Tetszett a cikk?

A holland Heineken NV sörgyár az oszrák Brau AG magyar leányvállalatának, a Brau Union Hungária Rt.-nek felvásárlására tett ajánlatában hátrányosan különböztette meg a hazai kisbefektetőket, közölte Szijjártó Péter, a Fidesz képviselője keddi parlamenti sajtótájékoztatóján. Szijjártó azt kérte a kormánytól, kezdjen tárgyalásokat a Heineken-nel a cégfelvásárlás feltételeivel kapcsolatban.

A Heineken Ausztriában korrekt ajánlatot tett kisrészvényeseknek, miután többségi tulajdont szerzett a Brau AG-ben, a magyarországi kisrészvényeseknek viszont az Amstel Sörgyár Rt.-n keresztül igen alacsony, 12.200 forintos ajánlatot tett – mondta a képviselő. Szerinte a részvények értéke az ajánlattal szemben 20 ezer forint körüli. Szijjártó azt is közölte, hogy egyes elemzők szerint az a tranzakció is ellentmond a jogszabályoknak, amellyel a Heineken többségi tulajdont szerzett a Brau Hungáriában. "Ugyanis a jelenleg hatályos tőkepiaci törvény szerint nyilvános társaságban a 33 százalékot meghaladó befolyásszerzéshez előzetesen a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által jóváhagyott ajánlatot kell tenni" - szögezte le, hozzátéve, hogy ebben az esetben az adásvétel megelőzte a jóváhagyott ajánlatot.
A holland Heineken és a Brau Union-t is magába foglaló osztrák Brau Beteilingung AG (BBAG) az idén májusban jelentette be, hogy egyesíti közép-európai söripari tevékenységét. A Heineken összesen 1,9 milliárd eurót ajánlott a BBAG-ért májusban. Az ajánlati ár a BBAG kisebbségi részvényeire 124 euró (szeptember 9-i árfolyamon 31.700 forint), a Brau Union részvényekre 127,70 euró (32.660 forint) volt. Az ajánlat a BBAG esetében 93, a Brau Union esetében 122 százalékkal múlta felül az ajánlattételt megelőző év árfolyam-átlagát. A bécsi elemzők ezt "tisztességesnek" minősítették és elfogadásra ajánlották.
A Heineken tulajdonában álló Amstel Sörgyár szeptember 8-án közzétett nyilvános vételi ajánlatában a Brau Union Hungária törzsrészvényeiért 12.273 forintot, a tőzsdén forgó elsőbbségi részvényekért pedig 12.806 forintot ajánlott. Az ajánlati ár mind a törzsrészvények, mind a tőzsdén forgó elsőbbségi részvények esetében megegyezik az ajánlattételt megelőző 180 nap forgalommal súlyozott átlagárával, azaz a törvényi minimumárral. A hazai társaság kisbefektetői és a piac szereplői azonban ennél jóval magasabb ajánlati árra számítottak. A Brau részvények az ajánlat közzétételét megelőző kereskedési napon 19.410 forinton zárták a kereskedést, ez pedig csaknem 190 százalékkal magasabb az április 30-i, 5,600 forintos tőzsdei záróárnál.
Szijjártó Péter szavai szerint sokan etikátlannak minősítik, hogy a Heineken országok szerint különbözteti meg a kisrészvényeseket. "Mintha a Heineken ajánlata azt tükrözné, hogy az osztrák kisrészvényes rejtélyes oknál fogva többet ér, mint a magyar kisrészvényes" - mondta a képviselő. A fideszes képviselő szerint nem akarják a kormányt előre felelősségre vonni, de azt kérik, hogy tegyen lépéseket a magyar kisrészvényesek védelme érdekében. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Schuster Lóránt: „Érteni vélem, hogy sokan miért hörögnek, ha új stadionok épülnek”

Schuster Lóránt: „Érteni vélem, hogy sokan miért hörögnek, ha új stadionok épülnek”

A közértlánc- és hoteltulajdonos K. Ferenc a letartóztatott magyar milliárdos

A közértlánc- és hoteltulajdonos K. Ferenc a letartóztatott magyar milliárdos

„Akasszátok fel őket!” - zavargások Bejrútban a robbanás miatt

„Akasszátok fel őket!” - zavargások Bejrútban a robbanás miatt