Tetszett a cikk?

Ellenzékben minden politikus elméje megvilágosodik. Az igazság így mindig odaát van.

Egyenesen a válság felé sodródik a magyar gazdaság, véli Varga Mihály, az Orbán-kormány pénzügyminisztere, aki ezt a következtetést abból vonta le, hogy a KSH az idei második negyedévre mindössze 2,4 százalékos növekedést mért, 0,3 százalékkal kisebbet az előző negyedévinél. A növekedés lassulása láttán azonnal sajtótájékoztatót tartó politikus azt várná a kormánytól, hogy fékezze meg a visszaesést. Más kérdés, hogy a Fidesz-MDF-FKGP-kormány működése során a 6,8 százalékos csúcsról éppen a felére zuhant a növekedési ütem, s ezt akkor – no meg a választási kampányban – épp a mai kormány politikusai tették szóvá. Ők épp úgy megfeledkeztek a világgazdasági „környezeti ártalmak” hatásának felemlegetéséről, mint most Varga. Sebaj, az igazság mindig odaát van.
Varga receptje egyébként tökéletesen helytálló: csökkenteni kellene a vállalkozói adó- és járulékterheket, a mainál kisebb mértékű, de aktív államra lenne szükség, az államnak a duzzadó bevételek helyett kevesebb pénzből kellene működnie. És mindezt holt komolyan mondja. Mert ha csak idézné az akkori ellenzék, a mai kormány két-három éve felvetett hasonló, vagy szó szerint is azonos javaslatait, hirtelen azt hihetnénk, visszalopódzott a közéletbe némi – optimizmusra okot adó – önirónia. De nem, a remek ötleteket kormánypozícióban elvető politikus most új követelményként állítja be – a régieket.
Pedig a visszaszorulóban lévő államot éppen a Fidesz duzzasztotta hatalmassá. Nyíltan hirdette, hogy vége a privatizációnak, erős államra van szükség, és a Magyar Fejlesztési Bank–Postabank–Magyar Posta hármas gazdaságirányítási magaslatokba emelésével olyan pénzosztogató - és veszteségtermelő - automatát működtetett, amely az egykori állami gazdaságok baráti alapon történő "kihelyezésétől" az elektronikus közbeszerzés – ma sem működő – megteremtésén át egészen az Újpest labdarúgó vállalkozásának megsegítéséig bármit magára vállalt, ami csak a miniszterelnöknek az eszébe jutott. S a Széchenyi-terv százmilliárdjai sem tudták fékezni a gazdaság lejtmenetét.
A Medgyessy-kormány bűne e tekintetben annyi, hogy nem nyeste vissza a túlterjeszkedő államot, egyelőre nem tudta megakadályozni, hogy az erőforrásokat a központi költségvetés elszívja a vállalkozói szférától, s a túlterhelt, elígérkezett, fizetésre kötelezett büdzsé miatt bajos, úgyszólván lehetetlen az egyetlen hatásos gazdaságélénkítő eszközzel, általános adócsökkentéssel operálni. Amibe persze a vállalkozói adó- és járulékterhek csökkenésének is bele kellene férnie. Csakhogy ezt már 2000-2001-ben, a nemzetközi recesszió kitörésekor mindenki pontosan tudta. Csak senki sem tette.
Mivel a Medgyessy-kormány több tekintetben az Orbán-féle gazdaságpolitikát folytatja, igazán szívderítő a Varga-féle bírálat. Akár önkritika is lehetne. Ha nem az, akkor nincs remény: minden marad a régiben. A zuhanás folytatódik. Minden értelemben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: 31 halott, 1478 új fertőzött Magyarországon

Koronavírus: 31 halott, 1478 új fertőzött Magyarországon

Müller: Informatikai hiba miatt nem tudják pontosan, mennyi volt napi fertőzöttek száma

Müller: Informatikai hiba miatt nem tudják pontosan, mennyi volt napi fertőzöttek száma

Egyedülálló emlékművet kaphatnak a fővárosban a háborúkban megerőszakolt nők

Egyedülálló emlékművet kaphatnak a fővárosban a háborúkban megerőszakolt nők