Tetszett a cikk?

A kormány és a jegybank közös inflációs célt kíván kitűzni 2005-re. A számról még egyeztet a pénzügyminiszter és a jegybankelnök, jelentette be Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke kedden. A jegybank az idén decemberre 5,2 százalékos éves inflációt vár.

Járai Zsigmond hangsúlyozta, hogy 2004-re a jegybank új inflációs célt nem tűz ki, a meglévő 3,5 százalékos cél azonban a gyenge forintárfolyam és a jövő évi adómódosítások miatt nem teljesíthető. Elmondta: a jegybank célja, hogy jövő decemberre az infláció 5,5 százalék alatt maradjon. Járai Zsigmond még elérhetőnek nevezte az euró 2008-as magyarországi bevezetését, ám hangsúlyozta, hogy ahhoz fegyelmezett gazdaságpolitikára van szükség. A jegybankelnök szerint Magyarország 2004 közepén jó eséllyel beléphet az ERM II-es árfolyamrendszerbe, amely az eurózóna előszobájának tekinthető.
Járai megerősítette, hogy az MNB az idén decemberre 5,2 százalékos éves inflációt vár. Elmondta azt is, hogy informális tárgyalásokat kezdtek az ERM II-be történő belépéskori középárfolyamról, ám hozzátette, hogy az utolsó pillanatig erről egyeztetnek. Szerinte az alacsony infláció egyaránt jó a gazdaságnak és a társadalomnak is, és butaságnak nevezte a magasabb inflációt hasznosnak tartó vélekedéseket.
Az euró bevezetésének előnyei közül a jegybankelnök megemlítette, hogy évente 0,6-0,9 százalékkal növelheti a gazdaság növekedési ütemét, csökkenti a negatív külső sokkok következményeit, hozzájárul a külkereskedelem bővüléséhez, csökkennek a tranzakciós költségek és csökken a kamatszint. A nem számszerűsíthető előnyök között említette a monetáris és gazdasági stabilitás növekedését, valamint a forint árfolyam- kockázatának eltűnését. A hátrányok között sorolta fel a monetáris politika önállóságának elvesztését.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ugyancsak kedden közölte, hogy a fogyasztói árak szeptemberben 0,6 százalékkal haladták meg az augusztusi, és 4,7 százalékkal a 2002 szeptemberi szintet. Az elemzők szeptemberre 0,8 százalékos havi infláció mellett4,9 százalék körüli tizenkét havi drágulást vártak. Az idén az első kilenc hónapban a fogyasztói árak átlagosan 4,4 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A maginfláció szeptemberben augusztushoz képest 0,3 százalék, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 4,5 százalék volt. A fogyasztói árak augusztusban 0,3 százalékkal maradtak el a júliusitól, és 4,7 százalékkal haladták meg a 2002 augusztusi szintet. Tavaly szeptemberben a 12 havi infláció 4,6 százalék volt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Index.hu drámája és a karantén az ARC-kiállítás plakátjain is megjelenik

Az Index.hu drámája és a karantén az ARC-kiállítás plakátjain is megjelenik

Napos, szeles idő várható, nyugaton zivatarokkal

Napos, szeles idő várható, nyugaton zivatarokkal

Marabu Féknyúz: Viktor és barátai

Marabu Féknyúz: Viktor és barátai