A magyar vezetékes hangszolgáltatók egyesülhetnének, hogy csökkentsék költségeiket és felvegyék a versenyt a Matáv Rt.-vel. Kérdés, elég lenne-e ez a boldogulásukhoz.

Közel négy évi próbálkozás után sikerült eladnia a privatizáció előtt álló Postabank Rt.-nek az itthon négy primer körzetben vezetékes hangszolgáltatást nyújtó, amerikai székhelyű Hungarian Telephone and Cable Corp. (HTCC)-ben meglévő 20,1 százalékos részesedését. A múlt héten bejelentett tranzakció értékét nem tették közzé, és az ügylet lezárásáig a vevők pontos kiléte is titok marad. Szabó László, az HTCC szóvivője azonban annyit elárult, hogy a vásárló egy külföldi pénzügyi befektetőkből álló csoport, melynek tagjai – a német Deutsche Bank kivételével – eddig nem bírtak telekom-érdekeltséggel Magyarországon.
A Békés, Nógrád, Vas és Veszprém megyében 263 településen 200 000 elõfizetõt magáénak tudó HTCC részesedése a hazai vezetékes telefonpiacon viszonylag kicsi, szerepe sokak szerint mégis fontos lehet egy olyan jövőbeli telekom-csoport létrejöttében, amely felvehetné a versenyt a vezetékes piacon jelen pillanatban domináns pozíciójú Matáv Rt.-vel. A vezetékes szolgáltatók konszolidációjának felgyorsulásában és az ezáltal létrejövő valódi versenypiacban bizakodók – köztük az erről korábban többször is nyilatkozó Katona Kálmán, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium vezetője – azonban nem lehetnek teljesen elégedettek a szóban forgó ügylettel.
A HTCC-csomag vevője ugyanis nem az a brit-amerikai befektetői konzorcium, amely idén tavasszal 325 millió euróért vásárolta meg a Matáv után második legnagyobb hazai vezetékes távközlési céget, a hat megye összesen kilenc primer körzetében szolgáltató Vivendi Telecom Hungary Rt.-t. A nevét szeptember közepén Invitel Távközlési Szolgáltató Rt.-re változtató társaságban fele-fele arányban tulajdonos a brit GMT Communications Partners befektetési alap és az amerikai American International Group (AIG) biztosítótársaság tőkebefektetéssel foglalkozó AIG Emerging Europe Infrastructure Funds alapja. „Nem vagyunk tagja a HTCC kisebbségi részét megvásárló konzorciumnak” – erősítette meg a hvg.hu-nak Craig Butcher, az AIG Global Investment (Hungary) Kft. ügyvezetője. Bár Butcher szerint az AIG minden hazai akvizíciós lehetőséget megvizsgál, az ügyvezető nem árulta el, hogy a befektetési alap érdeklődött-e a HTCC iránt, esetleg adott-e ajánlatot annak kisebbségi részére.
Pedig sokan az AIG-GMT párosban látják az erős Matáv-versenytárs létrejöttének zálogát. A Napi Gazdaság meg nem nevezett forrásokra hivatkozva szeptember végén arról számolt be, hogy a francia Vivendi magyar leányvállalatának megvásárlása után az AIG és a GMT a HTCC-t is bekebelezné, majd a HTCC-n keresztül ajánlatot tenne az alternatív telekommunikációs piacon 1998-as megalapítása óta jelen lévő PanTel Távközlési és Kommunikációs Rt.-re is. Az itthon 3,700 kilométer hosszú, minden megyeszékhelyet elérő optikai hálózattal bíró PanTel 75 százalékos tulajdonosa a holland KPN csoport, amely hírek szerint már közel két éve keres vevőt magyar leányára. A PanTel akvizíciókon keresztül tovább növelte értékét: 2001 nyarán vásárolta fel a korábban a MOL Rt. belső egységeként működő MOL Telecom-ot, idén februárban pedig bekebelezte a német RWE-csoport hazai leányát, a Novacom Kft.-t. Hírek szerint az AIG 30 millió eurót ajánlana a KPN PanTel-részesedéséért, valamint átvállalná a társaság 70 millió euróra rúgó adósságállományát is.
