Eredményesnek értékeli a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavaly év végén lezárult átszervezési folyamatát az Állami Számvevőszék (ÁSZ) - derül ki az ÁSZ pénteki közleményéből. A számvevőszék ugyanakkor az MNB központi informatikai rendszerének további fejlesztését és a tervezési kontroll növelését javasolja.

"A jegybank a szervezet- és folyamatracionalizálást egységes módszer alapján, dokumentáltan, a zavartalan működés biztosítása mellett hajtotta végre" - állapítja meg a számvevőszék. Az ÁSZ szerint ennek hatására egyszerűsödött a szervezet, javult a folyamatok átláthatósága, a 2002. évi működési költségek pedig 11 százalékkal csökkentek az előző évihez viszonyítva.
A közlemény szerint az MNB az igazgatóság által 2002. évre jóváhagyott működési költség előirányzatának 87 százalékát, 13,5 milliárd forintot, a beruházásokra tervezett előirányzatának pedig alig egyharmadát, egymilliárd forintot használt fel. Mérséklődtek 7 százalékkal a személyi jellegű ráfordítások, amelyek a működési költségek mintegy 70 százalékát teszik ki. A számvevőszék szerint az MNB gazdálkodását támogató informatikai rendszer, annak biztonságos működése szabályozott, a jegybank a biztonságpolitikájában a követelmények és irányelvek meghatározásakor a nemzetközi standardokat figyelembe vette, ugyanakkor a központi informatikai rendszer ma még nem rendelkezik megfelelő katasztrófatűrő háttérrendszerrel.
Eltérést tapasztalt a számvevőszék a 2002-es tervjavaslatok és az igazgatóság elé terjesztett tervszámok között, amelyet a dokumentáltság hiányában nem tudtak megvizsgálni. Az ÁSZ azt javasolja Járai Zsigmondnak, az MNB elnökének, hogy a tervezési kontroll hatékonyabb működése érdekében szabályozza a dokumentálást is. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az ellenzék is az Ab-hoz fordul a kormánypárti médiagóliát miatt

Az ellenzék is az Ab-hoz fordul a kormánypárti médiagóliát miatt

Varga Erika: Automatikusan működnek a „szalonrasszista” attitűdök

Varga Erika: Automatikusan működnek a „szalonrasszista” attitűdök

Aj Vej-vej: Németországban a hangulat a harmincas éveket idézi

Aj Vej-vej: Németországban a hangulat a harmincas éveket idézi

Ahogy Terence Hill kíván második adventet, nem kíván úgy senki

Ahogy Terence Hill kíván második adventet, nem kíván úgy senki

Itthon összerakott fegyverek kerülnek a magyar katonák kezébe

Itthon összerakott fegyverek kerülnek a magyar katonák kezébe

Novák Katalin megdöbbent a francia tévé kérdésein – videó

Novák Katalin megdöbbent a francia tévé kérdésein – videó