Tetszett a cikk?

A magyarországi internet-felhasználóknak a jelenlegi 2,4 gigaherzes frekvenciánál lényegesen szélesebb sáv és nagyobb teljesítmény áll majd rendelkezésére 2005. január 1-jétől egy Genfben aláírt megállapodás alapján. A Nemzetközi Távközlési Egyesület Rádió-távközlési Világértekezletének záró okiratát a magyar kormány nevében Pataki Dániel, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium helyettes államtitkára írta alá július 4-én.

A 140 ország részvételével megtartott világértekezleten a küldöttek a rádiótávközlés és a frekvenciagazdálkodás több mint 40 időszerű témájával kapcsolatban alakítottak ki közös álláspontot, fogadtak el közös határozatokat. A kedvezőbb internet-elérhetőséget 2005. január 1-jétől az teszi lehetővé Magyarországon, hogy az 5 gigaherzes frekvenciák alternatív vezeték nélküli infrastruktúra (RLAN, WLAN, Wi-Fi) céljaira használhatók.
Ugyancsak az internet-használatot segíti, hogy a világértekezleten elfogadták a repülőgépek és műholdak közötti kapcsolattartást szolgáló új másodlagos frekvenciafelosztást is. Ez biztosítja, hogy az utasok nagy sebességű internet-hozzáférést használjanak a repülőgépeken is. Határozatot hoztak a világértekezleten a harmadik generációs (3G) mobil távközlés fejlődéséhez szükséges újabb frekvenciasávok védelméről. A határozatot az ugyanezt a sávot műholdas műsorközvetítésre használó országok is elfogadták. Sikerült a közbiztonsági célokra, valamint katasztrófák idején használható regionálisan harmonizált frekvenciákban is megállapodni. Elhárultak az akadályok az európai műholdas rádió-helymeghatározó rendszer (Galileo) frekvenciakijelölése elől is. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Wizz Air vezérigazgatója szerint legelőbb 2024-re állhat talpra a szektor

A Wizz Air vezérigazgatója szerint legelőbb 2024-re állhat talpra a szektor

Újrahasznosított háztartási termékekkel jön a Lidl

Újrahasznosított háztartási termékekkel jön a Lidl

Radar360: Kínai vakcinapara és egy videó arról, mi megy a kaszinókban

Radar360: Kínai vakcinapara és egy videó arról, mi megy a kaszinókban