Tetszett a cikk?

A magyarországi mobilszolgáltatók - a Pannon GSM, a Vodafone és a Westel - tiltakoznak a kormány azon előterjesztése ellen, miszerint a kulturális tárca javaslatára 1 százalék kulturális járulékot vetnek ki rájuk.

A mobilszolgáltatók szerint a mobiltársadalom legszélesebb rétegeit, mintegy 8 millió embert érintő javaslat teljes mértékben elfogadhatatlan, nem egyezik ez előfizetők érdekeivel, és bevezetése a mobilszolgáltatási díjak emelését vonhatja maga után. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától kapott tájékoztatás szerint a Nemzeti Kulturális Alapprogramól szóló törvényt módosítják úgy, hogy a mobilszolgáltatók is fizessenek pénzt a magyar kultúra támogatását szolgáló alapba. A mobilszolgáltatóknak az 1 százalékot éves nettó árbevételük után kell megfizetniük.
A három társaságnak az idén több mint 300 milliárd forint lesz a nettó árbevétele. Ezzel összefüggésben Drozdy Győző, a Pannon GSM vezérigazgató-helyettese elmondta: a mobilszolgáltatók felháborítónak tartják, hogy egyeztetés nélkül került a kormány elé az előterjesztés. Hozzátette: ha a távközlést megdrágítják, akkor ez a lépés könnyen lehűtheti a gazdaságot. Drozdy Győző szerint 1 forint kivonása a távközlési szektorból 2-3 forint kárt okoz a gazdaságnak. A vezérigazgató elmondta: azt természetesnek tartják, ha például a kulturális termékek körében a CD-kölcsönzést megterhelik járulékkal, azt azonban nem, ha olyan szolgáltatásokra is kivetnek adót, amelyeknek semmi köze a kultúrához. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A korábbinál is rosszabb állapotban vannak Európa természetes élőhelyei

A korábbinál is rosszabb állapotban vannak Európa természetes élőhelyei

Buszmegállóban estek neki szülők egy tanárnak (videó)

Buszmegállóban estek neki szülők egy tanárnak (videó)

Trump elveszítette az idősebb korosztály bizalmát

Trump elveszítette az idősebb korosztály bizalmát