Tetszett a cikk?

A jegybank elnöke kijelentette, annak ellenére, hogy a forint az elmúlt napokban a 250-260 forint/euró közötti sávban mozgott, nincs lehetőség arra, hogy a jegybank kamatot csökkentsen. Járai Zsigmond szerint a költségvetés számai elmozdulást jelentenek a hiány enyhítésére, de nem a bevételeket kellene növelni, hanem a kiadásokat lefaragni.

Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerint "nincs automatikus összefüggés az áfolyam és a kamatlépés között, csupán hosszabb távon kiegyensúlyozott költségvetés révén lehetséges a kamatmérséklés". A központi büdzsében jövő évre tervezett 6-8 százalék körüli béremelkedés még mindig magas szint, de az elmúlt évekhez képest előrelépés, és kezelhetőnek tekinthető - mondta Járai.
A kormány által összeállított költségvetés eddig nyilvánosságra került számai elmozdulást jelentenek a hiány csökkentésére - jelentette ki a költségvetésről szólva. Szerinte azonban a következő évi büdzsében a kiadásokat kellene csökkenteni, nem a bevételeket növelni, mert így a költségvetés "bizonyos tekintetben" növeli az inflációt.
Jövőre a jegybank 6,5 százalékos éves átlagos inflációval számol, úgy, hogy év elején az áfaváltozások miatt akár 7 százalékos is lehet az éves visszatekintő pénzromlás, ami azonban 2004 decemberében 5,5-6 százalékra mérséklődik.
Járai Zsigmond szerint reális, hogy az uniós csatlakozás után az ország 2004 közepén belép az integráció árfolyamrendszerébe, az ERM II-be. "A belépéskori árfolyamnak egyensúlyinak kell lennie, amely figyelembe veszi a gazdaság versenyképességét is. A középárfolyam a mostani elgondolások szerint nem lehet messze a 250-260 forint/euró körüli árfolyamtól" - hangsúlyozta. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt egy 28 éves orvos, aki részt vett az egyik koronavírus-vakcina klinikai tesztjében

Meghalt egy 28 éves orvos, aki részt vett az egyik koronavírus-vakcina klinikai tesztjében

100 ember lett koronavírusos egy esküvő után Mexikóban

100 ember lett koronavírusos egy esküvő után Mexikóban

Orbán influenzaoltással indította a napot

Orbán influenzaoltással indította a napot