A hazai kutatóintézetek alacsonynak tartják a jövő évi GDP-re és a lakossági fogyasztásra vonatkozó jegybanki előrejelzést, és az MNB-nél nagyobb mértékű idei inflációt várnak. A GKI 5,3 százalékos inflációt vár, az Ecostat a forint erősödését jósolja, 5 százalékos inflációt és 3,4 százalékos GDP-növekedést vár idénre. A Pénzügykutató szerint 3 százalékos lesz a gazdasági növekedés.

Az MNB a GDP idei várható bővülését 3,2 százalékra teszi, míg a jövő évre szóló eredeti 3,6 százalékos növekedési prognózisát 2,7 százalékra csökkentette. Az MNB szerint a lakossági fogyasztás jövőre a korábban várt 5,0 százalék helyett csupán 1 százalékkal bővül. Jelentősen, 4,1 százalékról 6,5 százalékra emelte a jegybank a 2004-es átlagos inflációra vonatkozó előrejelzését, míg 2003-ra a korábbi 4,5 százalékkal szemben 4,6 százalékos éves fogyasztói árnövekedést valószínűsít.
A GKI Gazdaságkutató Rt. az idei évre vonatkozó éves átlagos inflációs prognózisát a már publikált 4,8 százalékról 5,3 százalékra módosította. Jövőre az áfakulcsok módosítása és a hatósági áras termékek drágulása miatt várhatóan 1 százalékponttal, mintegy 6 százalékra nő a fogyasztói árak emelkedésének üteme - mondta Hegedűs Miklós, az intézet ügyvezető igazgatója.
Erdős Szabolcs, az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet kutatója szerint a jegybank előrejelzésében alapul vett 264 forintos euró árfolyam nem reális. Úgy vélte, jövőre a forint árfolyama 255 forint/euró köré erősödik. A kutatóintézet az idén 5 százalék körüli éves átlagos inflációt vár, jövőre pedig 5,0-5,2 százalékkal számol. Prognózisuk szerint az idén decemberben a fogyasztói árak 5,5 százalékkal, jövőre pedig 4,8 százalékkal haladják meg az egy évvel korábbit. A GDP az idén 3,4 százalékkal, jövőre pedig 3,5-4,0 százalék között bővül az Ecostat szerint.
Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Rt. tudományos főmunkatársa szerint az idén az éves átlagos infláció 4,7 százalék körül alakul, decemberben az év/év alapon számított 5,2 százalék lehet. "Az adómódosítások miatt a korábbi 5 százalékról 5,9 százalékra emeltük a jövő évi átlagos inflációra vonatkozó előrejelzésünket" - mondta. Hozzátette: a 2004 decemberi inflációs prognózist a korábbi 4,3 százalékról 5,2 százalékra növelték.
A kutató nem értett egyet Járai Zsigmond jegybankelnöknek a reálbérek jövő évi csökkenésére vonatkozó kijelentésével. "A várhatóan nem vagy csak szerény mértékben növekedő reálbérek mellett is irreálisan alacsony a lakossági fogyasztásnak a jegybank által várt 1 százalékos bővülése" - mondta. Példaként említette a 2000-es évet, amikor csupán 1,5 százalékos reálkereset-bővülés mellett a lakosság fogyasztása 4,0 százalékkal nőtt. Számításaik szerint a GDP az idén 3,0 százalék körül, jövőre pedig az MNB prognózisánál jóval nagyobb mértékben, 3,4 százalékkal bővülhet. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fizessenek a gazdagok! Az 50-ek hadüzenete az európai liberális gazdaságpolitikának

Fizessenek a gazdagok! Az 50-ek hadüzenete az európai liberális gazdaságpolitikának

Lavina Romániában: meghalt egy túrázó

Lavina Romániában: meghalt egy túrázó

Népességrobbanás várható a migrációt kibocsátó országokban

Népességrobbanás várható a migrációt kibocsátó országokban

Hó, eső, áradások: rendkívüli állapot az USA déli részén

Hó, eső, áradások: rendkívüli állapot az USA déli részén

May cáfolta, hogy elhalasztanák a Brexit-ügyi szavazást

May cáfolta, hogy elhalasztanák a Brexit-ügyi szavazást

Itt a szöveg, amit Hadházy beolvasott a közmédia kamerájába nézve - videó

Itt a szöveg, amit Hadházy beolvasott a közmédia kamerájába nézve - videó