Tetszett a cikk?

Néhány óra alatt elfogytak hétfőn az utolsó repülőjegyek is a hangnál gyorsabban szálló Concorde repülőgépekre, amelyek a tervek szerint október végén szállnak fel utoljára Londonból.

A típust most már a világon egyedüliként üzemeltető British Airways hétfőn az utolsó 450 helyet bocsátotta áruba. A jegyek harmadát már az első másfél óra alatt elkapkodták, és délutánra csak néhány ülőhely maradt üresen az utolsó járatok valamelyikén, jóllehet a London és New York között közlekedő gépekre egy út 4350 fontba, egy menettérti jegy 8292 fontba (1,6 millió, illetve 3,1 millió forintba) kerül. A Concorde menetrendszerű repülésre utoljára október 23-án száll fel a londoni Heathrow repülőtérről. Az utolsó héten a BA húsz menetrendszerű Concorde-járatot tervez, összesen kétezer utassal, ami heti rekord lenne a géptípus három évtizedes történetében.
A brit-francia fejlesztésű Concorde leállítását tavasszal jelentette be a típust kizárólagossággal üzemeltető két társaság, a British Airways és az Air France, gazdaságossági megfontolásokra hivatkozva. A döntés mögött elsősorban a zuhanó jegyeladások és a karbantartási költségek ugyanilyen meredek emelkedése áll, valamint nem utolsósorban az, hogy a karbantartásért felelős Airbus konzorcium október végétől nem vállalja a gépek javítását. A francia légitársaság már május vége óta nem járatja Concorde-jait. A keresletet már a két évvel ezelőtti amerikai merényletek előtt erősen visszavetette az Air France egyik Concorde-jának 2000 nyarán történt párizsi katasztrófája, amelyben 113-an haltak meg.
A két cég múzeumoknak, gyűjtőknek tervezi átadni a Concorde-okat, bár a BA egyet folyamatosan repülésképes állapotban szeretne tartani, és időnként bemutató repülésekre használni. A brit vállalat elutasította fő hazai riválisának, a Virgin Atlanticnak a vételi ajánlatát. A Virgin-birodalom vezére, Sir Richard Branson két fontot ajánlott gépenként a BA-nek, arra hivatkozva, hogy annak idején az adófizetők pénzén kifejlesztett típust a brit kormány e jelképes összegért adta át a BA-nek. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tovább tüntetnek Netanjahu ellen Izraelben

Tovább tüntetnek Netanjahu ellen Izraelben

Robbanás történt Kispesten egy autószerelő műhelyben

Robbanás történt Kispesten egy autószerelő műhelyben

Megszületett Orbán Viktor ötödik unokája

Megszületett Orbán Viktor ötödik unokája