Tetszett a cikk?

Az állami költségvetés 2003-ban összesen 16 milliárd forintos bevételt várt az egyszerűsített vállalkozói adóból (eva), ehhez képest már az első két negyedévben beérkezett befizetések összege elérte a 20 milliárdot – jelentette be pénteki közleményében az Adó-és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH).

A második negyedévi befizetések elemzése során kiderült, hogy a bevételt realizáló vállalkozások aránya az első negyedévhez viszonyítva 45-ről 62 százalékra nőtt, és 29-ről 2 százalékra csökkent az eva-fizetésre kötelezett, ám azt elmulasztók aránya. Az evások - részben az APEH-ellenőrzések hatására - nagymértékben javuló jogkövetést, adófizetési készséget tanúsítottak - áll az adóhatóság közleményében.
Az evások ellenőrzése augusztus elején fejeződött be, a vizsgálatba bevont adózók 67 százaléka egyéni, 33 százaléka pedig társas vállalkozás volt, tükrözve a mulasztók vállalkozásforma szerinti megoszlásának arányát. Az APEH megállapította, hogy az adóelőleget nem fizető evások 55 százalékának nem keletkezett bevétele, következésképpen nem is kellett evát fizetnie. Az első fizetési határidő lejárta után az derült ki, hogy 9864 evás folyószámlájára nem történt eva-előleg könyvelés. Az APEH vezetése vizsgálatot rendelt el, amelynek során a mulasztók mintegy 10 százalékát ellenőrizték.
Azok, akik egyáltalán nem fizettek, azzal indokolták mulasztásukat, hogy nem tudtak erről a kötelezettségükről, a teljesítés módjáról vagy az eva összege nem érte el az ezer forintot illetve pénzügyi nehézségeik voltak. A revíziók mindenesetre rendkívül pozitív hatással jártak: az adózók többsége még a vizsgálat lezárása előtt pótolta mulasztását - mutat rá az adóhivatal közleménye. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több tucat sérültje van a hétfő esti bejrúti tüntetéseknek

Több tucat sérültje van a hétfő esti bejrúti tüntetéseknek

Magyar orvoscsapat Bejrútban: "Akárhová megyünk, halmokban áll az üvegszilánk"

Magyar orvoscsapat Bejrútban: "Akárhová megyünk, halmokban áll az üvegszilánk"

Elhagyta a 20 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma

Elhagyta a 20 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma