Tetszett a cikk?

Az orosz Lukoil nyerte meg a szerb állam tulajdonában lévő Beopetrol olajtermék-forgalmazó 79,53 százalékos részvénycsomagjának privatizációs pályázatát – jelentették be hétfőn Belgrádban. A Lukoil 207 millió eurós ajánlatával halászta el a szerb céget a MOL Rt. elől, amely 187 millió eurót adott volna a Beopetrolért.

A Mol tiszteletben tartja a szerb kormány döntését, de a társaság vezetői bíznak abban, hogy a szerb kormány végső döntésének meghozatalakor figyelembe veszi majd összetett ajánlatuk minden elemét - reagált a magyar olajtársaság a jugoszláv privatizációs társaság bejelentésére hétfőn. A Mol meggyőződése, hogy jó és reális ajánlatot tett, és szakértelmével, valamint a régióban immár bizonyított tapasztalatával jelentős fejlődéshez segíthette volna a Beopetrolt a nagy növekedési potenciállal rendelkező szerbiai piacon - közölte a cég.
A MOL május 13-án hozta nyilvánosságra, hogy pályázni fog a Beopetrol eladásra kínált többségi részesedésének megszerzésére. Akkor a magyar olajtársaság a szlovén Petrol céggel konzorciumot alkotva akart indulni a pályázaton, de augusztus elején a magyar vállalat végül önállóan adta be az ajánlatot. A szlovén vállalatnál azért döntöttek a távolmaradás mellett, mert a Beopetrolt nem tekintették jó befektetésnek.
A Beopetrol főként kőolajtermékek – benzin, gázolaj, fűtőolaj, PB és kenőolaj – forgalmazásával foglalkozik, és Szerbiában 179 töltőállomásból álló hálózatot működtet. A társaság a második legnagyobb szerb kőolajtermék-kereskedője, hozzávetőleg 400 ezer tonnás éves értékesítéssel. Hírek szerint a szerb kormány eredetileg 100 millió eurós bevételre számított a Beopetrol állami részének eladásából, de végül a Lukoil nyertes ajánlata kétszer akkora összeghez juttatja a szerb államot.
A Beopetrol iránt a MOL és a Lukoil mellett az osztrák OMV és a görög Hellenic Petroleum is érdeklődött, de végül egyik sem járt sikerrel. Míg a görög cég pályázatát a szerb privatizációs bizottság hiányosságok miatt elutasította, az OMV végül nem adott be árajánlatot. A Hellenic Petroleum egyébként már tavaly októberben megvette a Montenegróban monopolhelyzetben lévő, kotori székhelyű Jugopetrol 54 százalékát, 65 millió euróért.
A szlovák Slovnaftban 2000-től kisebbségi, idén március óta pedig 70,02 százalékos többségi tulajdonnal rendelkező MOL 2003. július 17-én írt alá szerződést a horvát kormánnyal az INA olajtársaság 25 százalékát plusz egy részvényének 505 millió dollárért való megvásárlásáról. Az 1990-ben létrehozott Beopetrol azelőtt az INA része volt, és a horvát társaság jelenleg is vagyonátadásért perli a Beopetrolt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az elmúlt húsz év egyik legnagyobb vihara pusztít Vietnámban

Az elmúlt húsz év egyik legnagyobb vihara pusztít Vietnámban

Soha nem nőtt még ekkorát az amerikai gazdaság

Soha nem nőtt még ekkorát az amerikai gazdaság

Közel ötvenezer új fertőzöttet jelentettek Franciaországban

Közel ötvenezer új fertőzöttet jelentettek Franciaországban