Tetszett a cikk?

A fogyasztói árak augusztusban 0,3 százalékkal maradtak el a júliusi szinttől, és 4,7 százalékkal haladták meg a 2002 augusztusit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. Az elemzők augusztusra nulla százalékos havi infláció mellett 5,2-5,3 százalék körüli tizenkét havi drágulást vártak.

Az idén az első nyolc hónapban a fogyasztói árak átlagosan 4,4 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A maginfláció augusztusban júliushoz képest 0,3 százalék, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 4,7 százalék volt. A nyugdíjas fogyasztói árak az előző hónaphoz viszonyítva 0,5 százalékkal csökkentek, tavaly augusztushoz képest pedig 4,9 százalékkal nőttek.
A KSH közlése szerint az előző hónaphoz viszonyított áralakulást a szolgáltatások drágulása 0,11 százalékkal, az egyéb cikkek, üzemanyagoké 0,05 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkeké 0,02 százalékkal emelte, míg az élelmiszerek árcsökkenése 0,25 százalékkal, a ruházkodási cikkeké 0,2 százalékkal, a szeszes italoké, dohányáruké pedig 0,02 százalékkal mérsékelte azt. Egy hónap alatt, júliushoz viszonyítva az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, friss hazai és déli gyümölcs - nélkül számítva az élelmiszerek árai átlagosan 0,7 százalékkal növekedtek. Az élelmiszerek körében bekövetkezett egy százalékos mérséklődést az idényáras élelmiszerek 14,1 százalékos árcsökkenése okozta.
A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2002 augusztusában. A ruházkodási és egyéb cikkek, üzemanyagok 12 hónap alatt az átlagosnál kisebb mértékben drágultak. A szolgáltatások átlag feletti, 6,8 százalékos áremelkedésén belül az oktatási szolgáltatások és a társasházi közös költség 12-12, a helyi tömegközlekedés 11, a csatornadíj 10 százalékkal drágult. A szeszes italok, dohányáruk és a háztartási energia árnövekedése szintén magasabb volt az átlagosnál: a dohányáruk 21, a vezetékes gáz 12, az elektromos energia 9 százalékkal került többe, mint tavaly augusztusban.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 5-ről 6,5 százalékra emelte jövő évi inflációs várakozását, mert az általános forgalmiadó emelésével kapcsolatban bejelentett kormányzati szándék 1-1,5 százalékponttal növelheti jövőre az infláció mértékét- mondta Járai Zsigmond csütörtökön. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tervekkel nagyon jól áll a klímasemlegességet megcélzó EU, pénzzel már kevésbé

Tervekkel nagyon jól áll a klímasemlegességet megcélzó EU, pénzzel már kevésbé

Kijárási tilalom van Szlovákiában, szinte csak munkába lehet járni

Kijárási tilalom van Szlovákiában, szinte csak munkába lehet járni

A spanyol miniszterelnök szerint 3 millió fertőzött van az országukban

A spanyol miniszterelnök szerint 3 millió fertőzött van az országukban