Tetszett a cikk?

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az elmúlt év zárszámadási törvényét, vagyis a 2002. költségvetés végrehajtását vizsgálva több minisztériumnál súlyos gazdálkodási és elszámolási hiányosságokat tárt fel. Néhány minisztériumnál a számvevőszék olyan súlyos hibákat talált, hogy a beszámolókat nem is auditálta.

Az ÁSZ kedden közzétett jelentése - amely az államháztartás nagy elosztó rendszereinek átfogó reformját sürgeti - úgy ítéli meg, hogy az elmúlt években a zárszámadás pénzügyi, technikai összeállítása és részletessége javult, ezzel együtt azonban tartalmi hiányosságok és egyéb problémák merültek fel.
A gyermek- és ifjúsági, az informatikai és a kulturális tárcák költségvetési beszámolóiban az ÁSZ olyan súlyos hibákat talált, hogy a beszámolókat nem is auditálta. A jelentés kockázatosnak ítéli, hogy a minisztériumok költségvetési pénzeket olyan cégekbe, közhasznú társaságokba helyezik ki, melyek vagyonukat felélik, majd köztartozásokat halmoznak fel. Ilyen a sporttárca Sportfolió Kht-ja, illetve a Miniszterelnöki Hivatal kezelésében lévő In-Forrás Kht.
Az önkormányzatok gazdálkodását illetően szintúgy sok hiányosságot tár fel a jelentés. Az önkormányzatok többsége pénzhiánnyal küszködik, egyharmaduk nem tartotta be a költségvetési rendelet előírásait, nem készítették el az államháztartásról szóló törvényben előírt mérlegeket, kimutatásokat, vagy azok egy részét. Az ellenőrzések alapján a számvevőszék - elsősorban a meg nem fizetett közműfejlesztési hozzájárulások utáni támogatás jogosulatlan igénybevétele miatt - 67 millió forint költségvetési támogatás visszafizetését rendelte el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Cicaharcnak tartja Fekete-Győr és Gyurcsány üzengetését Jakab Péter

Cicaharcnak tartja Fekete-Győr és Gyurcsány üzengetését Jakab Péter

Öt és fél brüsszeli milliárd ment el a déli határzárnál dolgozó járőrök fizetésére

Öt és fél brüsszeli milliárd ment el a déli határzárnál dolgozó járőrök fizetésére

Olcsón is lehet jót: teszten az alakváltó új Lenovo IdeaPad notebook

Olcsón is lehet jót: teszten az alakváltó új Lenovo IdeaPad notebook