A holland Heineken NV sörgyár az oszrák Brau AG magyar leányvállalatának, a Brau Union Hungária Rt.-nek felvásárlására tett ajánlatában hátrányosan különböztette meg a hazai kisbefektetőket, közölte Szijjártó Péter, a Fidesz képviselője keddi parlamenti sajtótájékoztatóján. Szijjártó azt kérte a kormánytól, kezdjen tárgyalásokat a Heineken-nel a cégfelvásárlás feltételeivel kapcsolatban.

A Heineken Ausztriában korrekt ajánlatot tett kisrészvényeseknek, miután többségi tulajdont szerzett a Brau AG-ben, a magyarországi kisrészvényeseknek viszont az Amstel Sörgyár Rt.-n keresztül igen alacsony, 12.200 forintos ajánlatot tett – mondta a képviselő. Szerinte a részvények értéke az ajánlattal szemben 20 ezer forint körüli. Szijjártó azt is közölte, hogy egyes elemzők szerint az a tranzakció is ellentmond a jogszabályoknak, amellyel a Heineken többségi tulajdont szerzett a Brau Hungáriában. "Ugyanis a jelenleg hatályos tőkepiaci törvény szerint nyilvános társaságban a 33 százalékot meghaladó befolyásszerzéshez előzetesen a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által jóváhagyott ajánlatot kell tenni" - szögezte le, hozzátéve, hogy ebben az esetben az adásvétel megelőzte a jóváhagyott ajánlatot.
A holland Heineken és a Brau Union-t is magába foglaló osztrák Brau Beteilingung AG (BBAG) az idén májusban jelentette be, hogy egyesíti közép-európai söripari tevékenységét. A Heineken összesen 1,9 milliárd eurót ajánlott a BBAG-ért májusban. Az ajánlati ár a BBAG kisebbségi részvényeire 124 euró (szeptember 9-i árfolyamon 31.700 forint), a Brau Union részvényekre 127,70 euró (32.660 forint) volt. Az ajánlat a BBAG esetében 93, a Brau Union esetében 122 százalékkal múlta felül az ajánlattételt megelőző év árfolyam-átlagát. A bécsi elemzők ezt "tisztességesnek" minősítették és elfogadásra ajánlották.
A Heineken tulajdonában álló Amstel Sörgyár szeptember 8-án közzétett nyilvános vételi ajánlatában a Brau Union Hungária törzsrészvényeiért 12.273 forintot, a tőzsdén forgó elsőbbségi részvényekért pedig 12.806 forintot ajánlott. Az ajánlati ár mind a törzsrészvények, mind a tőzsdén forgó elsőbbségi részvények esetében megegyezik az ajánlattételt megelőző 180 nap forgalommal súlyozott átlagárával, azaz a törvényi minimumárral. A hazai társaság kisbefektetői és a piac szereplői azonban ennél jóval magasabb ajánlati árra számítottak. A Brau részvények az ajánlat közzétételét megelőző kereskedési napon 19.410 forinton zárták a kereskedést, ez pedig csaknem 190 százalékkal magasabb az április 30-i, 5,600 forintos tőzsdei záróárnál.
Szijjártó Péter szavai szerint sokan etikátlannak minősítik, hogy a Heineken országok szerint különbözteti meg a kisrészvényeseket. "Mintha a Heineken ajánlata azt tükrözné, hogy az osztrák kisrészvényes rejtélyes oknál fogva többet ér, mint a magyar kisrészvényes" - mondta a képviselő. A fideszes képviselő szerint nem akarják a kormányt előre felelősségre vonni, de azt kérik, hogy tegyen lépéseket a magyar kisrészvényesek védelme érdekében. (MTI)

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Koszovóba tartott ez a majdnem vadonatúj, de lopott 5-ös BMW

Koszovóba tartott ez a majdnem vadonatúj, de lopott 5-ös BMW

50 millió ember ingyen játszik vele, de 499 937 csalót már kidobtak a sikerjátékból

50 millió ember ingyen játszik vele, de 499 937 csalót már kidobtak a sikerjátékból

Weber: Timmermansnak is van dolga a saját populistáival

Weber: Timmermansnak is van dolga a saját populistáival

Iskolatársát rabolta ki egy diák és barátja Békésen, meg is verték

Iskolatársát rabolta ki egy diák és barátja Békésen, meg is verték

Cornstein: A CEU egy varázslatos intézmény

Cornstein: A CEU egy varázslatos intézmény

Kórházba került Törőcsik Mari

Kórházba került Törőcsik Mari