Márciusban tovább csökkent Magyarországon a vezetékes telefonvonalak száma, miközben a mobiltelefon-előfizetéseké ismét nőtt - derül ki a Hírközlési Felügyelet március végén lezárt jelentéséből. A mobiltelefónia extenzív fejlődésének alighanem vége, a verseny mindinkább a vezetékes és a mobiltelefonálás közötti párbajjá alakul át.

Tavaly május óta a vezetékes telefonellátottságot mutató trend töretlen csökkenést mutat, míg a lejtmenet kezdetén 36,6 vonal jutott 100 lakosra, márciusra ez a szám 35,9-re csökkent. Azaz több mint 70 ezer vonal szűnt meg tíz hónap alatt - derül ki a Hírközlési Felügyelet (HIF) március végével lezárt jelentéséből. Növekedés csak az ISDN vonalak arányában figyelhető meg, hiszen a jelzett időszakban 13,4-ről 16,1 százalékra emelkedett az arányuk. A vezetékes telefonálásban márciusban 3,642 millió fővonal vett részt. Az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások száma 247 volt, s átlagosan 3 percig tartott egy beszélgetés.
Ezzel szemben idén márciusban 7,061 millió mobil előfizetést tartottak nyilván. A fejlődés dinamikája az elmúlt évben elképesztő volt, hiszen a 100 lakosra jutó előfizetések száma 52,6 százalékról 69,6-re emelkedett. A növekedés azonban kifulladni látszik, ugyanis az előző hónaphoz mért növekedés már nem érte el az egy százalékot. Mivel a mobilcégek egyre több olyan szolgáltatást nyújtanak, amelyek korábban csak a vezetékes telefonon voltak elérhetők (például szélessávú internet-elérés, képek továbbítása, stb.) egyre több előfizetőt gondolkodtatnak el, érdemes-e vezetékes és mobilszolgáltatást is fizetni.
A készülőben lévő hírközlési törvény nem csak a szolgáltatók, hanem valószínűleg a távközlési piac két szegmense közötti versenyt is tovább fogja erősíteni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fellélegezhet Justin Bieber, új negatív rekord született a YouTube-on

Fellélegezhet Justin Bieber, új negatív rekord született a YouTube-on

Soha ilyen közel nem repült még szonda a Naphoz, és most még fotót is csinált róla

Soha ilyen közel nem repült még szonda a Naphoz, és most még fotót is csinált róla

Márki-Zay: Szembeállítottak Lázárral, és én nyertem

Márki-Zay: Szembeállítottak Lázárral, és én nyertem

Elegáns vacsorát szerveztek hajléktalanoknak

Elegáns vacsorát szerveztek hajléktalanoknak

Kijavította a Hírcsárda a Ripost tüntetőket gyalázó címlapját

Kijavította a Hírcsárda a Ripost tüntetőket gyalázó címlapját

A Facebook ereje: millióan látták Orbán feszült arcát

A Facebook ereje: millióan látták Orbán feszült arcát