Tetszett a cikk?

A lengyel PKN Orlen szóvivője csütörtökön megerősítette a Puls Biznesu című lengyel gazdasági lap szerdai értesülését arról, hogy a plocki olajipari vállalat a magyar MOL Rt.-vel közösen szeretne indulni a román Petrom privatizációs pályázatán.

Érdekeltek vagyunk, hogy közösen pályázzunk a román Petrolra éppúgy, mint a cseh Unipetrolra - mondta Krysztof Mikolajczyk szóvivó. A közös pályázat elemzők szerint azt jelezheti, hogy a két vállalat együttműködésbe kezdett, nem pedig egymással verseng Közép-Európa még megmaradt üzemanyag szektorának konszolidációjáért folyó versenyben.
A román kormány augusztus végén hirdetett versenytárgyalást a Petrom olajtársaság részvényeinek 33,4 százalékára azzal a kitétellel, hogy a stratégiai befektető ezt követően tőkeemeléssel jut majd 51 százalékos többségi részesedéshez. Az előzetes, nem kötelező ajánlatokat szeptember 19-ig várják. A román gazdasági minisztérium szeptember 30-ig hirdeti ki, hogy az érdeklődők közül kik tehetnek kötelező ajánlatot. A lengyel lap szerdán azt írta: szóba sem jöhet, hogy az Orlen egyedül induljon a Petromért, tekintve, hogy a Petrom privatizációja iránt nagy az érdeklődés a nagy nemzetközi olajkonszernek - a Chevron-Texaco, a BP, a TotalElfFina, a Shell, a Lukoil vagy az OMV - részéről is. Ezért nagyobb sikerrel kecsegtetne, ha a lengyel és a magyar cég közösen adna be pályázatot a részvényekre.
Az Orlen változatlanul keresi az együttműködés más módozatait is, beleértve az esetleges közös részvételt a cseh Unipetrol privatizációjában, és cseh olajvezetékek, illetve szlovák és német benzinkutak közös megvásárlásában. Emellett - írta a lengyel lap - a PKN Orlen nem tett le arról a régóta dédelgetett szándékáról sem, hogy megvásárolja a MOL részvényeinek 10-15 százalékát, és ennek fejében a magyar nagyvállalat hasonló mértékű részesedést szerezhetne a legnagyobb lengyel olajtársaságban. Az Orlen augusztus közepén már eljuttatta a lengyel kincstárügyi minisztériumhoz a kelet-közép-európai olajipar konszolidációjára vonatkozó előzetes koncepcióját, amely a magyar társasággal való együttműködés elemeit is tartalmazza - írta a lengyel újság. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezért óvatoskodik Brüsszel a magyar sajtószabadság megítélésével

Ezért óvatoskodik Brüsszel a magyar sajtószabadság megítélésével

Ön tudna úszni egy pohár csokis tejjel a fején? Az olimpiai bajnok megtette

Ön tudna úszni egy pohár csokis tejjel a fején? Az olimpiai bajnok megtette

Megpróbálják felébreszteni a mesterséges kómából a Lengyel Körversenyen bukó kerékpárost

Megpróbálják felébreszteni a mesterséges kómából a Lengyel Körversenyen bukó kerékpárost