Tetszett a cikk?

A forint hétfőn délután 9,12 százalékon állt a sáv erős oldalán a bankközi devizapiacon, 76 bázisponttal gyengébben, mint pénteken. A forint zuhanásának hátterében kereskedők szerint a JP Morgan és a Deutsche Bank folyamatos forinteladása állt, amelyekről a piac úgy tudja, hogy jelentős szerepet játszottak a forintsáv elleni januári spekulációban.

Az euróval 256,50/70 forinton kereskedtek a péntek délutáni 254,30/40 forintos árfolyamhoz képet. A kereskedőket váratlanul érte a külföldi befektetők aktivizálódása a délelőtt közepe táján, mivel az amerikai bankszünnap miatt csak mérsékelt forgalomra számítottak. A nyitáskor még nagyjából a pénteki zárószinten, 9,91 százalékon álló forint 11 után hirtelen gyengülni kezdett és dél körül már 8,49 százalékig esett. Az euró a 254,40 forintos nyitójegyzéshez képest fokozatosan 258,40 forintig emelkedett a forinttal szemben. Tovább rontotta a forint helyzetét egyes bankok veszteségcsökkentő pozíciózárási kényszere is. Délután 14 óra tájban megnyugodott az ideges piac, kisebb korrekció után már csak 256 forinton állt az euró.
A piacon különbözőképp magyarázzák a külföldi házak forinteladásait. Egyesek úgy vélik, hogy a magyar makrogazdasági mutatók romlása miatt már várható volt egy lefelé forduló trend, s hozzáfűzik, hogy a várakozások szerint a kedden nyilvánosságra kerülő szeptemberi inflációs mutató sem lesz kedvező, akár 5 százalék is lehet. Mások szerint a forint zuhanásának hátterében a JP Morgan és a Deutsche Bank londoni fiókjainak folyamatos forinteladása állt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyetlen nap alatt ezernél is többen kerültek kórházba Ukrajnában a koronavírus miatt

Egyetlen nap alatt ezernél is többen kerültek kórházba Ukrajnában a koronavírus miatt

Meghalt a legidősebb brit

Meghalt a legidősebb brit

Trump kabinetfőnöke beismerte, nem is akarják ellenőrzés alatt tartani a koronavírus-járványt

Trump kabinetfőnöke beismerte, nem is akarják ellenőrzés alatt tartani a koronavírus-járványt