Tetszett a cikk?

Az idei év első nyolc hónapjában és a teljes külkereskedelmi hiány 3,368 milliárd euróra rúgott - hozta nyilvánosságra a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Az idén az első hét hónapban az előzetes adatok szerint a külkereskedelmi áruforgalom hiánya 2,98 milliárd euró volt, 20,82 milliárd euró export és 23,8 milliárd euró import mellett. Tavaly az első nyolc hónapban a külkereskedelmi áruforgalom deficitje 1,963 milliárd eurót tett ki.
A becsléssel kiegészített, forintban számolt adatok szerint az idén az első nyolc hónapban az export 1,6 százalékkal, az import 6,7 százalékkal növekedett. A volumenindexek alapján a kivitel 4 százalékkal, a behozatal pedig 9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A külkereskedelmi termékforgalom augusztusi hiánya 510 millió euró volt, szemben a tavaly azonos időszaki 213 millió euróval.
Az eddig feldolgozott adatok alapján a kivitel 60 százalékát kitevő gépek és szállítóeszközök forgalma ebben az időszakban 4 százalékkal nőtt. A feldolgozott termékek kivitele 6 százalékkal csökkent, amiben jelentős szerepe van a bázishatásnak. Egy évvel korábban ugyanis a forgalomban még szerepelt az azóta megszüntetett, nagy értéket képviselő videojáték-előállítás.
Valamennyi árufőcsoport behozatalának forintértéke nőtt. Az import több mint felét kitevő gépek és szállítóeszközök forgalma - a kivitelhez hasonlóan - 4 százalékkal bővült. Az árufőcsoportba tartozó termékek közül jelentősen bővült a mobiltelefonok, a személygépkocsik, valamint az ipari termelést szolgáló gépek importja, míg a villamos gépek, készülékek és műszerek importértéke nem érte el az előző évi szintet. A feldolgozott termékek importja 8 százalékkal emelkedett, elsősorban a gyógyszerek és a fémtermékek növekvő forgalma következtében. Az energiahordozók behozatala értékben 14 százalékkal bővült: a behozott mennyiség átlagosan 11 százalékkal, míg a forintárszint közel 3 százalékkal nőtt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A magyar kivándorlók zöme köszöni, de inkább maradna, ahol van

A magyar kivándorlók zöme köszöni, de inkább maradna, ahol van

Egész Európában hiánycikké kezd válni az influenzaoltás

Egész Európában hiánycikké kezd válni az influenzaoltás

Kiállt az SZFE mellett Orbán Viktor főtanácsadója

Kiállt az SZFE mellett Orbán Viktor főtanácsadója