Tetszett a cikk?

A svéd mobiltársaság, az Ericsson kilátásba helyezte, hogy ha az eurózónához való csatlakozásról rendezendő szeptember 14-i svédországi népszavazáson "nem" döntés születne, a vállalat erőteljesen visszafogná otthoni tevékenységét.

Carl-Henric Svanberg vezérigazgató szerint a svéd szavazók igennel voksolnak majd, de ha az euró-ellenes tábor győz, akkor az Ericsson svédországi tevékenységét szűkíteni fogja, más iparvállalatokhoz hasonlóan. Jelezte, hogy "nem" esetén egy új termék, új gyártóhelyszínének kiválasztásakor a külföldet helyezik majd előtérbe Svédországgal szemben. A cég számára az euróövezeti tagság a valutaárfolyam kockázatok megszűnése miatt lenne fontos - tette hozzá. Az Ericsson konkurensei, a német Siemens, a francia Alcatel és a finn Nokia valamennyien az eurózónában működnek.
Korábban a svéd vállalat, amely jelenleg 50 ezer alkalmazottjából 30 ezret Svédországban foglalkoztat, azzal fenyegetőzött, hogy székhelyét Londonba helyezi át, de ezt a tervét sohasem váltotta valóra.
A legutóbbi közvéleménykutatás szerint a kevesebb mint három hét múlva rendezendő népszavazáson a svédek 40 százaléka az euróövezeti tagság mellett, mintegy 50 százaléka viszont az ellen fogja leadni szavazatát. A svéd vállalatvezetőknek viszont 92 százaléka euró-párti. Amennyiben Svédország csatlakozna az euró övezethez, úgy 2006 január 1-től vezetnék be az egységes európai pénzt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Doku360: "A techno szerintem haladó zenehallgatóknak való"

Doku360: "A techno szerintem haladó zenehallgatóknak való"

Péntektől csak maszkban mehetünk meccsre és tüntetni

Péntektől csak maszkban mehetünk meccsre és tüntetni

Így lehet zöld rendszámmal is könnyen parkolási bírságba futni

Így lehet zöld rendszámmal is könnyen parkolási bírságba futni