Tetszett a cikk?

Az Economist által szervezett, "Ötödik üzleti kerekasztal a magyar kormánnyal" című csütörtöki rendezvényen a miniszterelnök kijelentette: kisebb, takarékosabb állam megvalósítására vállalt kötelezettséget a kormány.

"Csak fenntartható gazdasági növekedés alapozhatja meg az életkörülmények, a jólét javítását” - mondta Medgyessy Péter csütörtökön Budapesten az Economist által szervezett konferencián. A kormány 2004-re és a további évekre megvalósítandó gazdaságpolitikájának legfontosabb jellemzője, hogy a fogyasztásorientált növekedést az exportvezérelt beruházási növekedés irányába állítsa át - rögzítette Medgyessy Péter.
Az adótörvények jövő évi változtatása a versenyképesség javítását és a beruházások ösztönzését kívánja elősegíteni - foglalta össze a szerdai kormánydöntések lényegét a miniszterelnök. A beruházások élénkítését szolgáló adókedvezményekről szólva Medgyessy elmondta: a nagyvállalkozások számára kedvezőbbé válnak a fejlesztési adókedvezmények feltételei, az értékhatár 10 milliárd forintról 3 milliárdra módosul, a hátrányos helyzetű térségekben 3 milliárdról 1,5 milliárdra csökken. A kedvezmények közé sorolta a miniszterelnök az egyszerűsített vállalkozói adó értékhatárának felemelését 15 millió forintról 25 millióra.
A jövő évi költségvetés elsődleges céljai között említette Medgyessy az infrastruktúra fejlesztését. "Ezen belül az autópálya-építés és a fővárosi közlekedés javítása, azaz a metróépítés élvez prioritást" - rögzítette a miniszterelnök.
Amennyiben a GDP-arányos államháztartási deficit jövőre a tervezett 3,8 százalékra csökken, akkor az állam nem szívja el a megtakarításokat a tőkepiacról - elemezte a várható folyamatokat Medgyessy. A miniszterelnök szerint a kormány elkötelezte magát, hogy 2004-ben és a következő években, kisebb, takarékosabb államot működtet. A szerdán ismertetett kormánydöntések közül a kormányfő a minisztériumokban és a hozzájuk kapcsolódó intézményekben megvalósuló 10 százalékos létszámleépítést említette, mint az olcsóbb állam megteremtése felé tett jelentős lépést. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Beperli korábbi vezérigazgatóját a McDonald’s

Beperli korábbi vezérigazgatóját a McDonald’s

Lángosért állt sorba, betörték az NB1-es kézilabda edző orrát

Lángosért állt sorba, betörték az NB1-es kézilabda edző orrát

Orbán Viktor elismerte: nem teljesítette maradéktalanul az uniós csúcsra kapott mandátumát

Orbán Viktor elismerte: nem teljesítette maradéktalanul az uniós csúcsra kapott mandátumát