Tetszett a cikk?

Az Európai Parlament (EP) gazdasági és pénzügyi bizottsága csütörtökön óriási többséggel jóváhagyta Jean-Claude Trichet-nek, a francia jegybank elnökének jelölését az Európai Központi Bank (EKB) elnöki tisztségére.

A testület 20 szavazattal, két ellenszavazattal, négy tartózkodás mellett fogadta el a jelölést, amelyet még az EP plénumának is meg kell erősítenie. Ez a képviselőtestület szeptember 25-ei ülésén esedékes. A valószínűsíthető parlamenti jóváhagyás birtokában Trichet november 1-jén váltja fel Wim Duisenberget, az EKB első elnökét, aki egy korábbi egyezség alapján nem tölti ki teljes mandátumát.
A holland bankárt 1998-ban nyolcéves időszakra nevezték ki az euróövezet jegybankjának élére, de azzal a hallgatólagos megállapodással, hogy megbízatásának félidejében lemond, és átadja helyét egy franciának. Párizs ugyanis már akkor magának igényelte a tisztséget, s csak ezzel a feltétellel volt hajlandó hozzájárulni Duisenberg kinevezéséhez.
Meghallgatásán Trichet határozottan kiállt az EKB eddigi pénzügypolitikájának folytatása, valamint az euróövezet pénzügyi egyensúlyának védelmére hivatott stabilitási és növekedési paktum jelenlegi formában történő megőrzése mellett. Trichet az euró bevezetésének rendkívüli sikerét hangsúlyozta, és a gazdasági szereplők részéről megnyilvánuló bizalmat nevezte az uniós gazdasági fejlődés kulcstényezőjének. Kitartott amellett, hogy az EKB-nak a jövőben is az árstabilitás megőrzését kell első számú feladatának tekintenie, mert ez a bizalom alapja is. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
99 tudós számolta össze, hányféle növény van Új-Guineán – az eredmény 13 634

99 tudós számolta össze, hányféle növény van Új-Guineán – az eredmény 13 634

Egy órán át lógott ki a gólya fejjel lefelé a fészkéből

Egy órán át lógott ki a gólya fejjel lefelé a fészkéből

Dollármilliárdokat fizettetne a gazdagokkal a veterán amerikai szenátor

Dollármilliárdokat fizettetne a gazdagokkal a veterán amerikai szenátor