Tetszett a cikk?

A folyó fizetési mérleg hiánya augusztusban 402 millió euró, az év első nyolc hónapjában 3,189 milliárd euró volt - tette közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken. A 402 millió eurós hiány a legpesszimistább elemzői várakozásoknál is rosszabb lett.

Tavaly augusztusban 21 millió euró szufficittel zárt a folyó fizetési mérleg, 2002 első nyolc hónapjában a hiány 1,439 milliárd eurót tett ki. Az egyenleg romlásában egyaránt szerepet játszottak a reálgazdasági tranzakciók, valamint a jövedelem és transzfermérleg alakulása is.
A 402 millió eurós hiány a legpesszimistább elemzői várakozásoknál is rosszabb lett. Kaposi Zsolt, az OTP Bank Rt. elemzője, aki korábban 200 millió eurós hiányt várt - kedvezőtlennek nevezte az áruforgalom 347 millió eurós augusztusi hiányát, illetve az importnak az exportot meghaladó növekedési ütemét az előző évhez képest. Kaposi szerint a következő hónapokban az áruforgalom egyenlege az egy évvel korábbihoz képest javulni fog, amit indoklása szerint az ipari termelés bővülése, így az export várható növekedése okoz majd. Az év végére az elemző 4 milliárd euró körüli folyó fizetési mérleg hiányt valószínűsít és elképzelhetőnek tartja, hogy a deficit elérje a 4,3 milliárd eurót.
Varga Lóránt, az Inter Európa Bank Rt. elemzője pesszimistább, 300 millió euró körüli várakozását is felülmúlta a folyó fizetési mérleg augusztusi deficitje. Varga szerint a folyó fizetési mérleg hiánya az év végén 4,2 milliárd euró körül lehet, az utolsó hónapokban az egyenleg javulására számít. Elmondta: augusztusban még nem, a következő hónapokban azonban már várhatóan a folyó fizetési mérlegben is tükröződni fog az ipari termelés növekedésének hatása. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lángosért állt sorba, betörték az NB1-es kézilabda edző orrát

Lángosért állt sorba, betörték az NB1-es kézilabda edző orrát

Ezt hallgatnánk, ha ma kint lennénk a Szigeten – negyedik nap

Ezt hallgatnánk, ha ma kint lennénk a Szigeten – negyedik nap

Egyre terjed a szilárd sampon – ami nem összekeverendő a száraz samponnal

Egyre terjed a szilárd sampon – ami nem összekeverendő a száraz samponnal