„Valóban a PanTel lehetne a következő logikus felvásárlási célpont bármelyik vezetékes szolgáltató számára, hiszen a Matávon kívül csak mi működtetünk országos halózatot” – mondta a hvg.hu-nak Jan Mulder, a PanTel vezérigazgatója. Arra azonban nem kívánt választ adni, vajon kezdődtek-e már konkrét tárgyalások a PanTel fő tulajdonosa és lehetséges vásárlók között. Butcher, az AIG vezetője szintén nem árulta el, hogy indultak-e megbeszélések a két fél között, abban azonban egyetértett a két cégvezető, hogy a vezetékes szolgáltatók további konszolidációja elkerülhetetlen, mert a magyar piac kicsi és aránylag sok a szereplő.
Az Invitel, az HTCC és a PanTel egyesülésével létrejövő új vezetékes telekom-csoport elvileg a jelenleginél nagyobb versenyt támaszthatna a Matávval szemben – állítják elemzések. A helyi vezetékes piacon rajtuk kívül csak a holland United Pan-European Communications (UPC) tulajdonában álló Monor Telefon Társaság Rt. (Monortel) van jelen, a Budapesttől délkeletre fekvő primer körzetében körülbelül 65 000 előfizetővel. Mulder szerint azonban az egyesült társaság sem tudna igazán labdába rúgni, mert a vezetékes piac jövedelmezősége az utóbbi években erőteljesen visszaesett – főként a még mindig dinamikusan bővülő hazai mobilpiac térhódításának hatására. Így a vezetékes piacon jelen lévő befektetők figyelme inkább a mobilszektor lehetőségei felé fordulhat.
A mobilpiaci terjeszkedés egyik lehetősége a legkisebb magyar mobilhálózatot működtető Vodafone Magyarország Rt.-ben 12.1 százalékos részesedéssel bíró, állami kézben lévő Antenna Hungária Rt. (AH) jövő év első felére tervezett privatizációja. Butcher szerint az AIG meg fogja vizsgálni, induljon-e az AH privatizációs pályázatán. Az eladásra váró társaság értéke azonban drasztikusan csökkenhet, ha állami finanszírozás hiányában nem tudja előteremteni a Vodafone-ban esedékes 24 milliárd forintra becsült tőkeemelés fedezetét. A likviditáshiánnyal küszködő AH ugyanis csak tőkeemelés során növelheti Vodafone-részét az eredeti, a mobiltársaság alapítása után megszerzett 30 százalékra. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) által tanácsadónak választott Erste Bank Befektetési Rt.-nek mindenesetre december közepéig elő kell terjesztenie az AH jövő évi privatizációjára vonatkozó javaslatait.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Tíz afgán gyereket ölt meg egy elhibázott amerikai légicsapás

Tíz afgán gyereket ölt meg egy elhibázott amerikai légicsapás

Asus laptopja van? Komoly bajra derült fény, hackerek vették célba a gépeket

Asus laptopja van? Komoly bajra derült fény, hackerek vették célba a gépeket

Kínában úgy mutatták be a Bohém rapszódiát, hogy kivágtak belőle mindent, ami a homoszexualitásra utal

Kínában úgy mutatták be a Bohém rapszódiát, hogy kivágtak belőle mindent, ami a homoszexualitásra utal

Tagadja a BKV, hogy sorra mondanának fel a dolgozók

Tagadja a BKV, hogy sorra mondanának fel a dolgozók

Szabó Kimmel Tamás: Nekem van egy fejem, azt valaki vagy bírja, vagy nem

Szabó Kimmel Tamás: Nekem van egy fejem, azt valaki vagy bírja, vagy nem

Egy bécsi szélsőjobboldali lakásán tartottak házkutatást az új-zélandi merénylettel kapcsolatban

Egy bécsi szélsőjobboldali lakásán tartottak házkutatást az új-zélandi merénylettel kapcsolatban