Tetszett a cikk?

A hazai kutatóintézetek alacsonynak tartják a jövő évi GDP-re és a lakossági fogyasztásra vonatkozó jegybanki előrejelzést, és az MNB-nél nagyobb mértékű idei inflációt várnak. A GKI 5,3 százalékos inflációt vár, az Ecostat a forint erősödését jósolja, 5 százalékos inflációt és 3,4 százalékos GDP-növekedést vár idénre. A Pénzügykutató szerint 3 százalékos lesz a gazdasági növekedés.

Az MNB a GDP idei várható bővülését 3,2 százalékra teszi, míg a jövő évre szóló eredeti 3,6 százalékos növekedési prognózisát 2,7 százalékra csökkentette. Az MNB szerint a lakossági fogyasztás jövőre a korábban várt 5,0 százalék helyett csupán 1 százalékkal bővül. Jelentősen, 4,1 százalékról 6,5 százalékra emelte a jegybank a 2004-es átlagos inflációra vonatkozó előrejelzését, míg 2003-ra a korábbi 4,5 százalékkal szemben 4,6 százalékos éves fogyasztói árnövekedést valószínűsít.
A GKI Gazdaságkutató Rt. az idei évre vonatkozó éves átlagos inflációs prognózisát a már publikált 4,8 százalékról 5,3 százalékra módosította. Jövőre az áfakulcsok módosítása és a hatósági áras termékek drágulása miatt várhatóan 1 százalékponttal, mintegy 6 százalékra nő a fogyasztói árak emelkedésének üteme - mondta Hegedűs Miklós, az intézet ügyvezető igazgatója.
Erdős Szabolcs, az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet kutatója szerint a jegybank előrejelzésében alapul vett 264 forintos euró árfolyam nem reális. Úgy vélte, jövőre a forint árfolyama 255 forint/euró köré erősödik. A kutatóintézet az idén 5 százalék körüli éves átlagos inflációt vár, jövőre pedig 5,0-5,2 százalékkal számol. Prognózisuk szerint az idén decemberben a fogyasztói árak 5,5 százalékkal, jövőre pedig 4,8 százalékkal haladják meg az egy évvel korábbit. A GDP az idén 3,4 százalékkal, jövőre pedig 3,5-4,0 százalék között bővül az Ecostat szerint.
Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Rt. tudományos főmunkatársa szerint az idén az éves átlagos infláció 4,7 százalék körül alakul, decemberben az év/év alapon számított 5,2 százalék lehet. "Az adómódosítások miatt a korábbi 5 százalékról 5,9 százalékra emeltük a jövő évi átlagos inflációra vonatkozó előrejelzésünket" - mondta. Hozzátette: a 2004 decemberi inflációs prognózist a korábbi 4,3 százalékról 5,2 százalékra növelték.
A kutató nem értett egyet Járai Zsigmond jegybankelnöknek a reálbérek jövő évi csökkenésére vonatkozó kijelentésével. "A várhatóan nem vagy csak szerény mértékben növekedő reálbérek mellett is irreálisan alacsony a lakossági fogyasztásnak a jegybank által várt 1 százalékos bővülése" - mondta. Példaként említette a 2000-es évet, amikor csupán 1,5 százalékos reálkereset-bővülés mellett a lakosság fogyasztása 4,0 százalékkal nőtt. Számításaik szerint a GDP az idén 3,0 százalék körül, jövőre pedig az MNB prognózisánál jóval nagyobb mértékben, 3,4 százalékkal bővülhet. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Feleannyi iskolában van korlátozás, mint a második hullám tetőzésekor

Feleannyi iskolában van korlátozás, mint a második hullám tetőzésekor

Bécsben félmilliós támogatást adnak redőnyszerelésre

Bécsben félmilliós támogatást adnak redőnyszerelésre

Dühből ebolázott Orbán vakcinás képe alatt egy balmazújvárosi képviselő

Dühből ebolázott Orbán vakcinás képe alatt egy balmazújvárosi képviselő