Tetszett a cikk?

A költségvetési javaslat szerint az államháztartás hiánya az idei várható 4,8 százalékról jövőre 3,8 százalékra csökken és a tervezet rögzíti, hogy a hiányt 2005-ben a GDP 2,8 százalékára, 2006-ban pedig 2,5 százalékára kell mérsékelni - jelentette be László Csaba. A pénzügyminiszter szerint a jövő évi költségvetés "az építés költségvetése".

Az idén 18.650-18.750 milliárd forint, jövőre pedig 20.400-20.500 milliárd forint nominális GDP-vel számolnak. A jövő évi költségvetés szerint az államháztartás hiánya 2004-ben 783 milliárd forintra csökken az idei költségvetési törvényben szereplő 839 milliárd forintos hiánnyal szemben.
Az államháztartás bevételei 14 százalékkal, kiadásai pedig 12 százalékkal bővülnek jövőre. A bevételek 9.082 milliárd forintra, a kiadások pedig 9.865 milliárd forintra nőnek. Az államháztartás elsődleges - kamatkiadások nélküli - hiánya jövőre 65 milliárd forintra csökken az idei, a törvényben szereplő 164 milliárd forinttal szemben.
A jövedelemcentralizáció az idei 43 százalékról 44,4 százalékra nő, míg az újraelosztás mértéke az idei 47,5 százalékról 48,2 százalékra bővül. A költségvetés bruttó adóssága az idén a GDP 56 százalékát teszi ki a törvény szerint, ami jövőre 56,2 százalék lesz. A jövő évi költségvetés összeállításakor a minisztériumok és intézményeik 2004. évi kiadási bázisát az idei előirányzatuk 200 milliárd forinttal, a GDP 1 százalékával csökkentett összege adta - mondta a pénzügyminiszter.
Jelentős mértékben, 12,5 százalékkal 250 milliárd forinttal emelkednek a társadalombiztosítási és jóléti szolgáltatások. A lakásügyek, települési és közösségi szolgáltatások kiadásai 33,5 százalékkal, 75 milliárd forinttal nőnek, a közlekedési és távközlési tevékenységek 42,7 százalékos, 185 milliárd forintos bővülése mellett a közúti közlekedésre fordított kiadások 87,5 százalékkal 176 milliárd forinttal nőnek.
A jövő évi költségvetési törvény tervezete szerint a személyi jövedelemadóból az idén várható 1.346 milliárd forintos bevétel jövőre 1.502 milliárd forintra nő. Az összeállítás az idén 439 milliárd forintos társaságiadó-bevétellel számol, ami jövőre 465 milliárd forintot ér el a tervek szerint. Az eva-bevétel az idén 33 milliárd forintot tesz ki, jövőre pedig 55 milliárd forintra emelkedik. Az államháztartás áfa-bevételei az idei várható 1.670 milliárd forintról 1.893 milliárd forintra nőnek. A fogyasztási, regisztrációs adóból származó bevételek az idén 56 milliárd forintot tesznek ki várhatóan, jövőre pedig 62 milliárd forintra bővülnek. A jövedéki adóból az idén 593 milliárd forint bevétellel számolnak, ami jövőre elérheti a 661 milliárd forintot. A társadalombiztosítási befizetések várható értéke az idén 2.116 milliárd forintot, jövőre pedig 2.312 milliárd forintot tesz ki.
László Csaba szerint jövőre a tervezett ütemben folyik a gyorsforgalmiút-hálózat fejlesztése. Ezzel megvalósul a 2006-ig szóló 420 kilométer új autópálya és az autóút elkészülésére vonatkozó program időarányos része. Jövőre 207 milliárd forint áll rendelkezésre a gyorforgalmiút-hálózat fejlesztésére. Ebből az új gyorsforgalmi utak építésének előkészítését 10 milliárd forint szolgálja, 32 milliárd forint áll rendelkezésre az EU támogatásával megvalósuló útfejlesztésekre és 88 milliárd forint jut az útfenntartási és -fejlesztési feladatokra. "Megindul a budapesti 4-es metró első szakaszának építése is jövőre 15,8 milliárd forint költségvetési támogatás biztosításával" - tette hozzá a miniszter. 2004-ben az EU támogatásával összesen 236 milliárd forintos fejlesztés valósul meg. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiemelt figyelmet kap majd a környezetvédelem Jacinda Ardern következő ciklusában

Kiemelt figyelmet kap majd a környezetvédelem Jacinda Ardern következő ciklusában

Nagy a tét, szavazzon: melyik faj legyen az év hala?

Nagy a tét, szavazzon: melyik faj legyen az év hala?

Alföldi Róbert, Hernádi Judit és Mácsai Pál is támogatta az SZFE-t az ITM előtt

Alföldi Róbert, Hernádi Judit és Mácsai Pál is támogatta az SZFE-t az ITM előtt