetésnek gondolom ezt a díjat. Ifjú koromban pincérként dolgoztam, és ez a szakma, az éttermek világa mindig is a szívem csücske volt. Másrészt sokat járok éttermekbe, így vendégként is belelátok a séfek, sommelier-k, pincérek világába. Tény az is, hogy az éttermekben olyan borok mennek igazán jól, amik szépen passzolnak az ételekhez, és különleges élményt nyújtanak a fogyasztóknak. Szóval mind a két pontot lényegesnek tartom.

hvg.hu: Borszakértők néha azzal írják le a sommelier-ket, hogy ők „elfogult” szájjal kóstolnak: még az igazán furcsa borokat sem a belbecs, hanem a hozzá párosítható étel fényében ítélik meg.

K. N.: Nem feltétlenül értek egyet. Elfogadom, hogy egy-egy sommelier-nek lehet kicsi ezoterikus ízlése, de az ő feladata az, hogy eladja a borokat. Ha a kuncsaft visszaküldi a bort, nem végezte jól a munkáját. Vagyis a jó sommelier-k olyan borokat ajánlanak, amikről tudják, hogy a kedves vevő boldogan megissza az étel mellé.

hvg.hu: Az elmúlt évben szinte elkényeztették a KNW-t az ítészek, legutóbb az amerikai Beverage Testing Institute versenyére benevezett valamennyi bora aranyérmet kapott. Feltételezhető, a mostani sikereket megelőzte valamilyen tudatos építkezés.

K. N.: Amikor 5 éve átvettük a borászatot, akkor a teljes borászati portfóliót visszabontottuk az alapokig. Komoly nagytakarítást végeztünk. Egerben az azonos szélességi kör okán elsősorban a burgundiai és az észak-rhone-i szőlőfajták érzik otthon magukat, a Syrah, a Pinot noir és a Chardonnay, míg a magyar fajták közül elsősorban a kékfrankos és a furmint. Vért izzadtunk, de nagyon következetesen a legjobb fajták legjobb klónjait telepítettük, azért, hogy kimagasló borokat tudjunk készíteni. Talán megint csak a pincér múltamból fakad, hogy elvárom a borainktól: amikor egy átlagember kibontja őket, azonnal rájuk mosolyogjanak. Öt év távlatából azt tudom mondani, mostanában kezd beérni a munkánk gyümölcse.

©

hvg.hu: Egyik legnépszerűbb bora a Battonage Chardonnay, ennek viszont a helyes írása bâtonnage lenne...

K. N.: Nagyon büszke vagyok erre a borra, talán ez a legismertebb márkánk. Igaza van, a franciák egy t-vel és 2 n-nel írják, de mi átírtuk, mert márkát szerettünk volna építeni belőle. Ma már az emberek többsége nem is Chardonnay-t kér tőlünk, hanem „a Battonage-t”, s így a név és az ízvilág, hála istennek, a mi borászatunkkal van összekapcsolva. Arra törekszünk, hogy a legutóbb 93 pontot kapott Syrah-nk is eljusson erre a szintre – ezt egyébként most már Soul néven forgalmazzuk. A csúcson a Nagy-Eged-hegyről szüretelt NJK, a furmint és a Magyarország legmagasabb kékfrankos-termőhelyéről származó Grand Bleu áll.

hvg.hu: A VinCE Budapesten a Pannon Bormíves Céh számára tartott egy workshopot arról, hogyan lehet érvényesülni az amerikai borpiacon. Mi az a két-három kulcspont, amire muszáj odafigyelni a magyar borászoknak?

K. N.: A magyar boroknak nem nagyon van bevezetett imázsa az amerikai piacon, ezért oda kell figyelni arra, hogy a kiváló minőségű és stílusú, érdekes, különleges borok jó ár-érték aránnyal kerüljenek a polcokra. Az is fontos, hogy muszáj a kinti piacot ismerő helyi emberekkel dolgozni, harmadsorban pedig a türelmet említeném.

hvg.hu: Az amerikaiakról az embereknek nem a türelem szó jut először az eszükbe.

K. N.: Ez így van. Ezért építettük fel úgy a webshopunkat, hogy gyorsan, könnyen lehessen rendelni. Egy kattintás, és a rendelés ott van a kaliforniai raktárban, ahonnan akár 24 órán belül a megrendelő ajtajánál van a bor. A borásznak kell türelmesnek lenni, amíg beindul a piac. Mi is sok év alatt építettük ki a rendszert, de ma már az amerikai eladásaink közel fele online történik.

hvg.hu: Gazdag életút áll ön mögött. 1971-ben szó szerint úszva menekült a szocialista blokkból Jugoszlávián át Olaszországba, volt pincér, fekete mosogató, marketinges és UPC-vezér. Melyik identitása mit tesz hozzá a KNW-hez?

K. N.: Úgy érzem, a mai napig az iskolapadban ülök. A múltam miatt talán értek ahhoz egy kicsit, hogyan kell menedzselni az üzleti folyamatokat, tudatosan dolgoztunk azon, kinek akarjuk eladni a borainkat, hogyan kell azokat prezentálni, és hogyan lehet a legoptimálisabban felépíteni a borászatot.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!