Tetszett a cikk?

Rekordösszegű, 101,3 milliárd forintos ajánlatával az osztrák tulajdonú Erste Bank Hungary Rt. nyerte meg a Postabank Rt. 99,96 százalékos részvénycsomagjára kiírt privatizációs pályázatot – jelentette be csütörtökön László Csaba pénzügyminiszter. A bevételből a kormány a hírek szerint az M5-ös autópálya Szegedig tartó szakaszának megépítését fogja finanszírozni.

Kisbenedek Péter, a nyertes bank vezérigazgatója a bejelentést követően elmondta, hogy a Postabank megvásárlása mérföldkő az Erste történetében. Kisbenedek szerint a csehországi, horvátországi, szlovéniai tapasztalatokat is felhasználják majd a Postabank átvételében. Kamarás Miklós, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) vezérigazgatója szerint a nyertessel október 16-áig kell a szerződést tető alá hozni, a teljes folyamat ez év december 15-éig lezárul.
Az Erste mellett a szintén osztrák BA Creditanstalt AG (BA CA) – a magyarországi HVB Bank Hungary Rt. tulajdonosa - és a GE Capital – a Budapest Bank Rt. tulajdonosa - adott be ajánlatot a Postabank magánosítására. Míg a BA CA 85,1 milliárd forintot ajánlott, a Budapest Bank amerikai tulajdonosa 69,2 milliárdot adott volna a Postabankért. Korábban az OTP Bank Rt. és az amerikai Citigroup is érdeklődött a Postabank megvétele iránt, de végső ajánlatot nem tettek. Korábbi becslések szerint a Postabank vételárát legfeljebb 60-80 milliárd forintra tették.
A Postabank megvásárlásával az Erste felzárkózhat a hazai nagybankokhoz, kiváltképp a Postabank erősségének tartott lakossági bankpiacon. A tranzakció lezárása után az Erste bankfiókjainak száma az eddigi duplájára, 163-ra nő; az első féléves adatok alapján a Postabank és az Erste teljes hitelállománya pedig együtt több mint 550 milliárd forintot tesz ki.
A független vagyonértékéklő 51 milliárd forintra becsülte a Postabank értékét a privatizáció kezdetekor, az Erste ajánlatának árazása szinte irreális magassságot súrol – írta kommentárjában a portfolio.hu. Az internetes lap szerint jelenleg a Postabank eredménytermelő képessége minimális, miközben a jövőt a szükséges informatikai beruházások tehetik nem túl fényessé. Pedig az elmúlt két és fél évben jelentősen javultak a Postabank gazdálkodási mutatói – áll az origo.hu összefoglalójában. A pénzintézet a 2001-es évet 3,278 milliárd forintos veszteséggel zárta; a deficit az idei év első félévében 177 millió forintra csökkent. A bank hitelállománya 2003 első félévének végén meghaladta a 252 milliárd forintot, ami 46 százalékos éves növekedést jelent, míg mérlegfőösszege ugyanebben az időszakban 15 százalékkal, 422,1 milliárd forintra emelkedett.
A Postabank eladása azután jöhetett létre, hogy 2001-ben az Orbán-kormány már tárgyalt a bank eladásáról az OTP-vel. A legnagyobb magyar bank értesülések szerint 25 milliárd forintot ajánlott a Postabank részvényeiért, amit a kabinet kevesellt, és úgy döntött, hogy a Postabank állami tulajdonban marad. Az akkori koncepció szerint a Postabank a Magyar Posta Rt. tulajdonába került, és tervet dolgoztak ki lakossági óriásbankká fejlesztéséről. A tavalyi kormányváltás után azonban a Medgyessy-kabinet az ismételt privatizáció mellett döntött.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Apple a világ legértékesebb márkája – de hogy állnak a többiek?

Az Apple a világ legértékesebb márkája – de hogy állnak a többiek?

Élvezetes kis méregzsák: íme a 204 lóerős Hyundai i20 N

Élvezetes kis méregzsák: íme a 204 lóerős Hyundai i20 N

Stagnál a koronavírus-koncentráció a hazai városok szennyvizében

Stagnál a koronavírus-koncentráció a hazai városok szennyvizében