Tetszett a cikk?

Ötven év után végleg bezárja kapuit a körmendi MSC Hungary Kft. cipőgyára, ezzel 370 munkahely szűnik meg a Rába-parti városban. Az ágazatot sújtó recesszió és a megrendelések csökkenése miatt a cipőipari vállalkozás az utóbbi években más telephelyeinek bezárására is kényszerült.

A körmendi üzemben már kedden, vagy szerdán leáll a termelés, ezt követően a hét végéig leszerelik és a szombathelyi központi gyárba szállítják a gépeket - mondta Doktorné Németh Margit, az MSC Hungary Kft. gazdasági igazgatója, aki leszögezte: a cég kifizeti a munka nélkül maradó dolgozóknak a törvényesen járó végkielégítéseket, 107 embert pedig az MSC Hungary Kft. szombathelyi központi üzemében foglalkoztatnak tovább, és autóbusszal szállítják őket a vasi megyeszékhelyre. A gazdasági igazgató elmondta azt is: a körmendi üzem felszámolását egy ingatlan tulajdonjogi vita is elősegítette. A cipőgyár az 1950-es évek elejétől a körmendi Batthyány-kastély egyik épületszárnyában működött, az ingatlan tulajdonjogáról azonban a cégnek jogvitája támadt a Kincstári Vagyoni Igazgatósággal (KVI); a bíróság a kincstár javára döntött.
A cég szeptemberben 100 millió forintos munkahelymegtartó támogatást kapott a munkaügyi tárca foglalkoztatási válságkezelési programja keretében, így az őriszentpéteri cipő felsőrész készítő üzem továbbra is termelhet, a beledi üzemet azonban szintén napokon belül bezárják, csupán a meglévő rendeléseket gyártják le.
Az MSC Hungary Kft. árbevétele 2000-ben 10,8 milliárd forint, 2001-ben 12,6 milliárd forint, 2002-ben 10,6 milliárd forint volt. Az ágazatot sújtó recesszió, a megrendelések csökkenése miatt a cipőipari vállalkozás az utóbbi években más telephelyeinek bezárására is kényszerült, 2002-ben lenti, pecöli és ikervári üzemében szüntette meg a termelést - mondta a gazdasági igazgató. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bródy János: Ha az embereket békén hagynák, békésen tudnának egymás mellett élni

Bródy János: Ha az embereket békén hagynák, békésen tudnának egymás mellett élni

Hongkong vezetői ellen hozott szankciókat Washington

Hongkong vezetői ellen hozott szankciókat Washington

Annyi adatot hazaviszünk most a munkából, hogy új kihívások elé állítjuk a munkahelyünket

Annyi adatot hazaviszünk most a munkából, hogy új kihívások elé állítjuk a munkahelyünket