Tetszett a cikk?

Ha a szerb kormány eladja a Beopetrol olajipari társaságot, az INA horvát olajipari társaság nemzetközi döntőbírásághoz fordul - közölte a belgrádi B92 televízióval Tomiszlav Dragicsevics, az INA igazgatója. A szerbiai privatizációs ügynökség hétfőn jelentette be, hogy a Mol Rt. ajánlatával szemben a Lukoil orosz olajipari óriás nyerte meg a Beopetrol olajtermék-forgalmazó szerb vállalat privatizációs tenderét.

Alekszandar Vlahovics szerb privatizációs miniszter szerint három napon belül megkezdődnek a tárgyalások a Lukoillal, de ha a megbeszélések nem vezetnek eredményre, akkor a magyar céggel írnak alá megállapodást. A Beopetrol a néhai titói Jugoszlávia szétesésével jött létre, a vállalat a horvát INA szerbiai benzinkúthálózatát vette át. Az INA vitatja a tranzakció jogosságát, és peres úton a belgrádi kereskedelmi bíróság előtt visszaköveteli egykori tulajdonát. Vlahovics szerint a per nem hátráltatta a tenderkiírást, mert a Beopetrol a törvények szerint vált ki az INA-ból.
Dragicsevics INA-elnök rámutatott arra, hogy Szerbiával szemben a koszovói ENSZ-igazgatás (UNMIK) kész a nemzetközi előírásoknak megfelelően visszaadni az INA-nak koszovói kinnlevőségeit, 27 töltőállomását és üzemanyagraktárait, amelyeket annak idején ugyancsak megkaparintott a Beopetrol. Ezzel kapcsolatosan Vlahovics korábban úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy az a vállalat, amely megszerzi a Beopetrolt, teljes joggal magáénak követelheti az UNMIK-tól a vállalat tartományban lévő létesítményeit is. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egész Európában hiánycikké kezd válni az influenzaoltás

Egész Európában hiánycikké kezd válni az influenzaoltás

Koronavírus: „vörös forgatókönyv” Erdélyben

Koronavírus: „vörös forgatókönyv” Erdélyben

Doku360: "A techno szerintem haladó zenehallgatóknak való"

Doku360: "A techno szerintem haladó zenehallgatóknak való"