Tetszett a cikk?

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a hétvégén 12,55 milliárd dolláros, három évre szóló újabb hitel-megállapodást kötött Argentínával és egyben meghosszabbította egy 2,43 milliárd dolláros hitelrészlet törlesztésének határidejét.

Argentína a hitelért cserébe olyan pénzügyi politika megvalósítását ígérte, amelynek célja az egyszámjegyű infláció elérése és 2004 végére. Ígéretet tett továbbá egy új mechanizmus felállítására az infláció kezelésére, valamint egy olyan szabályozórendszer létrehozására, amely lehetővé teszi a közszolgáltatások díjainak emelését és a kiadott állami koncessziók újratárgyalását. A megállapodás feltételéül szabtak a jogi kiszámíthatóság megteremtésén kívül még számos gazdasági reformintézkedést.
Argentína hétfőn terjeszti elő Dubajban 103 milliárdos adóssága részleges visszafizetésének világszerte több ezer magánbefektető által izgatottan várt programját. Meg nem erősített argentin sajtójelentések szerint a hitelpapírok birtokosai több lehetőség között választhatnának: a régi kötvények helyett dollárban, jenben és euróban jegyzett újakat adnának ki. A magánbefektetők a kezükben levő kötvények erős elértéktelenedésétől tartanak, ha Argentína megkezdi az adósság-átütemezési alkudozást.
Az argentin gazdasági miniszter Dubajban ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy országa az idén 6,5 százalék feletti gazdasági növekedést vár. Az IMF legutóbb 5,5 százalékos ütemet valószínűsített. Roberto Lavagna vasárnap azt is elmondta, hogy az argentin bankok augusztus óta - másfél év után először - ismét nettó hitelezők a hazai hitelpiacon. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Merkely: A második hullám enyhébb lehet, de ehhez az emberek együttműködése, és az influenzaoltás is kell

Merkely: A második hullám enyhébb lehet, de ehhez az emberek együttműködése, és az influenzaoltás is kell

Vészjelzést adott le a Huawei, egyszerűen elfogynak a chipek

Vészjelzést adott le a Huawei, egyszerűen elfogynak a chipek

A szovjet éveket idézi Putyin Baltikum-politikája

A szovjet éveket idézi Putyin Baltikum-politikája