Tetszett a cikk?

Az idei év első felében a magyarországi bankszektor hitelezési aktivitása nagymértékben nőtt: a teljes hitelállomány 2002 végéhez képest 17,5 százalékkal bővült – jelentette be Szepesi György főosztályvezető a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) pénteki tájékoztatóján.

Szepesi szerint elsősorban a lakáshitelek "szárnyalásának" köszönhetően a háztartások hitelállománya majdnem 30 százalékkal több volt, mint 2002 végén. A lakossági megtakarítások üteme ugyanakkor csökkent, de Szepesi szerint ez egyelőre nem okoz gondot a magyar bankszektorban, mert a hitelintézetek egy jó része külföldi anyabankjuktól szerez forrást a hitelezési tevékenység bővítéséhez. A PSZÁF adatai szerint - mely nem tartalmazza a Magyar Fejlesztési Bank Rt. (MFB) és a Magyar Export-Import Bank Rt. (Eximbank) számsorait – idén június végén a bankszektor mérlegfőösszege körülbelül 11.500 milliárd forint volt.
A felügyelet igazgatója beszámolt arról, hogy a nagyarányú hitelezési aktivitás egyelőre nem rontotta a bankok tőkehelyzetét, a kereskedelmi bankok átlagos fizetőképességi mutatója (régi elnevezéssel tőkemegfelelési mutató) átlagban 14-15 százalékot ér el. A nagyobb hitelintézeti aktivitás miatt néhány bank a kötelezően előírt 8 százalékos szint közelébe jutott, ennél a három banknál, ha így bővül a hitelállomány, előbb-utóbb tőkepótlást kell végrehajtani. Szepesi szerint a bankszektor jövedelmezősége nagyon jó, az éves szintre átszámított eszközarányos nyereségmutató (ROA) a tavaly első félévi 1,82 százalékról 2,19 százalékra emelkedett idén június végére. A főosztályvezető szerint a nagyarányú hitelaktivitás megmutatkozott a nyereségesség emelkedésében is. A bankszektor összesített adózás előtti nyeresége ez év június végén 117,3 milliárd forintot tett ki, ami 2002 azonos időszakához képest mintegy 37 milliárd forintos emelkedés. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Macron: Franciaország támadás alatt áll

Macron: Franciaország támadás alatt áll

Luxemburgi külügyminiszter: Ha Biden győz, vége Orbánék aranykorának

Luxemburgi külügyminiszter: Ha Biden győz, vége Orbánék aranykorának

Lukasenka leváltotta a belügyminiszterét, aki éles lőszer bevetésével fenyegette a tüntetőket

Lukasenka leváltotta a belügyminiszterét, aki éles lőszer bevetésével fenyegette a tüntetőket