Tetszett a cikk?

A Magyar Villamos Művek (MVM) Rt. az európai áramkereskedelemben való részvételt mérlegeli, tevékenységét ki akarja terjeszteni a liberalizált európai piacokra - nyilatkozta a Reutersnek az MVM bécsi székhelyű vállalatának, az MVM-Adwestnek az egyik vezetője.

Franz Sili, a marketingrészleg vezetője elmondta, hogy e lépés követi az ez év januári, nagyfogyasztókkal szembeni piaci liberalizálást. Az MVM e szerint mérlegeli, hogy tagja legyen az európai áramtőzsdéknek, első lépésben az osztrák EXAA-nak, majd a többinek, köztük a német EEX tőzsdének. A vállalat eddig is jelen volt az osztrák és a német villamosáram piacon, de az üzleteit kétoldalú megállapodások alapján bonyolította le a külföldi energetikai társaságokkal.
Az osztrák EXAA jelenleg 22 áramtermelő és kereskedő céget számlál, a német EEX-n, a kontinens északnyugati részének legnagyobb tőzsdéjén pedig 112 cég tevékenykedik. Az MVM egyike azon kelet-európai energetikai társaságoknak, amelyek szélesíteni kívánják nemzetközi kereskedelmi tevékenységüket a jövő májusi Európai Unió-s tagfelvétel előtt. A lengyel PSE januárban jelentette be, hogy Németországban kezdi meg az árammal a kereskedést. Az MVM energiamérlegében nőtt tavaly a külkereskedelem szerepe: az export-import szaldó 2002-ben 4.256 gigawattóra volt. A legnagyobb mennyiségben Szlovákiából importált áramot az MVM tavaly, 9.164 gigawattórát. Ugyanakkor Horvátországba 5.324 gigawattórát szállított. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy hónapra vesz ki nyaralót a Balatonnál a magyar

Egy hónapra vesz ki nyaralót a Balatonnál a magyar

Legalább 800 ember halt meg a világban, mert elhitte a koronavírusos álhíreket

Legalább 800 ember halt meg a világban, mert elhitte a koronavírusos álhíreket

Tényleg megérné kevesebbet dolgozni?

Tényleg megérné kevesebbet dolgozni?