Tetszett a cikk?

Az eredetileg tervezettnél 40 milliárd forinttal kevesebb volt az államháztartás hiánya ez év augusztusában. Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - deficitje augusztus végéig összesen 707,6 milliárd forintot ért el, ami az éves előirányzat 85 százalékát teszi ki.

105,7 milliárd forint, vagyis az előre vártnál 40 milliárd forinttal kisebb lett a magyar államháztartás ez év augusztusi hiánya – tájékoztatott kedden Várfalvi István, a pénzügyi tárca helyettes államtitkára.
Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - deficitje augusztus végéig összesen 707,6 milliárd forintot ért el, ami az éves előirányzat 85 százalékát teszi ki. Az államháztartás bevételei ez év augusztus végéig 4844,2 milliárd forintot tettek ki, ami az éves előirányzat 64,9 százaléka volt. Az államháztartás jóváhagyott kiadásai 5551,8 milliárd forintra rúgtak, ez az éves előirányzat 66,9 százalékos teljesítését jelenti.
Várfalvi István azt is elmondta, hogy ez év augusztusának végéig magasabbra rúgtak az államkassza bevételei a tavalyi év azonos időszakához képest, ebben pedig jelentős szerepet játszik a fogyasztáshoz kapcsolt adókból, legfőképpen az áfából származó bevételek magasabb aránya: idén az első nyolc hónapban a központi költségvetésbe általános forgalmi adóként 1151,6 milliárd forintot fizettek be, ez az éves előirányzat 72,6 százaléka.
A lakosság személyi jövedelemadó befizetései az elmúlt évhez képest szerényebben alakulnak: idén az első nyolc hónapban 581,57 milliárd forint érkezett a központi büdzsébe a tavalyi 607,36 milliárd forinthoz képest. Lakástámogatásként 40 milliárd forinttal többet fizet ki a központi büdzsé annál, mint amennyit eredetileg terveztek. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyedülálló emlékművet kaphatnak a fővárosban a háborúkban megerőszakolt nők

Egyedülálló emlékművet kaphatnak a fővárosban a háborúkban megerőszakolt nők

Bár kicsi az esély rá, de a fagyasztott élelmiszerek csomagolásán is megél és fertőzhet a koronavírus

Bár kicsi az esély rá, de a fagyasztott élelmiszerek csomagolásán is megél és fertőzhet a koronavírus

4G-s internet lesz a Holdon, a Nokia segít benne

4G-s internet lesz a Holdon, a Nokia segít benne