szerző:
-gy-
Tetszett a cikk?

Nyuszi csak pihent egy kicsit, aztán hatalmasat dobbantott, egyenesen a villányi dombok közé. Palkonyára, egy igazi, kétnapos tavaszi gasztroörömünnepre, ahol immár hagyományosan folytatja a "húsvétolást". Stílusosan. Vagyis:a hétvégén Hú!SVÉT+7.

Nincsenek kétségeink afelől, hogy a 350 lelkes varázslatos kis baranyai falu neve pirossal van bekarikázva a gasztronauták térképén. Évről évre itt találkoznak a húsvét utáni héten az ország legjobb vidéki éttermeivel, a helyi és környékbeli, de más régiókból, a fővárosból is érkező séfekkel, borászokkal, kulináris mesterekkel, kézműves termelőkkel. Itt a vendégeknek is vannak vendégei, és a jó falatok mellé, nemcsak jó borok, de jó szó is dukál, nagy barátságok születnek.

©

Ez maga a "svéteskedés", ami pár esztendő alatt gasztro-köznyelvi kifejezés lett. Vagyis Stílusos Vidéki Éttermiség. A SVÉT azonos felfogású, de eltérő stílusú éttermek társulása. Tagjai mindannyian a szívből jövő, minőségi, a helyi alapanyagokra, a régió hagyományaira alapuló megújuló vidéki vendéglátást tartják legfontosabb alapelvüknek, 2012 óta rendeznek találkozókat, hogy az ország különböző pontjain együtt mutatkozzanak be. Minden tavasszal a Villány melletti Palkonyán, kora ősszel pedig valamelyik jeles éttermiségi helyszínen. Tavaly Pannonhalma  (Viator ) volt a házigazda, idén szeptemberben Veszprémen a sor (Chianti).

 A történet 2012 februárjában kezdődött, amikor egymás sarkát taposták kíváncsi gasztroturisták a szigetmonostori Rosinante fogadóban. Itt vonultak fel először a vidéki éttermiségiek. Akkor még csak tíz étterem, amely új formációt alkotott, hogy megmutassa konyháját, stílusát az ország különböző pontjairól. Olyan sikert aratott a kezdeményezés, hogy ősszel már a perbáli Walterben ismételtek, aztán pedig Villányba települtek egy napra, csatlakozva az ugyanakkor zajló Borzsongáshoz. 

Ma már 14 tagja van a SVÉT-nek: 14 étterem, 14 világnézet, 14 kreatív séf – egy küldetéssel. 

A hétvégi kétnapos ünnepről minden, amit tudni érdemes: itt. Találkozunk Palkonyán – ha véletlenül nem, akkor jövünk majd az élménybeszámolóval.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A bajorok megoldották: itt az autós karácsonyi vásár

A bajorok megoldották: itt az autós karácsonyi vásár

Ez történt: rájöttek, mikor fertőz legjobban, aki koronavírusos

Ez történt: rájöttek, mikor fertőz legjobban, aki koronavírusos

FAZ: Orbánnak minden bajáról Soros jut eszébe

FAZ: Orbánnak minden bajáról Soros jut eszébe