Tetszett a cikk?

Londoni pénzügyi körök vegyesen fogadták hazánk idei második negyedévi GDP adatainak közzétételét. A KSH adatai szerint a bruttó hazai össztermék az idei második negyedévben 2,4 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

Hazánk bruttó hazai összterméke (GDP) az idei második negyedévben 2,4 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában, és az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított adatok szerint 0,6 százalékkal nőtt – közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az első félévben a GDP egy év alatt 2,5 százalékkal bővült.
A londoni pénzügyi körök változóan értékelték a magyarországi GDP növekedés lassuló ütemének hírét. Ralph Sueppel, a Merrill Lynch befektetési bank londoni irodájának térségi elemzője szerint a szerdai jelentés nagyon kedvezőtlen, s az a magyar gazdaság versenyképességének meredek romlását mutatja. Az elemző úgy látja: a magyar gazdaságban jelenleg a lassuló növekedés és a szigorodó költségvetési politika "egészségtelen elegye" van jelen.
Giancarlo Perasso, a WestLB befektetési bankcsoport londoni irodájának feltörekvő piaci elemzője szerint a magyar GDP-növekedés sokkal inkább külső, mintsem belső tényezőkön múlik. Mivel a fő piac ,Németország, egyáltalán nem növekszik, a 2,4 százalékos magyar GDP-növekedés jónak tekinthető - mondta.
Jeff Gable, a Deutsche Bank londoni befektetési irodájának alelnöke az export és az import közötti növekedési ütemkülönbség meredek romlását emelte ki. Ez azt jelenti, hogy még a DB által jósolt idei 2,7 százalékos GDP-növekedés eléréséhez is a nettó export javulása lesz szükséges, különösen azért, mert a belső fogyasztás várhatóan lassul a harmadik és a negyedik negyedévben - mondta. Gable szerint az export javulására van remény, mert a Deutsche Bank az euróövezet második negyedévi importigényének jelentős növekedését jósolja.
(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb 15 magyarnál mutatták ki a koronavírust

Újabb 15 magyarnál mutatták ki a koronavírust

Európa-liga: Az Internazionale után a Manchester United is bejutott az elődöntőbe

Európa-liga: Az Internazionale után a Manchester United is bejutott az elődöntőbe

Előválasztást és közös miniszterelnök-jelöltet szeretne a Jobbik

Előválasztást és közös miniszterelnök-jelöltet szeretne a Jobbik